OVERDENKING VAN H. J. SCHOENMAKER
( 1913 - 1995 )

"BEVRIJDING 1944-1950"

    " U heeft vannacht waarschijnlijk allen rustig geslapen.
Overgoten door een koud maanschijnsel ligt Zoutelande vredig omzoomd door de beveiligende duinenrij. Wat kan het ontroerend stil zijn als je zo 'savonds laat het dorp bekijkt.
Maar dat was 6 jaar geleden anders. Toen hadden wij niet zo'n rustige nacht achter de rug. Nee, dagen van spanning en uitputting hadden we meegemaakt.
We woonden toen op een smalle strook land. Het water, dat Walcheren zo wreed verwoeste stond tot aan de grenzen van ons dorp. En op die smalle strook leefden wij Zoutelandenaars! Met onze angst en onze hoop, in een ondraaglijke spanning.
Weet u nog wel, 'sWoensdags was het de dag van de landingen. 'sMorgens om 6 uur landingen bij Vlissingen en om 10 uur landingen bij Westkapelle.
De troepen die onder geweldige verliezen bij Westkapelle aan land kwamen, splitsen zich in tweeën, een gedeelte ging richting Domburg en het andere richting Zoutelande.
Weet u nog, hoe we in de vroege morgenuren gewekt werden door laag overvliegende granaten. De lucht was betrokken en er stond een koude westenwind. Het aantal granaten nam toe, en het gerucht ging door het dorp:
'er zijn schepen te zien op zee, richting Westkapelle'.
Ik zie ds. Oosthoek nog op het dak van zijn huis klimmen om te zien of het wel waar was. En te midden van het overvliegende granaat vuur hoorde je:
'Ja hoor het is werkelijk waar'!
Een van de schepen is een ontzettend grote, later bleek het de 'Warspite', een der grootste Engelse slagschepen te zijn. De zware Duitse Batterij bij Domburg vuurde aan een stuk door.

Maar naderen deden ze niet.
Aarzelden ze? De spanning in het dorp nam toe en was haast niet meer vol te houden. We hadden de laatste dagen en nachten ook al zoveel meegemaakt.
Maar het moest gebeuren. De Schelde mond moest open!
Al het geschut op de kust begon te vuren. De schepen antwoorden, de granaten vlogen in alle richtingen, op straat was het dood gevaarlijk.
Onafgebroken gebulder in de verte, gesis en knallen van granaten die links en rechts in het dorp insloegen. Maar als ze dan toch geland zijn, waar blijven ze dan? zou het mislukt zijn?
Al die dodelijke verschrikkingen en toch dat onzekere, daar komen we nooit door. De Duitsers die zagen dat hun zaak verloren was, lieten de Zoutelandse bevolking in de bunkers toe. Het was er niet uit te houden, benauwd en propvol zaten we daar.
Ja, maar als ze werkelijk geland zijn  en ze zetten straks de vlammenwerper op de bunker, zijn we verloren!

En dan die laatste nacht, een vreselijke nacht. Overal sloegen de granaten in en menig huis liep een voltreffer op, ook het dak van onze kerk. Dakpannen en glasscherven bedekten de straten.
Weet u het nog?
En toen die donderdagmorgen, je schrok ervan als je de mensen zag. 
'Wat zie jij eruit, zeg?' Bleek en angstig starend. 'Ja maar heb je wel eens naar jezelf gekeken?' We waren wanhopig, en menigeen zei: 'Als we nog zo'n nacht mee moeten maken, houden we het niet vol!' 
Als de nood op het hoogst is, is de redding nabij. Want die Donderdagmorgen om +/- 10 uur bereikten de eerste Tommies Zoutelande, wat zagen die kerels eruit. En toen een Canadees een geel vuur ontstak boven op de duinen hield het schieten vanuit zee op.
Bevrijd!!
Je kon het niet geloven, je hoorde de stilte, maar het was waar.
Kijk maar daar kwam een vlag voor de dag, de mensen feliciteerden elkaar.
Daar denderden de tanks door de Langstraat en deelden de Tommies sigaretten uit
.

...en denderden tanks door de Langstraat...

En daarom zijn we hier tezamen gekomen, als inwoners van Zoutelande om onze bevrijding te herdenken.
We herdenken eerst hen die vielen, we herdenken de vaders en moeders, de vrouwen en verloofden, de zonen en dochters, die hun geliefden hebben verloren. God de Heer troostte hen. Ook gedenken wij de velen die in ons ganse land gevallen zijn. En bovenal onze bevrijders die hier hun leven moesten laten. God de Heer troostte alle nagelaten families van hen die die voor onze vrijheid zijn gevallen. Weet u dat 30.000 van deze gevallenen in ons vaderland hun laatste rustplaats vonden?
En nu gedenken wij."

 

Dit gedeelte van de overdenking uit 1950, is met toestemming van
 M. Schoenmaker overgenomen.

Zoutelande 60 jaar bevrijd

Home