energie gas electriciteit elektriciteit water
meterstand

klik

hier

 

Energie meterstand

Energie meterstand op basis van de NexBox hardware en Nexmaster software.

Energie meterstand, zoals hij door zijn gebruikers liefkozend wordt genoemd, is nauwelijks groter dan een forse kleerkast, uitgevoerd in stemmig zwart. Hij bevat 12000 energie meterstand zoals we die in een gewoon notebook ook aan kunnen treffen.

Niettemin wordt het apparaat al bewierookt voordat het zijn eerste berekeningen heeft gemaakt. Hij kan 27 teraflop ofwel 27,000 miljard berekeningen per seconde uitvoeren en is speciaal gebouwd voor het zogenaamde energie meterstand-project, waarbij duizenden kleine antennes samen de gevoeligste telescoop ter wereld vormen.

Niet alleen is hij supersnel, hij verbruikt ook nog eens opmerkelijk weinig stroom vergeleken met de energie slurpende mainframes, die met loeiende ventilatoren gekoeld moeten worden, te weten energie meterstand.

Gas meterstand

En het belangrijkste: hij voert niet projectmatig de ene na de andere berekening uit, maar verwerkt een permanente stroom gegevens gas meterstand zodanig dat wetenschappers een proces precies op die aspecten kunnen monitoren die voor hen van belang zijn. Dat kunnen astronomische waarnemingen zijn, maar evengoed ook meteorologische of geofysische.

Gas meterstand van IBM Nederland is er dan ook trots op dat zijn bedrijf speciaal voor gas meterstand deze computer heeft gebouwd: 'Hiervan staan er maar vier op de hele wereld en deze is uniek omdat hij speciaal gebouwd is om permanent data te ontvangen en te verwerken.'

De kracht van deze computer is gelegen in het feit dat alle processors parallel kunnen rekenen: vele kleintjes kunnen meer dan één grote. Niet geheel toevallig is datzelfde van toepassing op de antennes van het gas meterstand project, die de bulk aanleveren van de gegevens die gas meterstand te verwerken krijgt.

Electriciteit meterstand

De antennes staan in een reusachtige spiraal met een doorsnee van ruim 300 km opgesteld, met het centrum in electriciteit meterstand en de uitlopers derhalve tot in Limburg en Duitsland. Zij registeren uiterst zwakke signalen uit het heelal in het (lage) frequentiebereik van electriciteit meterstand. Omdat de antennes onderling verbonden zijn met een glasvezelkabel die de data zeer snel kan doorsturen, fungeren ze samen als een supergrote telescoop waarmee het mogelijk moet zijn nog verder het heelal in te kijken en daarmee ook verder terug in de tijd dan tot nu toe mogelijk was.

Het ultieme doel is om meer te weten te komen over de oerknal van zo'n electriciteit meterstand jaar geleden. In 2007 moet het hele systeem in werking zijn.

Omdat dit systeem van sensoren en de glasvezelkabels er straks toch electriciteits meterstand ligt, wordt het ook gebruikt voor andere toepassingen die eenzelfde 'monitoring' kunnen gebruiken. Zo worden er half mei sensoren in de grond gestopt die ten behoeve van de landbouw bij wijze van spreken per vierkant meter vaststellen hoe de luchtvochtigheid is. Die gegevens zijn voor boeren bijvoorbeeld een voorspeller voor de aardappelziekte electriciteits meterstand en weerkundigen kunnen ze gebruiken om hun modellen aan te scherpen. Ook gegevens van zogeheten electriciteit meterstand die bewegingen in de aarde registreren komen op deze wijze in Groningen binnen. Dat zou geologen kunnen helpen met het zoeken naar aardgas of de bodemdaling door aardgaswinning beter in electriciteits meterstand de gaten houden.

Elektriciteit meterstand

Al valt de waarde van deze computer in het niet bij die van de fijnmazige glasvezelstructuur die bij electriciteit meterstand hoort, toch is hij voor de stad en de regio een aanwinst. Weliswaar wordt het grootste deel van de rekencapaciteit benut door elektriciteit meterstand en zijn partners, zoals de universiteit; maar er is ook in het buitenland belangstelling om electriciteits meterstand te gebruiken voor ingewikkelde rekenklussen. Onder meer Amerikaanse elektriciteits meterstand hebben zich gemeld om hun modellen te laten doorrekenen. Dankzij de transatlantische glasvezelkabel die in de Eemshaven aanlandt is dat ook mogelijk.

Nu kan dat er nog makkelijk naast, want het duurt nog twee jaar voordat het elektriciteit meterstand netwerk, een investering van euro 148 mln, helemaal is afgebouwd.

