Appartement
Noordhof


'Wij wensen u een prettig verblijf in Kouderkerke
'
 

Home Gastenboek Route Contact Links

Appartement

Foto's

Ligging

Omgeving

Prijzen

 

Historie van onze boerderij

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Walcheren, de tuin van Zeeland

Fraaie stranden en hoge duinen omarmen de ‘tuin van Zeeland’. Walcheren is een lappendeken van akkers, weilanden, markante boerderijen, slingerende polderweggetjes, pittoreske dorpjes en gemoedelijke badplaatsen als Domburg, Zoutelande en Vrouwenpolder.

Walcheren is een paradijs voor mooie fiets-, wandel-, ruiter- en skeelertochten. Op de Westkappelse Zeedijk zie je goed dat Nederland onder de zeespiegel ligt! En aan de horizon doemt warempel het buitenland op, de Belgische kust!

In Middelburg en Veere kom je ogen tekort met al die prachtige monumenten. De imposante Middelburgse Abdij bijvoorbeeld. Daar vergaap je je aan de beroemde collectie wandtapijten en brengt het klank- en lichtspel Historama je terug naar de tijd dat de Norbertijner abten er nog woonden.

Aan de Vlissingse boulevard zie je de drukte op de rede ........ en de waaghalzerij van loodsen om aan boord te klauteren!
Gelukkig houdt Michiel de Ruyter een oogje in het zeil.


Koudekerke

Tussen Vlissingen en Zoutelande, op ongeveer 3 km van het strand, ligt het dorp Koudekerke.
Het dorp is gegroepeerd rond de oude kerk. De gotische kerk genaamd “Michaëlskerk” werd gebouwd tussen de 14e en 15e eeuw en is gewijd aan de aartsengel Michaël.

Rond de kerk is de dorpsring, welke nog in volle glorie is. De molen “De Lelie” werd in 1940 door storm verwoest en in 1981 weer hersteld. Van de 10 buitenplaatsen welke Koudekerke vroeger telde zijn er nog 4 over.
Een ervan ligt even buiten het dorp richting Middelburg ligt Slot “Ter Hooge”. Het bijbehorende park is een belangrijk natuurgebied en is open voor voetgangers.
Koudekerke ligt centraal gelegen op Walcheren. Het ligt ideaal om per fiets het gehele eiland te verkennen. Ook is leuk om met de fiets/voet veer een boottochtje te maken. U vaart dan vanaf Vlissingen over de Westerschelde naar Breskens.
Hier kunt U per fiets langst de zeeduik naar Terneuzen of naar het Belgische Knokke.

Middelburg

Als het om monumenten gaat is er geen enkele plaats in Nederland die er zoveel telt per vierkante meter als de Zeeuwse hoofdstad. Allemaal stille getuigen uit tijden van rijkdom en welvaart.
Eerst als voorhaven van Brugge en Antwerpen. Later als één van de belangrijkste kamers van de VOC.

Door een Duits bombardement in 1940 werd het hart van de stad zwaar aangetast. Van het glorieuze stadhuis ‘gelukkig’ alleen het interieur. Het is een indrukwekkende blikvanger aan de Markt, dit hoogstandje van het Mechelse bouwmeestersgeslacht Keldermans.
Het monumentale pronkjuweel, de Norbertijner Abdij uit 1100, leed ook veel schade, maar werd prachtig in oude glorie hersteld! Een verstilde plek, hartje stad, waar je nog steeds de rustieke tijd van de monniken ademt. De bijbehorende Koorkerk met vermoedelijk het graf van Rooms-Koning Willem II heeft een 90m hoge toren, de Lange Jan, en die kun je beklimmen.
Eh .. 207 treden, dat wel.

Maar, eenmaal boven maakt het fenomenale uitzicht alles goed! Meer dan 1100 monumenten, eigenlijk teveel om op te noemen. Je kunt maar beter gewoon zelf komen kijken.
Als je dat doet, sla deze dan beslist niet over: De Kloveniersdoelen van de schutterijleden (renaissancestijl,17e eeuw), de Vismarkt, de Kuiperspoort met het laatst overgebleven gildehuis van de tonnenmakers, de classicistische Oost- of Koepelkerk, de bolwerken en de grachtengordels met z’n prachtige pakhuizen en patriciërswoningen.

