10-06-2006 | Post Torenweg behaald vierde plaats bij gewestelijke HD wedstrijden in Hulst

In Hulst vonden zaterdag 10 juni de gewestelijk ronde in de klasse TS/HD plaats.

Hulst is zoals burgemeester Mulder in zijn voorwoord in het programmaboekje schreef de meest Vlaamse stad van Nederland. Commandant Jan Rijk schreef in zijn voorwoord dat hij verheugd was met een object dat passend is in Hulst. En inderdaad, de ploegen hebben kennis kunnen maken met een stukje Hulst. Er was een brand gemeld in de stadsmolen aan het Molenbolwerk, boven op de stadswal van Hulst.

Bij de melding werd aangegeven dat de molenaar de brand had gemeld, hij zou de ploegen opvangen. Daarnaast werd de hoogwerker direct gealarmeerd en vond er ook berichtenverkeer plaats met de hoogwerker. Bij aankomst van de ploeg staat de (echte) molenaar bovenop de omloop. De molenaar geeft aan dat er brand is in de molen en dat hij daardoor niet meer naar beneden kan. Ook geeft hij aan dat zijn knecht nog ergens binnen moet zijn. Bluswater moet uit een brandkraan onderaan de stadswal worden gehaald. De oprit naar de molen, de stadswal omhoog is een smal pad. Dit kan een probleem geven bij de inzet van de verschillende eenheden. De bevelvoerder dient hier rekening mee te houden. Om een veilige en verantwoorde redding uit te kunnen voeren dient de complete ploeg en de hoogwerker te worden ingezet. Een tweede brandweereenheid kan worden ingezet om voor bluswater te zorgen. Ook een ambulance komt hulp verlenen.

De brand was ontstaan bij een elektromotor van een meelzeef op de1e verdieping. Deze motor zorgde voor een branduitbreiding door de vloer naar het plafond van de begane grond. De knecht heeft geprobeerd te vluchten, maar door de rookontwikkeling raakte hij buiten kennis en viel op de grond.
Alle ploegen waren in staat om deze inzet binnen de gestelde tijd te klaren, ook konden alle ploegen de slachtoffers in veiligheid brengen.

’s Avonds werden in de brandweerkazerne van Hulst de prijzen uitgereikt door burgemeester van Hulst, de heer J.F. Mulder. De provinciaal wedstrijdleider, Aart van Oosten gaf hierbij uitleg over het scenario. Belangrijke aandachtspunten waren de snelle inzet voor de redding. Ook was gebleken dat een aantal ploegen verrast waren door de daadwerkelijke aankomst va o.a. een hoogwerker.

Er kan worden teruggekeken op een geslaagde dag, een bijzonder object met bijzondere elementen voor de deelnemende ploeg. Een oefening in de stadsmolen aan het Molenbolwerk, boven op de stadswal van Hulst, passender kan niet. De deelnemende ploegen waren allen tevreden over het geboden scenario en ondanks de hitte kijken zij terug op een geslaagde dag. Een plaatselijke ijsverkoper zag in de middag zijn kans schoon en kwam bij het object zijn waren aanbieden. Hier werd gretig gebruik van gemaakt.
Een en ander is mogelijk dankzij de grote inzet van de leden, oud/leden en partners van de brandweer van Hulst en hun personeelsvereniging.

Voor meer foto's klik hier. >>

Tekst:
Foto:
 
ABWC
Willem van de Pas