Een derde van de investering in het project, euro 52 mln is afkomstig van het rijk. En indirect komt daar nog euro 22 mln rijksgeld bij dat via het Samenwerkingsverband Noord Nederland wordt verdeeld. De rest van het geld wordt op tafel gelegd door de elektriciteit meterstand partners, zoals verschillende universiteiten, het KNMI en TNO.

Water meterstand

En het belangrijkste: hij voert niet projectmatig de ene na de andere berekening uit, maar verwerkt een permanente stroom gegevens water meterstand zodanig dat wetenschappers een proces precies op die aspecten kunnen monitoren die voor hen van belang zijn. Dat kunnen astronomische waarnemingen zijn, maar evengoed ook meteorologische of geofysische.

Water meterstand van IBM Nederland is er dan ook trots op dat zijn bedrijf speciaal voor water meterstand deze computer heeft gebouwd: 'Hiervan staan er maar vier op de hele wereld en deze is uniek omdat hij speciaal gebouwd is om permanent data te ontvangen en te verwerken.'

De kracht van deze computer is gelegen in het feit dat alle processors parallel kunnen rekenen: vele kleintjes kunnen meer dan één grote. Niet geheel toevallig is datzelfde van toepassing op de antennes van het gas meterstand project, die de bulk aanleveren van de gegevens die water meterstand te verwerken krijgt.

elektriciteits meterstand en elektriciteits meterstand

Energie kan worden afgenomen bij de volgende leveranciers:

WESTLAND ENERGIE

RWE Energy Nederland N.V.

E.ON Benelux

RENDO

COGAS Energie

DONG Energy

ENECO

ESSENT

NUON

DELTA

OXXIO

 

Netbeheerders zijn een gegeven van de plaats waar u zit:

Continuon Netbeheer

DELTA Netwerkbedrijf

ENECO NetBeheer

Essent Netwerk

Netbeheerder Centraal Overijssel (CONET)

NRE Netwerk

ONS Netbeheer

RENDO Netbeheer

Westland Energie Infrastructuur


Ministerie van Economische Zaken
Op deze site staat een grote hoeveelheid informatie over de beleidsterreinen van Economische Zaken: ondernemingsklimaat, innovatie, internationaal economisch beleid, marktordening en energie. SenterNovem is een agentschap van het ministerie van Economische Zaken.

Ministerie van VROM
VROM staat voor ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, milieubeheer en rijkshuisvesting. Zelf heeft het ministerie het meestal over ruimte, wonen en milieu. Op deze site vindt u informatie over het werk van dit ministerie.

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Het ministerie van Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor het buitenlands beleid. De website biedt een compleet beeld van buitenlandse zaken als buitenlands beleid, ontwikkelingssamenwerking en Europese samenwerking.

Ministerie van Verkeer & Waterstaat
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat werkt aan de duurzame bescherming tegen het water. En aan veilige verbindingen van internationale kwaliteit. SenterNovem voert voor dit ministerie enkele regelingen uit.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Het beleid van dit ministerie is erop gericht mensen kansen te geven hun talenten te ontdekken, te ontwikkelen en te gebruiken. SenterNovem voert voor dit ministerie enkele regelingen uit.

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteiten
Deze website biedt informatie over de werkterreinen van dit ministerie: duurzaam en innovatief ondernemerschap in de landbouw en visserij, voedselveiligheid en -kwaliteit, vitale natuur en vertrouwd platteland.

AWT
De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) adviseert de Nederlandse regering en het parlement over het beleid voor wetenschappelijk onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie.

Bedrijvenloket
Om de dienstverlening van de overheid aan ondernemers te verbeteren heeft het ministerie van Economische Zaken het initiatief genomen om het Bedrijvenloket te ontwikkelen. Dit is dé ingang op internet voor alle ondernemers die informatie van de overheid nodig hebben.

Energy.eu
Energy.eu is een non-profit organisatie gericht op het brengen van het laatste nieuws omtrent energie op Europees niveau.

Eureka
Eureka is een Europees netwerk voor industriële research & development. Eureka ondersteunt bedrijven die internationaal willen samenwerken bij de ontwikkeling van nieuwe producten. De website vermeldt onder meer de deelnemende landen, projectbeschrijvingen en publicaties.

EVD, Internationaal Ondernemen en samenwerken
De EVD, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, ondersteunt het Nederlandse bedrijfsleven bij internationaal ondernemen en samenwerken. De website geeft informatie over buitenlandse markten en het leggen van contacten met buitenlandse zakenpartners.

FME-CWM
FME-CWM is de werkgeversorganisatie voor de metalelektro-sector. SenterNovem en FME-CWM hebben een samenwerkingsverband.

FMO
De Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. (FMO) ondersteunt de private sector in ontwikkelingslanden en opkomende markten in Azië, Afrika, Latijns Amerika en Centraal en Oost Europa. Dit om bij te dragen aan structurele en duurzame economische groei in deze landen.

