Ingrediënten:

  • 1 kilo (dwerg)inktvis
  • 120 gr. uien
  • 2 knoflooktenen
  • 40 gr. wittebroodkruim
  • 2 grote tomaten
  • 1/4 l. witte wijn
  • mespunt chilipoeder
  • aardappelmeel of maizena
  • scheutje Armagnac
  • zout
  • peper

Inktvis met ui en knoflook

Inktvissen goed wassen en voorbereiden. De inkt in een apart schaaltje opvangen. De buidels (lijven) even apart leggen, armen en vinnen schoonmaken en in smalle repen snijden.

Uien en knoflooktenen pellen en van beide een apart leggen. De rest hakken of zeer fijn snijden. Twee eetlepels olie in een braadpan verhitten en stukjes inktvis met ui en knoflook snel bakken. Vuur laag draaien, pan sluiten en op laag vuur een half uur laten stoven.

Mocht het mengsel toch weer gaan bakken, giet er dan een beetje water bij. Wittebroodkruim, zout en peper over de inktvis strooien, uit de pan nemen, goed vermengen en hiermee de buidels van de inktvissen vullen. Dichtnaaien of elke inktvis in een stukje varkensnet rollen.

Achtergehouden knoflook en ui hakken. Olie verhitten en de gevulde inktvissen met knoflook en ui in de pan doen. Aan alle kanten even bakken. Wijn, blokjes tomaat en chilipoeder toevoegen en zonder deksel ongeveer dertig minuten laten stoven.

Een klein beetje aardappelmeel of maizena met de inkt vermengen. Al roerende bij de inktvis gieten zodat de saus iets kan binden.

Met Armagnac, zout en peper op smaak brengen en meteen serveren.