energie gas electriciteit elektriciteit water
meting

klik

hier

 

Energie meting

Energie meting op basis van de NexBox hardware en Nexmaster software.

Energie meting gaat een windpark van 120 megawatt (Mw) bouwen in de Noordzee. De vergunningen neemt het bedrijf, dat zich toelegt op advies en projecten op het gebied van duurzame energie, over van energie meting. Hoeveel energie meting en zijn partner betalen voor de vergunningen is niet bekend. De bouw van het windpark vergt een totale investering van euro mln.

Energie meting verzamelde de vergunningen in eerste instantie voor het Belgische energiebedrijf Electrabel . Nadat Electrabel afzag van het project, kreeg Energie meting de financiering niet rond. Daarmee was de voortgang van het project in het geding. Ook Shell en Nuon werken aan een windpark (van 99 Mw) op de Noordzee. Energie meting was de eerste partij die alle vergunningen en rechten voor een windpark op de Noordzee rond kreeg.

Gas meting

Alle afspraken voor de overname zijn gemaakt', zegt gas meting in een gesprek met deze krant. 'Voor het eind van dit jaar moeten alle documenten zijn opgesteld en alle akten zijn getekend.'

Gas meting is op dit moment bezig met het afronden van de financiering en de aanbesteding van de bouw van het windpark, dat circa 23 kilometer uit de kust bij IJmuiden moet komen. Ook onderhandelt het bedrijf met energiebedrijven over afnamecontracten voor de stroom die het windpark gaat opwekken. Een park van 120 Mw kan 125.000 huishoudens van stroom voorzien.

De investering van gas meting mln in het windpark - dat gas meting wordt genoemd, naar de benaming van de locatie op het continentaal plat - gaat vooral zitten in de bouwkosten. De bouw van de zestig windmolens van elk 2 Mw moet in de eerste helft van 2005 beginnen.

De masten van de molens (300 ton staal per stuk) torenen zestig meter boven de zeespiegel uit. De zee is op die locatie 20 tot 25 meter diep. De drie wieken hebben een radius van 40 meter, waardoor de totale installatie ongeveer 100 meter boven het water uitkomt. 'Dat is vanaf de kust nauwelijks waarneembaar', stelt gas meting.

Electriciteit meting

'We zijn nu bezig met de aanbesteding. Begin 2005 kunnen we dan de definitieve bouwopdracht en electriciteit meting afgeven. In augustus of september 2006 is het windpark dan operationeel', zegt de electriciteits meting.

De financiering is volgens electriciteit meting 'uniek'. Project electriciteit meting is het eerste windpark dat volgens electriciteits meting met 'projectfinanciering' van de grond komt. 'Het project is het onderpand waar de banken "ja" tegen zeggen. Wij hebben geen concerngarantie afgegeven.'

Het project wordt gefinancierd met eigen vermogen, electriciteit meting en vreemd vermogen. Het eigen vermogen wordt ingebracht door de aandeelhouders, naast electriciteits meting zijn er nog financiële partijen (investeerders in duurzame energie).

Elektriciteits meting

Ook is het elektriciteit meting die de bedoeling dat de aannemers die het windpark bouwen en de energiebedrijven die de stroom afnemen, met elektriciteits meting vermogen deelnemen in het project. Welke percentage van de investering wordt opgebracht via bankkredieten wil elektriciteit meting niet zeggen.

De gedeeltelijke financiering met leningen maakt het project aantrekkelijk. 'De rente op vreemd vermogen ligt tussen de 4,5% en de 6%, terwijl risicodragend kapitaal al snel 15% rendement moet opleveren. Als je dus elektriciteits meting kunt financieren met vreemd vermogen, en elektriciteits meting is het eerste windpark dat zo gefinancierd wordt, dan zijn de financieringskosten lager', aldus elektriciteit meting. De financiering van zal een voorbeeld zijn voor andere duurzame energieprojecten, hoopt elektriciteit meting.

Water meting

De water meting windmolens met 120 Mw aan vermogen, gaan jaarlijks 438 miljoen kWh aan stroom opwekken. Daarbij zijn volgens water meting alle verliesfactoren - onderlinge beïnvloeding van de molens, transmissieverliezen via de kabel naar de kust en de beschikbaarheid van de molens - meegenomen. Het park levert gemiddeld bijna 42% van zijn maximum vermogen. Daar is het business plan water meting op gestoeld.

Het windpark heeft een technische levensduur van water meting 20 jaar. De vergunningen lopen na 25 jaar af.