Informatiecentrum milieuvergunningen (Infomil)
Het Informatiecentrum Milieuvergunningen, kortweg Infomil, informeert overheden over milieubeleid. Infomil is de schakel tussen de beleidsmakers van het Ministerie van VROM en gemeenten, provincies en waterschappen die dit beleid uitvoeren.

Informatielijn Internationaal ondernemen
U kunt met al uw vragen over internationaal zakendoen terecht bij de informatielijn Internationaal ondernemen. Telefonisch (0800-6080) of via internet. De site biedt alle informatie over exporteren, importeren en investeren.

Innovatieplatform
Het Innovatieplatform ontwikkelt voorstellen om de innovatiekracht van Nederland te versterken. Dit met het doel ons land in 2010 tot een koploper te maken in de Europese kenniseconomie.

IRC Nederland
Het Innovation Relay Centre (IRC) Nederland maakt deel uit van een uitgebreid en professioneel Europees netwerk. IRC Nederland draagt technologie over op Europees niveau om zo innovatie in de Nederlandse industrie te bevorderen.

Kamer van Koophandel
De Kamer van Koophandel biedt informatie voor ondernemers aan. U vindt op de website onder andere actuele handelsregisterinformatie, voorlichting voor startende, groeiende en stoppende ondernemers, informatie over import en export en een wegwijzer voor de ondernemer.

LNV-Loket
Bij het LNV-loket kunt u terecht met al uw vragen over de uitvoering van de wet- en regelgeving van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Op de site vindt u informatie over alle regelingen van dit ministerie. Ook zijn brochures en formulieren te downloaden.

MetaalUnie
De MetaalUnie is ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf voor de meta-elektrotechniek. SenterNovem en de MetaalUnie hebben een samenwerkingsverband.

MKB Nederland
In ledental is MKB-Nederland de grootste ondernemerscentrale in ons land. Circa 125 branche-organisaties en zo'n 400 regionaal en lokaal gerichte ondernemersverenigingen zijn aangesloten. MKB-Nederland behartigt de belangen van zo'n 125.000 ondernemers.

MVO Nederland
MVO Nederland stimuleert en ondersteunt bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties bij het invullen van hun maatschappelijke rol. Door het delen van kennis, het organiseren van activiteiten en door samen te werken met partners.

NWO
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) werkt aan de toekomst van de wetenschap in Nederland. Speerpunten zijn vernieuwing en kwaliteit.

Octrooicentrum Nederland
Het Octrooicentrum Nederland zorgt voor de octrooiverlening in Nederland en voor de verspreiding van technische kennis, die in de octrooi-literatuur ligt opgeslagen. Octrooicentrum Nederland is een zelfstandig onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken.

Overheid.nl
De website www.overheid.nl is uw wegwijzer bij het zoeken naar informatie, beleid, producten en diensten van alle Nederlandse overheidsorganisaties op internet.
U vindt hier overheidsproducten zoals subsidies, vergunningen, belastingen en uitkeringen. Particulieren en Ondernemers en organisaties hebben eigen ingangen. Overheidsproducten die betrekking hebben op beide groepen kunt u via beide ingangen vinden.

RIVM
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert taken uit voor de beleidsontwikkeling en het toezicht op het gebied van volksgezondheid, milieu en natuur.

SER
De Sociaal Economische Raad (SER) adviseert de regering en het parlement over de hoofdlijnen van het te voeren sociaal-economisch beleid. Op dit gebied is de SER het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

STT
De Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) draagt bij aan een meer integraal beeld van de toekomstige Nederlandse samenleving op het gebied van technische ontwikkelingen in samenhang met andere ontwikkelingen in de maatschappij.

Subsidieshop
De subsidieshop geeft een overzicht van subsidies die voor uw bedrijf of project relevant kunnen zijn. Op de site staat een totaal aanbod van de ruim 300 subsidies die speciaal gericht zijn op ondernemers.

Syntens
Syntens Innovatienetwerk voor ondernemers begeleidt ondernemers die willen innoveren. Syntens adviseert het MKB bij vernieuwing in producten, productieprocessen, bedrijfsvoering en Informatie- en Communicatietechnologie.

Technologiestichting STW
Technologiestichting STW financiert technisch-wetenschappelijk toegepast onderzoek. STW brengt universiteit en bedrijfsleven met elkaar in contact en begeleidt hun onderzoek.

VROM Ruimteforum
Het Ruimteforum biedt een platform aan overheden om kennis en vaardigheden te delen en uit te wisselen op het gebied van Ruimtelijke Ordening.


Tel: 010 - 288.74.15
NEXUS Home

update van 16-01-2008