03-10-2006 | 20:00 Stadsgewestelijke brandweer hout jaarlijkse pelotonsoefening
 

MIDDELBURG -  'Brandalarm P 1 voor de 4535 Stadsschouwburg Molenwater Middelburg Binnenbrand'

 

Hiermee begon de jaarlijkse peletons oefening van de Stadsgewestelijke Brandweer Vlissingen-Middelburg op dinsdagavond om half acht in en rond de Stadsschouwburg aan het Molenwater in het centrum van Middelburg.

 

Alle posten van de SGB waren vertegenwoordigd op de oefening die dit jaar door de post Veerseweg werd georganiseerd. Alle voertuigen die meededen aan de oefening waren rond kwart over zeven present aan de Hoofdpost aan de Stromenweg.

Het scenario was dat de post Veerseweg werd opgepiept voor een binnenbrandmelding in de Stadsschouwburg aan het Molenwater. Toen zij over de Noordsingel het Molenwater op wilden rijden gebeurde er een aanrijden tussen de Ts 4535 en een personenauto, hierbij raakte een inzittende van de personenauto bekneld. Ook een fietser was bij de aanrijding betrokken en raakte samen met een tweede inzittende van de personenauto te water. Hierop werden de Ts 4533 (Torenweg), Al 4550, Hv 4570 en Wo 4580 (allen van de Stromenweg) op het ongeval ingezet.

 

Ondertussen waren de Ts 4531 (Vlissingen), Ts 4532 (Oost-Souburg) en de Hw 4551 (Vlissingen) ter plaatse gekomen bij de brand in de schouwburg. Enkele tientallen personen werden geëvacueerd uit het pand. Ook werd er gezocht naar eventuele gewonden en werd er een persoon van het dak gered. Ondertussen werd er door de OVD 4595 de berichten ‘NB: grote brand – NB: zeer grote brand’ gegeven. Dit betekende de inzet van de Ts 4534 (Arnemuiden) en de Ts 4541 (Vlissingen). De spuitgasten van Arnemuiden kwamen overigens met de reserve tankautospuit Ts 4538 ter plaatse.

 

De personen werden samen met de fiets uit het water gered door de bemanning van de Wo 4580 en de Al 4550, en met ambulance’s (alleen de 19126 was ter plaatse) afgevoerd naar het ziekenhuis. Het ongeval met de beknelde inzittende werd door de bemanning van de Ts 4533 en de Hv 4570 afgehandeld. Gelukkig hebben de spuitgasten van de Veerseweg niets overgehouden aan het (in scène gezette) ongeval, en dat is maar goed ook omdat zij als oefenleiding functioneerden.

 

Tijdens de bespreking werd de hele oefening nog eens besproken, en kon men de conclusie trekken dat het een leerzame en geslaagde oefening was.

De Ts 4530 van de stromenweg stond heel de avond stand-by voor het geval er zich binnen het stadsgewest calamiteiten zouden voordoen.

Voor meer foto's klik hier >>

Tekst:
Foto's
Richard labeur
Izaak Verkeste, Richard Labeur, Roland de Jong en Manfred Berrevoets