Wandelen door de stad is een feest voor het oog en kijk vooral ook eens achter die gevels. In de vele verrassende achterafstraatjes, stadstuinen en op pleintjes. Het is ook mogelijk Middelburg te bekijken vanuit een rondvaartboot. Tevens kunt U in Middelburg Walcheren bekijken in “Miniatuur Walcheren”.

Vlissingen

Tegenwoordig passeren elk jaar meer dan 50.000 schepen uit alle uithoeken van de wereld. Niet op eigen houtje, nee. Op zee komt een zeeloods aan boord, op de Westerschelde wisselt een rivierloods hem af. Vanaf het strand en de boulevard sta je bijna met je neus bovenop dit spektakel!


De Oranjemolen, een stellingmolen uit de 17e eeuw, staat te pronken op het bolwerk en vangt veel wind! Een eindje verderop ligt het sobere Arsenaal-gebouw uit 1823, dat nu een maritiem attractiecentrum is.

Langs de Nieuwendijk liggen nog steeds een aantal monumentale panden aan de ene kant en plezierjachtjes in de stadshaven aan de andere kant. Het deftige Lampsinhuis, van een belangrijk reder uit de VOC-tijd, is omgebouwd tot Maritiem Museum Zeeland.

Langs de St. Jacobskerk loop je naar Plein Vierwinden, omzoomd met 17e eeuwse trapgeveltjes en leilinden. Op het Bellamypark, een oude gedempte haven, speelt zich tegenwoordig het uitgaansleven af. Vlissingen bruist als de branding.
Het centrum van de stad swingt regelmatig op de tonen van muziek, cabaret en theater. Tijdens het Straatfestival begin juli bijvoorbeeld. Maar helemaal als Bløf optreedt in haar thuishaven.
Verder vind je er de grootste reptielenzoo van Nederland, Iguana.

Als je vanuit het centrum naar de boulevard loopt, via de Spuistraat, kom je langs vier loodshuizen in uitbundige Jugendstil. De boulevard met z'n markante gebouwen biedt een werkelijk schitterend uitzicht op zee en de drukke scheepvaart, pal langs de kust.
Eén van de mooiste plekjes is wel het Havenfront, aan het eind van de boulevard. Waar de beloodsing van de schepen een spectaculair schouwspel vormt.
Niet voor niets houdt Vlissingen's held, Michiel de Ruyter, vanaf z'n sokkel nog altijd een oogje in het zeil.

Veel standbeelden sieren de stad, historische en moderne. En vrijwel allemaal tonen ze de verbondenheid met de zee. Ga je via de boulevard de andere kant op, dus van de stad af, dan hoor je in de verte het windorgel boven de muziek van de branding uit.
Uiteindelijk kom je op de Nolledijk met aan de voet daarvan het Nollebos, een fraai wandelgebied met sauna, roei- en kanovijvers.

Veere

Het wemelt in Veere van de mooie bouwwerken. Zoals het laatgotische stadhuis (1474). Een waar pronkstuk, al zijn de heren en vrouwen van Veere kopieën (de originelen staan in het museum). In de zaal waar vroeger vier edele vaderen recht spraken, de Vierschaar, bevindt zich een waar topstuk. Namelijk de beroemde zilveren beker van Maximiliaan van Bourgondië, uit de 16e eeuw.
Een ander juweel is de Campveerse Toren, restant van de oude vestingwerken. Het is de oudste stadsherberg van Nederland. Prins Willem van Oranje vierde er op 1 september 1583 zijn huwelijk met Louise de Coligny!
Markant en net een reus aan de horizon is de kolos van de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk. Wie van uitdagingen houdt, moet zeker z'n toren beklimmen. Boven heb je een onvergetelijk mooi uitzicht! De kerk kende in de loop der tijd vele functies. Hij deed dienst als kazerne, als hospitaal en zelfs als paardenstal! Nu is het godshuis het onderkomen voor culturele activiteiten.
Ervoor staat nog steeds de 16e eeuwse waterput, die de wolhandelaren zoet drinkwater en spoelwater voor hun wol leverde. Via het dak van de kerk liep het regenwater door ondergrondse loden pijpen naar de cisterne, die nog tot 1947 in gebruik bleef!
Korenmolen ‘De Koe’ staat te pronken op het bolwerk. Vanaf het bolwerk heb je een goed overzicht van de vestingwerken: 5 bastions, wallen en een vestingbeer. Door de vestingbeer loopt een donkere ‘onderaardse’ gang met schietgaten. Spannend voor de kinderen.