De afnamecontracten die water meting met een of meer energiebedrijven zullen afsluiten, voorzien in een opbrengst van minimaal 2,3 eurocent per kWh. De eerste tien jaar komen de grootste inkomsten uit de MEP-vergoedingen. Deze overheidsvergoeding op duurzame elektriciteitsopwekking komt uit op 9,7 eurocent per kWh. De overheid verstrekt deze vergoeding omdat windenergie niet de milieukosten veroorzaakt water meting die kolencentrales bijvoorbeeld wel veroorzaken.

Als de MEP-inkomsten na 10 jaar droogvallen, kan handelen in CO2-emissierechten. De jaarlijkse stroomproductie van 438 miljoen kWh houdt in dat 225.000 ton CO2-uitstoot wordt vermeden. Dat levert verhandelbare rechten op.

elektriciteits meting en elektriciteits meting

Energie kan worden afgenomen bij de volgende leveranciers:

WESTLAND ENERGIE

RWE Energy Nederland N.V.

E.ON Benelux

RENDO

COGAS Energie

DONG Energy

ENECO

ESSENT

NUON

DELTA

OXXIO

 

Netbeheerders zijn een gegeven van de plaats waar u zit:

Continuon Netbeheer

DELTA Netwerkbedrijf

ENECO NetBeheer

Essent Netwerk

Netbeheerder Centraal Overijssel (CONET)

NRE Netwerk

ONS Netbeheer

RENDO Netbeheer

Westland Energie Infrastructuur


Energie kan worden afgenomen bij de volgende leveranciers:

WESTLAND ENERGIE

RWE Energy Nederland N.V.

E.ON Benelux

RENDO

COGAS Energie

DONG Energy

ENECO

ESSENT

NUON

DELTA

OXXIO

 

Netbeheerders zijn een gegeven van de plaats waar u zit:

Continuon Netbeheer

DELTA Netwerkbedrijf

ENECO NetBeheer

Essent Netwerk

Netbeheerder Centraal Overijssel (CONET)

NRE Netwerk

ONS Netbeheer

RENDO Netbeheer

Westland Energie Infrastructuur


Ministerie van Economische Zaken
Op deze site staat een grote hoeveelheid informatie over de beleidsterreinen van Economische Zaken: ondernemingsklimaat, innovatie, internationaal economisch beleid, marktordening en energie. SenterNovem is een agentschap van het ministerie van Economische Zaken.

Ministerie van VROM
VROM staat voor ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, milieubeheer en rijkshuisvesting. Zelf heeft het ministerie het meestal over ruimte, wonen en milieu. Op deze site vindt u informatie over het werk van dit ministerie.

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Het ministerie van Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor het buitenlands beleid. De website biedt een compleet beeld van buitenlandse zaken als buitenlands beleid, ontwikkelingssamenwerking en Europese samenwerking.

Ministerie van Verkeer & Waterstaat
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat werkt aan de duurzame bescherming tegen het water. En aan veilige verbindingen van internationale kwaliteit. SenterNovem voert voor dit ministerie enkele regelingen uit.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Het beleid van dit ministerie is erop gericht mensen kansen te geven hun talenten te ontdekken, te ontwikkelen en te gebruiken. SenterNovem voert voor dit ministerie enkele regelingen uit.

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteiten
Deze website biedt informatie over de werkterreinen van dit ministerie: duurzaam en innovatief ondernemerschap in de landbouw en visserij, voedselveiligheid en -kwaliteit, vitale natuur en vertrouwd platteland.

AWT
De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) adviseert de Nederlandse regering en het parlement over het beleid voor wetenschappelijk onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie.

Bedrijvenloket
Om de dienstverlening van de overheid aan ondernemers te verbeteren heeft het ministerie van Economische Zaken het initiatief genomen om het Bedrijvenloket te ontwikkelen. Dit is dé ingang op internet voor alle ondernemers die informatie van de overheid nodig hebben.

Energy.eu
Energy.eu is een non-profit organisatie gericht op het brengen van het laatste nieuws omtrent energie op Europees niveau.

Eureka
Eureka is een Europees netwerk voor industriële research & development. Eureka ondersteunt bedrijven die internationaal willen samenwerken bij de ontwikkeling van nieuwe producten. De website vermeldt onder meer de deelnemende landen, projectbeschrijvingen en publicaties.

EVD, Internationaal Ondernemen en samenwerken
De EVD, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, ondersteunt het Nederlandse bedrijfsleven bij internationaal ondernemen en samenwerken. De website geeft informatie over buitenlandse markten en het leggen van contacten met buitenlandse zakenpartners.

FME-CWM
FME-CWM is de werkgeversorganisatie voor de metalelektro-sector. SenterNovem en FME-CWM hebben een samenwerkingsverband.

FMO
De Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. (FMO) ondersteunt de private sector in ontwikkelingslanden en opkomende markten in Azië, Afrika, Latijns Amerika en Centraal en Oost Europa. Dit om bij te dragen aan structurele en duurzame economische groei in deze landen.

