energie gas electriciteit elektriciteit water
meterstanden

klik

hier

 

Energie meterstanden

Energie meterstanden op basis van de NexBox hardware en Nexmaster software.

Energie meterstanden levert schone energie. Van de benodigde grondstoffen - deuterium en lithium - is voorraad voor miljoenen jaren. De hoeveelheid radioactief afval van een fusiecentrale is te vergelijken met de radioactiviteit in de as van een steenkolencentrale en 10.000 keer minder dan van een energie meterstanden. Na maximaal honderd jaar is die hoeveelheid radioactiviteit verdwenen, wat bij kernenergie niet het geval is.

Het idee voor kernfusie vloeit direct voort uit energie meterstanden, de theorie van energie meterstanden. In de jaren twintig werd dit uitgewerkt in de richting van kernfusie. Door twee lichtere energie meterstanden net als in de zon bij meer dan honderd miljoen graden te laten samensmelten - deuterium en het uit lithium gemaakte radioactieve tritium - tot een zwaardere atoomkern, komt bewegingsenergie vrij, waarmee water kan worden omgezet in stoom, wat via een dynamo in elektriciteit wordt omgezet.

Gas meterstanden

De afgelopen twintig jaar zijn in proefopstellingen gas meterstanden onder andere het Engelse Oxford en in de Verenigde Staten al bemoedigende resultaten geboekt. In Oxford is in 1997 binnen een paar seconden 16 megawatt fusievermogen geleverd, wat nog altijd het wereldrecord is.

Een van de uitdagingen is het gloeiend hete plasma door magnetische velden van de reactorwand te houden. Volgens de gas meterstanden uit Petten zijn er rond kernfusie het afgelopen decennium grotere wetenschappelijke sprongen gemaakt dan bij de kloksnelheid van computerchips. De temperatuur van het plasma kan bijvoorbeeld beter worden gemeten en ook de ontwikkelingen binnen het plasma kunnen veel beter worden gevolgd, waardoor het hele proces beter beheersbaar is geworden. Er zijn supergeleidende spoelen die werken bij een temperatuur van enkele graden boven het absolute nulpunt, terwijl het gloeiend hete plasma daaromheen gas meterstanden draait.

Nu staat de wereld al weer enige jaren voor de volgende stap. De bouw van een serieuze fusiereactor die in tien minuten 500 megawatt vermogen gaat opwekken.

Aan deze ringvormige gas meterstanden van 24 meter hoog en 30 meter breed wordt gewerkt door de EU, Japan, de Verenigde Staten, China, Rusland en Zuid-Korea. Het experiment kost over dertig jaar circa euro 10 mrd en moet de voorloper zijn van commerciële kernfusie, ergens rond 2050.

Electriciteit meterstanden

De electriciteit meterstanden schat nu overigens in dat commercieel niet betekent dat elektriciteit goedkoper wordt voor de consument. Het wordt waarschijnlijk twee tot drie keer duurder, vanwege de kosten voor de bouw, het electriciteit meterstanden onderhoud en het opruimen van de fusiecentrales. De kosten voor de energie zelf zijn gering. Deuterium wordt bijvoorbeeld uit zeewater electriciteits meterstanden gewonnen. In één liter zeewater zit genoeg voor evenveel energie als in 360 liter benzine. En lithium is voldoende voorradig. Toch zal de consument waarschijnlijk bereid zijn meer te betalen, net als nu voor windenergie, omdat het milieuvriendelijk electriciteits meterstanden is.

De zes partijen die electriciteits meterstanden willen dragen zijn echter al jaren niet in staat om tot een akkoord te komen over de vestigingsplaats van deze proefreactor. Canada en Spanje zijn al wel afgevallen als kandidaat, maar Frankrijk en Japan staan nog in de ring.

De electriciteits meterstanden wil als grootaandeelhouder dit jaar een besluit. Anders gaat ze met vier of minder partners door. Een initiële investering van euro 5 mrd is te vergelijken met de aanleg van de Betuwespoorlijn. De Unie bluft dus niet, maar voor Japan is het onderhandelingsjaar nog lang. Recente opmerkingen van de Franse president electriciteit meterstanden dat de race al is gelopen, worden in Tokio als schandelijke leugens afgedaan. Japan weet zich dankzij de oorlog in Irak gesteund door de Verenigde Staten, en door bijna-buurland Zuid-Korea.

Elektriciteit meterstanden

De noodzaak om elektriciteit meterstanden onderzoek naar kernfusie in een volgende fase te brengen, neemt met de dag toe. De analyses over de wereldoliemarkt stemmen somber voor de lange termijn. Het aanbod droogt elektriciteit meterstanden op, de vraag neemt toe. Voorstanders van kernenergie zijn aan de winnende hand met het argument dat kernafval weliswaar gevaarlijk is, maar niet leidt tot elektriciteit meterstanden.