Veere is slenteren over oude keitjes, door verstilde straatjes en langs prachtige geveltjes. De fraaie 16e eeuwse 'Schotse Huizen' aan de Kaai waren de opslagplaatsen en kantoren van de wolhandelaren. Gluren in fraaie tuinen en over typische bakstenen muurtjes. Flaneren over de Kaai langs kleurrijke bootjes in de pittoreske stadshaven en uitkijken over het Veerse Meer, een visje eten op een bankje of een sfeervol terrasje pakken.
Natuurliefhebbers halen hun hart op in het stille krekengebied even buiten het dorp, restant van de inundatie.

Domburg

Domburg, aan het noordzeestrand, is één van de eerste badplaatsen van Nederland (1834). Kuurgasten kwamen er speciaal voor de zeelucht en het zoute zeewater. Reeds door de 19e eeuwse geneeskunst ontdekt als heilzaam voor lichaam en geest.
Dokter Mezger, grondlegger van de fysiotherapie, maakte hier furore en trok zijn belangrijke cliëntèle naar Domburg, waaronder de Roemeense koningin Elisabeth. Onder het pseudoniem Carmen Sylva schreef zij romantische gedichten. Op het duin staat nog steeds de villa waar ze logeerde en die sindsdien naar haar vernoemd is.

Aan het begin van de 20e eeuw ontdekten in het kielzog van Jan Toorop ook andere kunstenaars de badplaats. Piet Mondriaan, Ferdinand Hart Nibbrig en Jan Heyse wilden het fascinerende ‘Zeeuwse licht' met eigen ogen zien en vastleggen.
Kuren gebeurt trouwens al lang niet meer in hooggesloten badkledij en rijdende badstoelen, voortgetrokken door paarden. ‘De Parel', een eigentijdse kuurinrichting kwam ervoor in de plaats. En op het strand vind je niet langer meer de jetset uit Europa, maar ‘gewone' gezinnen met kinderen. Toch proef je er nog steeds de allure van weleer. In de voorname villa's bijvoorbeeld, nu veelal in gebruik als hotel.

Het centrum van Domburg bruist van gezelligheid. Je kunt er flaneren op de boulevard en zien en gezien worden op de vele terrasjes. Of terug naar de tijd van Piet Mondriaan in het geheel in oorspronkelijke stijl opgetrokken Marie Tak van Poortvliet Museum.
In de hoofdstraat staat de hervormde kerk. In de 19e eeuw opnieuw gebouwd, nadat een brand in 1848 de kerk verwoestte. Er tegenover is het kleine pittoreske oude gemeentehuis uit 1667.

Richting Oostkapelle kom je een paar prachtige buitenplaatsen tegen. Zoals Hoogduin en Berkenbosch. Aan de rand van De Manteling, het prachtige bos- en duingebied, gloort het monumentale Kasteel Westhove met zijn fraaie botanische tuin. Logeerden er vroeger voorname gasten, tegenwoordig doet het dienst als jeugdherberg. In de naastgelegen oranjerie bevindt zich het Zeeuws Biologisch Museum.

Waterland Neeltje Jans

Bij WaterLand Neeltje Jans ben je een hele dag op bezoek bij het water! Water kan bedreigen, maar je ontdekt dat water vooral een onvervangbare bron is van leven. Water verrast en verwondert, je kunt er zelfs heerlijk mee spelen.

Deltawerken
In de grote expositie ‘Delta-Expo’ nemen videopresentaties, foto’s, werkende maquettes en modellen je mee naar de wereld van de Deltawerken. Je ontdekt de groeiende aandacht voor milieu en behoud van mossel- en oestercultuur. In Delta-Expo bevindt zich ook de expositie ‘Ramp 1953’.
De film ‘Delta-Finale’ is een documentaire over de bouw van de stormvloedkering en de Ramp 1953. Een wandeling in het binnenste van de ‘kroon’ op de Deltawerken mag je bij je bezoek niet missen!. Ervaar de impo-sante constructie terwijl het water onder je kolkt en bruist.

Zeedieren*
Door jacht en watervervuiling verdween de zeehond uit de Delta. Nu neemt hun aantal weer toe.
Er zwemmen er al weer meer dan 100 rond in de Delta! Van zeer nabij kun je ze zien in ons bassin. In onze eigen Noordzee leven dolfijnen, vooral bruinvissen. Ook walvissen komen er regelmatig voor. Je maakt kennis met deze zeedieren in een grote expositie ‘WalvisWereld’ welke vanaf april te zien is in het futuristische walvispaviljoen.

