11-11-2006 | 02:45 Flinke brand in achtertuin Molendijk Nieuw en Sint Joosland


NIEUW EN SINT JOOSLAND - Rond kwart voor drie in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 november, drie kwartier na de alarmering van de buitenbrand aan de Eendrachtsweg is de 4533 ter assistentie ter plaatse gegaan bij een grote uitslaande brand in een schuur met openhaard hout in een achtertuin van een woning gelegen aan de Molendijk in Nieuw en Sint Joosland.

De Ts 4534 van de post Arnemuiden werd exact een half uur na de alarmering van de Torenweg als eerste onder prioriteit 2 opgepiept, omdat de 4533 al ingezet was op de Eendrachtsweg. De politie die snel ter plaatse was trof één grote vlammenzee aan in de achtertuin, en heeft de AC verzocht om de brandweer onder prio 1 te laten doorkomen. Toen de Arnemuidenaren aanreden was het vuur in de verre omtrek waar te nemen, dit leverde vele verontruste telefoontjes op van buurtbewoners. Ter plaatse gekomen heeft de bevelvoerder van de 34 direct een waterwinning laten afleggen en begint men een aanval met twee stralen hoge druk, wat overigens weinig kon uitrichten tegen de immense vlammenzee. Ook het sein ‘middelbrand’ wordt gegeven en de post Oost-Souburg met de Ts 4532 worden onder prio 1 gealarmeerd.

Op een garageplein aan de achterzijde van de brandende tuin heeft de 33 zich opgesteld en direct wordt er een waterwinning gezocht. Tijdens het afleggen van de waterwinning kwam de 4532 van Oost-Souburg ter plaatse, en hebben zij verder voor de voeding van de 4533 gezorgd. Deze is inmiddels bezig met het afleggen van één straal lage druk met een verdeel stuk, evenals de Arnemuidenaren die aan de voorzijde stonden opgesteld. Inmiddels zijn de vlammen gedoofd en kan met het nablussen worden begonnen van de berg gloeiend hout. Deze wordt met rieken uit elkaar getrokken en stukje bij beetje afgeblust. Ook een garagebox aangrenzend aan de brand wordt uit voorzorg opengemaakt om de warmte en rook naar buiten te laten, en om te kijken of het vuur niet naar binnen is geslagen, dit bleek gelukkig niet het geval.

Inmiddels is de 33 direct aangesloten op de brandkraan en kan de 32 weer gaan inpakken en retour naar Oost-Souburg. Het nablussen heeft nog enige tijd in beslaggenomen.

De oorzaak van de brand is officieel nog niet bekend, maar volgens buurtbewoners is dit vermoedelijk brandstichting gezien het feit dat eigenaren van de schuren op het moment van de branden niet thuiswaren, en de weersomstandigheden erg nat waren. Of de branden verband met elkaar hebben is nog onduidelijk, een mogelijk onderzoek zal wellicht uitsluitsel kunnen geven.

Voor meer foto's klik hier >>

Tekst:
Foto's
Richard Labeur
Richard Labeur