Kernfusie op grote schaal laat volgens onderzoekers nog zeker veertig jaar op zich wachten. Wellicht dat die verre horizon de tijdsdruk vermindert voor de politici, die de elektriciteits meterstanden belangen van energie maar al te goed kennen en ook willen verzilveren. Met Iter heeft de winnaar straks inderdaad een troef in handen, maar geen exclusieve. Het blijft een internationaal proefproject, waarbij de circa tweeduizend betrokken hooggeleerde onderzoekers zeker uit elektriciteits meterstanden alle deelnemende landen worden gerekruteerd. Met een behoorlijke compensatie voor vermoedelijk Japan wordt nu verwacht dat de zes er bij een ontmoeting van de elektriciteit meterstanden in juni uit zullen komen.

Water meterstanden

De water meterstanden schat nu overigens in dat commercieel niet betekent dat elektriciteit goedkoper wordt voor de consument. Het wordt waarschijnlijk twee tot drie keer duurder, vanwege de kosten voor de bouw, water meterstanden onderhoud en het opruimen van de fusiecentrales. De kosten voor de energie zelf zijn gering. Deuterium wordt bijvoorbeeld uit zeewater electriciteits meterstanden gewonnen. In één liter zeewater zit genoeg voor evenveel energie als in 360 liter benzine. En lithium is voldoende voorradig. Toch zal de consument waarschijnlijk bereid water meterstanden zijn meer te betalen, net als nu voor windenergie, omdat het milieuvriendelijk water meterstanden is.

De zes partijen die electriciteits meterstanden willen dragen zijn echter al jaren niet in staat om tot een akkoord te komen over de vestigingsplaats van deze proefreactor. Canada en Spanje zijn al wel afgevallen als kandidaat, maar Frankrijk en Japan staan nog in de ring.

elektriciteits meterstanden en elektriciteits meterstanden

Voor de financiering van investeringen kan gebruik worden gemaakt van banken:
ABN/Amro

Fortis bank

Friesland Bank

ING Bank

Kas Bank

Postbank

Rabobank

SNS Bank

Triodos Bank

Van Lanschot Bankiers


Energie kan worden afgenomen bij de volgende leveranciers:

WESTLAND ENERGIE

RWE Energy Nederland N.V.

E.ON Benelux

RENDO

COGAS Energie

DONG Energy

ENECO

ESSENT

NUON

DELTA

OXXIO

 

Netbeheerders zijn een gegeven van de plaats waar u zit:

Continuon Netbeheer

DELTA Netwerkbedrijf

ENECO NetBeheer

Essent Netwerk

Netbeheerder Centraal Overijssel (CONET)

NRE Netwerk

ONS Netbeheer

RENDO Netbeheer

Westland Energie Infrastructuur


Ministerie van Economische Zaken
Op deze site staat een grote hoeveelheid informatie over de beleidsterreinen van Economische Zaken: ondernemingsklimaat, innovatie, internationaal economisch beleid, marktordening en energie. SenterNovem is een agentschap van het ministerie van Economische Zaken.

Ministerie van VROM
VROM staat voor ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, milieubeheer en rijkshuisvesting. Zelf heeft het ministerie het meestal over ruimte, wonen en milieu. Op deze site vindt u informatie over het werk van dit ministerie.

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Het ministerie van Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor het buitenlands beleid. De website biedt een compleet beeld van buitenlandse zaken als buitenlands beleid, ontwikkelingssamenwerking en Europese samenwerking.

Ministerie van Verkeer & Waterstaat
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat werkt aan de duurzame bescherming tegen het water. En aan veilige verbindingen van internationale kwaliteit. SenterNovem voert voor dit ministerie enkele regelingen uit.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Het beleid van dit ministerie is erop gericht mensen kansen te geven hun talenten te ontdekken, te ontwikkelen en te gebruiken. SenterNovem voert voor dit ministerie enkele regelingen uit.

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteiten
Deze website biedt informatie over de werkterreinen van dit ministerie: duurzaam en innovatief ondernemerschap in de landbouw en visserij, voedselveiligheid en -kwaliteit, vitale natuur en vertrouwd platteland.

AWT
De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) adviseert de Nederlandse regering en het parlement over het beleid voor wetenschappelijk onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie.

Bedrijvenloket
Om de dienstverlening van de overheid aan ondernemers te verbeteren heeft het ministerie van Economische Zaken het initiatief genomen om het Bedrijvenloket te ontwikkelen. Dit is dé ingang op internet voor alle ondernemers die informatie van de overheid nodig hebben.

Energy.eu
Energy.eu is een non-profit organisatie gericht op het brengen van het laatste nieuws omtrent energie op Europees niveau.

Eureka
Eureka is een Europees netwerk voor industriële research & development. Eureka ondersteunt bedrijven die internationaal willen samenwerken bij de ontwikkeling van nieuwe producten. De website vermeldt onder meer de deelnemende landen, projectbeschrijvingen en publicaties.

EVD, Internationaal Ondernemen en samenwerken
De EVD, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, ondersteunt het Nederlandse bedrijfsleven bij internationaal ondernemen en samenwerken. De website geeft informatie over buitenlandse markten en het leggen van contacten met buitenlandse zakenpartners.