Verwonderen en spelen*
In de waterspeelplaats maak je een eigen waterval, verleg je de loop van een beekje, bedien je de tredmolen en loop je over water-wiebelstenen. Wie blijft ‘t langste droog!
Nog nooit was een film zó levensecht: in de 3d-film ‘Waterworld’ verrassen wij je met spectaculaire beelden.
Octopussen proberen je te vangen, haaien komen akelig dichtbij en met animatiebeelden waan je je terug in het tijdperk van de dinosaurussen. Blijf je tot het laatst van de film zitten?
(*geopend in zomerseizoen)

Neeltje Jans is het voormalige werkeiland, middenin de Stormvloedkering in de Oosterschelde. Zeg maar het hart van de Deltawerken. Waterland Neeltje Jans is er inmiddels uitgegroeid tot de grootste dagattractie van Zeeland.

Je vindt er ‘De Ramp’, een indrukwekkende expositie over die catastrofale overstroming in 1953, die het leven kostte aan bijna 2000 mensen en nog meer dieren! ‘De Ramp’ toont in authentieke beelden en geluid ooggetuigenverslagen van die nacht van 1 februari. Van slachtoffers, familieleden, redders, journalisten en politici uit die tijd.
Pas op 6 november van dat jaar werd het laatste gat in de Zeeuwse dijken gedicht. Bij Ouwerkerk, met de zogenaamde Phoenix-caissons. In deze caissons is nu een museum gevestigd met een tentoonstelling over de ramp. Met het toegangskaartje van Waterland Neeltje Jans heeft u hier gratis toegang. Zo’n ramp mocht nooit meer gebeuren, dus werd het Deltaplan ontwikkeld.

In Delta Expo op Neeltje Jans maak je kennis met 2000 jaar waterbouw: dijkenbouw, landwinning en –verlies. De film Delta Finale toont het technisch vernuft van de bouw van de stormvloedkering. Onder begeleiding van een gids kun je zelfs in het binnenste van de kering afdalen en ervaar je de kracht van het water. Een staaltje watermanagement in de praktijk.

Er is ook een dolfijnenopvang- en researchcentrum. Daar wordt onderzocht hoe dolfijnen beschermd kunnen worden tegen de bijvangst in de visserij. Vanaf de wal kun je het onderzoek en de voedingen volgen. In de Oosterschelde leven steeds meer zeehonden en verschillende soorten roggen. Vroeger werd er zelfs op roggen gevist, vandaar de naam Roggenplaat (zandplaat). Nieuw zijn het zeehondenbassin en het roggenbassin. De zeeroggen kun je zelfs aaien!
In prachtige aquaria zie je bovendien de wondere wereld van het onderwaterleven in de Oosterschelde: zeeanemonen, verschillende vissoorten en andere levensvormen. In de nabijgelegen mosselkotter is tevens een expositie van het onderwaterleven.

In het waterpaviljoen ga je op zoek naar de bron van water. Het futuristische ontwerp is een voorbeeld van zogenaamde ‘vloeibare architectuur’. Het won zelfs de Zeeuwse architectuurprijs! Velen vinden het net een aangespoelde walvis. Binnen kom je ogen en oren tekort. En zelfs je neus wordt geprikkeld. Dat alles dankzij bijzondere licht-, geluid- en waterpresentaties.

Kinderen van 2 tot 82 vermaken zich uitstekend op de Waterplaats. De speelinstrumenten hebben allemaal met water te maken. Er zijn stapstenen, sluizen, een waterrad, etc. Je kunt wel natte voeten krijgen!

In het quickservice-restaurant rust je tussendoor even uit onder het genot van een drankje en een hapje.
Nieuw is bovendien de 3D-film ‘Waterworld’, die je meeneemt naar de wondere wereld van het water. Levensecht, want je zit er middenin! Je zwemt zelfs tussen de haaien …

Het voormalige werkeiland Neeltje Jans heeft zich met een beetje hulp van de mens ontwikkeld tot een fraai natuurgebied. Een echt ‘kustlandschap’ met kopjesduinen, natte valleien, slufters en een (broed)vogeleiland doen je denken aan een oerlandschap. Samen met een gids kun je mee met een natuurwandeling (ca. 1,5 uur).

 



Contactadres Noordhof
Familie Minderhoud
Braamweg 1
4371 EN Koudekerke
0118 - 556070

Home   l   Gastenboek    l   Route   l   Contact   l  Links

Copyright Minderhoud All Rights Reserved.