Informatiecentrum milieuvergunningen (Infomil)
Het Informatiecentrum Milieuvergunningen, kortweg Infomil, informeert overheden over milieubeleid. Infomil is de schakel tussen de beleidsmakers van het Ministerie van VROM en gemeenten, provincies en waterschappen die dit beleid uitvoeren.

Informatielijn Internationaal ondernemen
U kunt met al uw vragen over internationaal zakendoen terecht bij de informatielijn Internationaal ondernemen. Telefonisch (0800-6080) of via internet. De site biedt alle informatie over exporteren, importeren en investeren.

Innovatieplatform
Het Innovatieplatform ontwikkelt voorstellen om de innovatiekracht van Nederland te versterken. Dit met het doel ons land in 2010 tot een koploper te maken in de Europese kenniseconomie.

IRC Nederland
Het Innovation Relay Centre (IRC) Nederland maakt deel uit van een uitgebreid en professioneel Europees netwerk. IRC Nederland draagt technologie over op Europees niveau om zo innovatie in de Nederlandse industrie te bevorderen.

Kamer van Koophandel
De Kamer van Koophandel biedt informatie voor ondernemers aan. U vindt op de website onder andere actuele handelsregisterinformatie, voorlichting voor startende, groeiende en stoppende ondernemers, informatie over import en export en een wegwijzer voor de ondernemer.

LNV-Loket
Bij het LNV-loket kunt u terecht met al uw vragen over de uitvoering van de wet- en regelgeving van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Op de site vindt u informatie over alle regelingen van dit ministerie. Ook zijn brochures en formulieren te downloaden.

MetaalUnie
De MetaalUnie is ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf voor de meta-elektrotechniek. SenterNovem en de MetaalUnie hebben een samenwerkingsverband.

MKB Nederland
In ledental is MKB-Nederland de grootste ondernemerscentrale in ons land. Circa 125 branche-organisaties en zo'n 400 regionaal en lokaal gerichte ondernemersverenigingen zijn aangesloten. MKB-Nederland behartigt de belangen van zo'n 125.000 ondernemers.

MVO Nederland
MVO Nederland stimuleert en ondersteunt bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties bij het invullen van hun maatschappelijke rol. Door het delen van kennis, het organiseren van activiteiten en door samen te werken met partners.

NWO
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) werkt aan de toekomst van de wetenschap in Nederland. Speerpunten zijn vernieuwing en kwaliteit.

Octrooicentrum Nederland
Het Octrooicentrum Nederland zorgt voor de octrooiverlening in Nederland en voor de verspreiding van technische kennis, die in de octrooi-literatuur ligt opgeslagen. Octrooicentrum Nederland is een zelfstandig onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken.

Overheid.nl
De website www.overheid.nl is uw wegwijzer bij het zoeken naar informatie, beleid, producten en diensten van alle Nederlandse overheidsorganisaties op internet.
U vindt hier overheidsproducten zoals subsidies, vergunningen, belastingen en uitkeringen. Particulieren en Ondernemers en organisaties hebben eigen ingangen. Overheidsproducten die betrekking hebben op beide groepen kunt u via beide ingangen vinden.

RIVM
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert taken uit voor de beleidsontwikkeling en het toezicht op het gebied van volksgezondheid, milieu en natuur.

SER
De Sociaal Economische Raad (SER) adviseert de regering en het parlement over de hoofdlijnen van het te voeren sociaal-economisch beleid. Op dit gebied is de SER het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

STT
De Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) draagt bij aan een meer integraal beeld van de toekomstige Nederlandse samenleving op het gebied van technische ontwikkelingen in samenhang met andere ontwikkelingen in de maatschappij.

Subsidieshop
De subsidieshop geeft een overzicht van subsidies die voor uw bedrijf of project relevant kunnen zijn. Op de site staat een totaal aanbod van de ruim 300 subsidies die speciaal gericht zijn op ondernemers.

Syntens
Syntens Innovatienetwerk voor ondernemers begeleidt ondernemers die willen innoveren. Syntens adviseert het MKB bij vernieuwing in producten, productieprocessen, bedrijfsvoering en Informatie- en Communicatietechnologie.

Technologiestichting STW
Technologiestichting STW financiert technisch-wetenschappelijk toegepast onderzoek. STW brengt universiteit en bedrijfsleven met elkaar in contact en begeleidt hun onderzoek.

VROM Ruimteforum
Het Ruimteforum biedt een platform aan overheden om kennis en vaardigheden te delen en uit te wisselen op het gebied van Ruimtelijke Ordening.


Tel: 010 - 288.74.15
NEXUS Home

update van 16-01-2008