FME-CWM
FME-CWM is de werkgeversorganisatie voor de metalelektro-sector. SenterNovem en FME-CWM hebben een samenwerkingsverband.

FMO
De Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. (FMO) ondersteunt de private sector in ontwikkelingslanden en opkomende markten in Azië, Afrika, Latijns Amerika en Centraal en Oost Europa. Dit om bij te dragen aan structurele en duurzame economische groei in deze landen.

Informatiecentrum milieuvergunningen (Infomil)
Het Informatiecentrum Milieuvergunningen, kortweg Infomil, informeert overheden over milieubeleid. Infomil is de schakel tussen de beleidsmakers van het Ministerie van VROM en gemeenten, provincies en waterschappen die dit beleid uitvoeren.

Informatielijn Internationaal ondernemen
U kunt met al uw vragen over internationaal zakendoen terecht bij de informatielijn Internationaal ondernemen. Telefonisch (0800-6080) of via internet. De site biedt alle informatie over exporteren, importeren en investeren.

Innovatieplatform
Het Innovatieplatform ontwikkelt voorstellen om de innovatiekracht van Nederland te versterken. Dit met het doel ons land in 2010 tot een koploper te maken in de Europese kenniseconomie.

IRC Nederland
Het Innovation Relay Centre (IRC) Nederland maakt deel uit van een uitgebreid en professioneel Europees netwerk. IRC Nederland draagt technologie over op Europees niveau om zo innovatie in de Nederlandse industrie te bevorderen.

Kamer van Koophandel
De Kamer van Koophandel biedt informatie voor ondernemers aan. U vindt op de website onder andere actuele handelsregisterinformatie, voorlichting voor startende, groeiende en stoppende ondernemers, informatie over import en export en een wegwijzer voor de ondernemer.

LNV-Loket
Bij het LNV-loket kunt u terecht met al uw vragen over de uitvoering van de wet- en regelgeving van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Op de site vindt u informatie over alle regelingen van dit ministerie. Ook zijn brochures en formulieren te downloaden.

MetaalUnie
De MetaalUnie is ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf voor de meta-elektrotechniek. SenterNovem en de MetaalUnie hebben een samenwerkingsverband.

MKB Nederland
In ledental is MKB-Nederland de grootste ondernemerscentrale in ons land. Circa 125 branche-organisaties en zo'n 400 regionaal en lokaal gerichte ondernemersverenigingen zijn aangesloten. MKB-Nederland behartigt de belangen van zo'n 125.000 ondernemers.

MVO Nederland
MVO Nederland stimuleert en ondersteunt bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties bij het invullen van hun maatschappelijke rol. Door het delen van kennis, het organiseren van activiteiten en door samen te werken met partners.

NWO
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) werkt aan de toekomst van de wetenschap in Nederland. Speerpunten zijn vernieuwing en kwaliteit.

Octrooicentrum Nederland
Het Octrooicentrum Nederland zorgt voor de octrooiverlening in Nederland en voor de verspreiding van technische kennis, die in de octrooi-literatuur ligt opgeslagen. Octrooicentrum Nederland is een zelfstandig onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken.

Overheid.nl
De website www.overheid.nl is uw wegwijzer bij het zoeken naar informatie, beleid, producten en diensten van alle Nederlandse overheidsorganisaties op internet.
U vindt hier overheidsproducten zoals subsidies, vergunningen, belastingen en uitkeringen. Particulieren en Ondernemers en organisaties hebben eigen ingangen. Overheidsproducten die betrekking hebben op beide groepen kunt u via beide ingangen vinden.

RIVM
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert taken uit voor de beleidsontwikkeling en het toezicht op het gebied van volksgezondheid, milieu en natuur.

SER
De Sociaal Economische Raad (SER) adviseert de regering en het parlement over de hoofdlijnen van het te voeren sociaal-economisch beleid. Op dit gebied is de SER het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

STT
De Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) draagt bij aan een meer integraal beeld van de toekomstige Nederlandse samenleving op het gebied van technische ontwikkelingen in samenhang met andere ontwikkelingen in de maatschappij.

Subsidieshop
De subsidieshop geeft een overzicht van subsidies die voor uw bedrijf of project relevant kunnen zijn. Op de site staat een totaal aanbod van de ruim 300 subsidies die speciaal gericht zijn op ondernemers.

Syntens
Syntens Innovatienetwerk voor ondernemers begeleidt ondernemers die willen innoveren. Syntens adviseert het MKB bij vernieuwing in producten, productieprocessen, bedrijfsvoering en Informatie- en Communicatietechnologie.

Technologiestichting STW
Technologiestichting STW financiert technisch-wetenschappelijk toegepast onderzoek. STW brengt universiteit en bedrijfsleven met elkaar in contact en begeleidt hun onderzoek.

VROM Ruimteforum
Het Ruimteforum biedt een platform aan overheden om kennis en vaardigheden te delen en uit te wisselen op het gebied van Ruimtelijke Ordening.


Tel: 010 - 288.74.15
NEXUS Home

update van 16-01-2008