20-08-2005 | 10:09 Post Torenweg assisteert bij grote chaos op Walcheren na hevige regenval. 

MIDDELBURG - In de gehele provincie is chaos ontstaan na de hevige regenval van vanochtend. De brandweer schatte de situatie ernstig in en enige tijd was een GRIP-2 situatie in werking gezet.

 

De eerste meldingen van wateroverlast kwamen even na half tien, in het Noordwesten van Walcheren deden zich toen de eerste problemen voor. Later volgden ook meldingen in de rest van Walcheren en uiteindelijk volgden ook problemen in Zeeuws-Vlaanderen.

 

Zeeland is overigens de enige Nederlandse provincie die door het noodweer is getroffen. In België waren wel problemen in diverse plaatsen. In Zeeland deden de problemen zich dus eigenlijk alleen voor in Zeeuws-Vlaanderen en op Walcheren. Vooral Oost-Souburg en Middelburg werden getroffen door het plotselinge noodweer.

 

De brandweer had het in Oost-Souburg erg druk met het bestrijden van de overlast rondom de Middenhofsingel en de Gouwestraat. Daar stond het water tot over de stoepen, liepen tuinen vol water en ook woningen liepen vol water. Een grote openbare vijver stroomde over en de brandweer had een dompelpomp nodig om al het water te verwijderen. De brandweer was met man en macht in de weer met grote pompen, zandzakken en dranghekken.

 

Hierdoor werd een grootschalig watertransport opgezet. Dit zorgde voor grote verkeersproblemen want door dit transport, dat dwars door Oost-Souburg liep was geen verkeer mogelijk tussen de Lekstraat en diverse zijstraten van deze straat. De politie leidde ter plaatse het verkeer om.

 

Het afbouwen van het groot watertransport is inmiddels vrijwel voltooid en de grote verkeersoverlast is weer voorbij. In totaal was ongeveer twee kilometer slang afgerold om het water vanuit de Middenhofsingel en omgeving weg te pompen richting de Torenweg bij Groot Abeele.

 

Omdat de brandweerlieden van het Stadsgewestelijke brandweerkorps Vlissingen-/Middelburg de vele meldingen niet aan konden werd assistentie gevraagd van de Regionale brandweer Zeeland en de brandweer in Goes. Zij kwamen met diverse personeelsleden en voertuigen assistentie verlenen. Ook op de alarmcentrale en bij het callcenter van de Politie Zeeland was grote drukte. Zij piepten extra personeel op om alle binnenkomende telefoontjes goed te kunnen behandelen.

 

Het coördineren van het ingezette materieel verliep overigens al snel via de brandweerposten. In overleg met de (Hoofd) Officieren Van Dienst werd door achtergebleven brandweerlieden vanaf de posten besloten welke meldingen de meeste prioriteit hadden.

 

De situatie was echter dusdanig ernstig dat de Regionale brandweer Zeeland opschaalde naar GRIP 2. Dit houdt in dat sprake was van een grootschalig incident dat gevolgen had voor de omgeving van de incidentlocatie. Een dergelijk incident zorgt voor een regionaal operationeel team en een beleidsteam. Ook wordt bij zo'n inzet een "coördinator Rampterrein" aangesteld.

 

Rond half zeven 's avonds was het grootste gedeelte van het brandweermaterieel teruggekeerd naar de posten. Hieronder vindt u ook klein overzicht met overlastmeldingen, een completer overzicht van meldingen volgt nog. Heeft u meldingen voor deze lijst? Mail ze naar de redactie! Ook foto's zijn van harte welkom op het mailadres van de redactie:

 

Tekst:

Roland de jong (Redactie HVZeeland.nl)