25-08-2006 | 17:12 Nieuwe autoladder voor de Stads gewestelijke brandweer gearriveerd

MIDDELBURG - De nieuwe Autoladder van de Stadsgewestelijke Brandweer Vlissingen Middelburg is donderdag aan het eind van de middag gearriveerd op de hoofdpost aan de Stromenweg te Middelburg.

 

In week 10 is het Mercedes Atego 1528 F chassis in Maastricht afgeleverd en voorzien van een Platisol kunststof achterbouw. Een week later is het voertuig naar de Magirus fabriek in Ulm (D) gebracht en voorzien van een Hilton 5 traps (knik)ladderpakket van in totaal 30 meter. Dit houd in dat het bovenste deel van de ladder kan knikken als er bijvoorbeeld over een dak heen geblust moet worden en de ladderwagen niet aan de andere zijde opgesteld kan worden. Het bovenste deel van de ladder is ook voorzien van een ‘vaste’ waterleiding met een scharnierpunt op de plek waar het de ladder knikt. Ook is de ladder voorzien van een vaste korf waar indien nodig een bluskanon of een brancardschuif aan bevestigd kan worden. Deze worden door de wagen zelf meegenomen en kunnen snel gemonteerd worden. De wagen zelf en de ladder zijn ruim voorzien van verlichting, maar indien nodig is er nog een 220 volt aggregaat aanwezig voor onder andere extra verlichting. De uitrusting zal verder bestaan uit de standaard uitrusting die op de oude 4550 aanwezig was/is. Onder de motorkap ligt een ongeveer 250 pk sterke turbodieselmotor met een automatische versnellingsbak. De wagen is voorzien van de bekende BZK striping (rode cabine en chassis met blauwe en witte strepen op de cabine).

Tussen de gril zitten de vier luchthoorns gemonteerd van de dubbele tweetonige Matrin horn sirene. De sirene kan zowel in de normale als een snelle stand worden gezet, vergelijkbaar als bij de huidige ambulance sirenes. Dit kan worden gebruikt bij het aanrijden op bijvoorbeeld kruispunten om extra aandacht te trekken.

Boven op de cabine zit aan weerszijde een kleine zwaaibalk met twee zwaailampen per balk. Aan de voorzijde van de cabine op de gril en aan de achterzijde van de opbouw zitten twee om twee led knipperlichten gemonteerd met aan de buitenzijde blauwe en aan de binnenzijde oranje knippers die ook afzonderlijk van elkaar bediend kunnen worden. Kortom, deze wagen kan onder prio één niet aan uw aandacht ontglippen!

 

Het nieuwe voertuig zal net als de oude autoladder het roepnummer AL 4550 dragen en gestationeerd staan op de centrale hoofdpost aan de Stromenweg 7 te Middelburg. Overdag word er met het voertuig uitgerukt door de Beroepsploeg van het korps voor zowel Vlissingen als Middelburg, en ’s avonds, ’s nachts en in het weekend zal er door de vrijwilligers van de post mee uitgerukt worden in hun verzorgingsgebied west Middelburg tot aan Vlissingen toe.

De komende één a twee weken zal de beroepsploeg de wagen leren bedienen en in de avonduren van komende vier weken zullen de vrijwilligers met het voertuig leren omgaan. Tot die tijd zal de oude ladderwagen een Iveco-Magirus uit 1989 door sowieso de vrijwilligers gebruikt blijven worden op uitrukken.

Daarna moet de nieuwe autoladder volledig in gebruik worden genomen aangezien de oude ladderwagen naar een brandweerkorps in Noorwegen vertrekt voor nog een paar jaartjes trouwe dienst.

 

De levering van de ladderwagen was in eerste instantie gepland op eind Juli maar doordat er enkele dingen niet naar wens waren afgewerkt en dus veranderd moesten worden is het een maandje later geworden. Maar nu staat er dan ook een mooie en gloednieuwe autoladder klaar om de inwoners van Vlissingen en Middelburg indien nodig van hulp te kunnen voorzien.

Klik hier voor meer foto's >>

Tekst:
Foto:
Richard Labeur
Richard Labeur