25-11-2004 | Miljoenenschade bij grote brand in Koudekerke

KOUDEKERKE – Een grote brand heeft donderdagavond voor miljoenen schade aangericht bij een Leliekwekerij aan de Ter Poorteweg in Koudekerke.

Rond half acht kwam bij de brandweer de eerste melding binnen dat er mogelijk brand woedde in een vrachtwagen aan de Ter Poorteweg in Koudekerke. Daarop alarmeerde men de tankautospuit 4643. Uiteraard ging ook de politie van de gemeente Veere met enige spoed ter plaatse.

Eenmaal ter plaatse meldde de politie dat er een behoorlijke brand woedde. Dat werd bevestigd door de brandweer die even later ter plaatse kwam, zij gaven vrijwel direct het sein "middelbrand". Inmiddels stonden een grote stapel houten pallets en kunststof kratten, de vrachtwagen en een gedeelte van het kassencomplex van het bedrijf al in brand. Hierop rukte de tankautospuit 4530 uit vanuit de Middelburgse brandweerkazerne aan de Looijerssingel. Even daarna volgde de alarmering voor de Vlissingse hoogwerker 4551. Ook dat voertuig rukte onder prioriteit 1 uit.

Rond kwart voor acht gaf de brandweer het sein "grote brand" en hierop rukten onder andere de tankautospuit 4531, de Verbindings-/Commandowagen 4292 en de ambulance 7325 uit richting de brand. Op dat moment stond al een groot gedeelte van het kassencomplex en een koelcel in lichterlaaie en vormden zich grote rookwolken en een flinke vuurzee in en rond het complex.

Omdat de waterwinning bij het kassencomplex niet erg gemakkelijk was vroeg de brandweer ook om een zogenaamd groot watertransport. Zodoende kwam ook het haakarmvoertuig 4561 uit Vlissingen ter plaatse met de dompelpomp 4360. Later heeft dit haakarmvoertuig ook nog enkele andere haakarmcontainerbakken ter plaatse gebracht. Dit waren de Commandohaakarmbak 4290 en de ademluchtbeschermingscontainer 4388.

Omdat men niet precies wist of er zich gevaarlijke stoffen in het pand bevonden en omdat er zich regelmatig kleine explosies voordeden ging ook de Regionaal Officier Gevaarlijke Stoffen, de 4390, ter plaatse. Later volgde ook de Waarschuwing- en Verkenningsdienst (WVD) van de brandweerkazerne aan de Torenweg in Middelburg met een dienstbus.

De brandweer gaf omstreeks tien over half tien 's avonds het sein "brand meester". Het nablussen zou dan nog geruime tijd in beslag nemen. Bij de brand is voor miljoenen schade aangericht. Onderzoek van de Stichting Salvage zal moeten uitwijzen hoe groot de schade precies is.

De vrachtwagen waarbij de brand ontstond stond vrijwel klaar voor vertrek naar de bloemenveiling in Aalsmeer. De exacte oorzaak van de brand wordt nog onderzocht door de Technische Recherche. Volgens de eigenaar was echter sprake van brandstichting. Onlangs zou al eerder geprobeerd zijn brand te stichten bij het kassencomplex. Die brand zou zijn geblust door de eigenaar.

Tekst: 

Foto:  

Roland de Jong [HVZeeland.nl]

Manfred Berrevoets [HVZeeland.nl]