25-11-2006 | 20:37 Gewonde bij woningbrand Galmgat in Middelburg


MIDDELBURG - De brandweerpost Torenweg is zaterdag avond uitgerukt voor wederom een brandende prullenbak in een woning aan het Galmgat in de wijk Reijershove in Middelburg-zuid.

Om even over half negen zaterdag avond is de blusgroep van de Torenweg samen met de chauffeursgroep van de Stromenweg opgepiept voor een binnenbrand melding aan het Galmgat in de wijk Rijershove. Binnen enkele minuten rukten zij onder prioriteit één uit vanaf de Torenweg met de Ts 4533 en vanaf de Stromenweg met de Al 4550. Buren van de desbetreffende woning hadden 112 gebeld omdat er een brandmelder te horen was. Op klop en roepsignalen werd niet gereageerd, daarom heeft de politie de deur tot de woning geforceerd op het moment dat de 33 de straat binnen reed. Daar trof men in de woonkamer de bewoner, een oudere man aan op de bank. Op de hele benedenverdieping hing een rookwaas, en de man had moeite met ademhalen en was daardoor suf en traag van geest. De man is door het brandweer personeel direct naar buiten gebracht, en een ambulance is met spoed ter plaatse gevraagd.

Ondertussen was de aanvalsploeg een verdere verkenning gaan doen in het huis. Hierbij werd de boosdoener van de rook gevonden, een smeulende prullenbak in een slaapkamer. Deze had al enige tijd staan branden, maar was vanzelf gedoofd. Doordat het een stalen prullenbak betrof bleef de brand beperkt tot in de prullenbak zelf. De prullenbak is mee naar buiten genomen en in de tuin leeggekiepert. Blussen met de straal hogedruk die gereed lag was niet meer nodig.

De bewoner is opgevangen in de 4533 tot de ambulance ter plaatse was. Het ambulance personeel heeft de man in de tankautospuit kort onderzocht en een zuurstofmasker aangebracht. Vervolgens is de man meegenomen naar het ziekenhuis in Vlissingen voor verder onderzoek.

Nadat de woning met de overdruk ventilator geventileerd was, en de waterwinning opgeruimd was kon de 33 na zo’n drie kwartier weer uitruk gereed melden op de Torenweg. De 4550 is wel ter plaatse geweest maar niet meer ingezet. Ook de OVD 4595 is ter plaatse geweest. De schade aan de woning valt relatief mee tot wat lichte brand en rookschade.
 

Voor meer foto's klik hier >>

 

Tekst:
Foto:
Richard Labeur
Justin Masius, Richard Labeur en Roland de jong HVZeeland.nl