Toelichting:

Ik was 11 jaar toen ik van mijn vader het boek: “Ik zocht Adam” te lezen kreeg (ben nu bijna 60) Ik ben overtuigd van de evolutietheorie. Sterker nog; deze theorie wordt onder anderen in de genetica met succes als leidend dynamisch beginsel gehanteerd.

In een opwelling heb ik als in een droom de serie gemaakt. Het waren opzetten in acryl en overdrukken daarvan waarin ik dan elke keer weer verdwaalde in de uitwerking van de schilderingen met verschillende technieken.Ook een soort evolutie dus.

Het kind van Taung is een schedeltje van een australopithecuskind dat in Taung (zuid Afrika) gevonden werd door Louis Leaky.Humanisme is een levensbeschouwing die de mens als schepper van zijn eigen wereld beschouwt.Niet noodzakelijk vanuit een hemels perspectief dus.

Dit wordt m.i. gesymboliseerd door het kind van Taung dat een link is in een lange werdegang waaruit de mens uiteindelijk is ontstaanen dus ook de ontwikkeling van de mens als schepper van zijn eigen lotsbestemming.Ook de menselijke vrijheid is hieruit voortgekomen.

Vrijheid is m.i. het product van kennis en kunde.De evolutie van de mens is er bij uitstek een van een ontwikkeling van kennis en kunde.

 

"Het kind van Taung"

... Een vlek, twee bladzijdes, een boek dus, het boek der schepping wordt geopend

 

...

De vlek is eigenlijk een schedel, er is perspectief, er draait iets, er loopt iets, wat loopt er?

 

... Het kind van Taung wordt volwassen, en het ziet wat...

 

... Visioen van de toekomst

 

... Het wiel van de bewustwording begint te draaien

 

... Trough the eyeglass the future inflames

 

... Man becomes man

 

... He looks at the past

 

... And sees the future

 

... En de zevende dag, rust hij/zij

 

En dat is hoe de mens zichzelve schiep