energie gas electriciteit elektriciteit water
logging

klik

hier

 

Energie logging

Energie logging op basis van de NexBox hardware en Nexmaster software.

Voormalig directeur energie logging is bijna drie jaar bestuursvoorzitter van de Duitse energiereus RWE. Afgelopen week sprak hij op de jubileumbijeenkomst van de Nederlands-Duitse Kamer van Koophandel.

Bij RWE heeft de Nederlander de afgelopen jaren energie logging orde op zaken gesteld. 'Het vorige management heeft voor euro 30 mrd acquisities gedaan. Ze misten de internationale ervaring om die bedrijven te integreren', stelt energie logging vast. Het was 'een geweldig positieve uitdaging' om die integratie na zijn aanstelling, ruim twee jaar geleden, alsnog op gang te brengen.

RWE is met een jaaromzet van euro 42 mrd een grote speler op de Europese energiemarkt. RWE richt zich op de landen rond Duitsland en Engeland. 'Dus wel Nederland en Oostenrijk, maar niet Portugal.' Van het bedrijfsresultaat wordt nog altijd 55% in Duitsland behaald. Het in 2000 overgenomen energie logging uit Nijmegen is eind 2004 verkocht aan een investeringsmaatschappij.

Over zijn vertrek bij olie- en gasmaatschappij Shell wil Roels niet veel kwijt. 'Ik ben bij Shell weggegaan, omdat ik een andere uitdaging zocht', zegt hij. 'Ik ben nu in mijn derde jaar bij RWE en het is een fantastische baan, met name energie logging omdat er op de Europese energiemarkt zo ontzettend veel gebeurt.'

Gas logging

'Dat is waar. Er zijn ook veel parallellen. Zowel bij een nutsbedrijf als gas logging een oliemaatschappij gaat het om kapitaalintensieve langetermijninvesteringen en internationaal denken. Bovendien krijg je te maken met politieke beslissingen.' Over politiek gesproken. In Nederland wordt gediscussieerd over kernenergie. Hoe kijkt u daar tegenaan? 'Ook in Duitsland laait die gas logging discussie weer op. Het gaat erom wat in Europees perspectief de juiste energiemix is. Als je vanuit klimaatoogpunt kijkt heeft kernenergie voordelen, omdat je geen CO2-uitstoot hebt. Als je het op een vreedzame en veilige manier kunt toepassen heeft gas logging toekomst.

Wij houden ons wel aan de afspraak met de Duitse regering. Kernenergie wordt geleidelijk afgebouwd. Als de politiek ooit een keer iets anders wil, dan willen we daar als bedrijf over praten. Het initiatief moet van de gas logging regering komen.'

Electriciteit logging

De Duitse media meldden electriciteit logging afgelopen week dat u na de eerste termijn van vijf jaar wilt aanblijven. Het bevalt dus goed bij RWE?

'Ik heb het erg naar mijn zin hier. Deze baan zou ik zou weer aannemen. Over een tweede periode beslis je niet alleen. Dat is een zaak van de raad van commissarissen. Maar ik ben wel beschikbaar voor electriciteit logging.

De afgelopen jaren is er veel veranderd. RWE is nu actief op drie kernterreinen: elektriciteit, gas en water en electriciteits logging. Alle niet-strategische bedrijfsonderdelen zijn afgestoten. We richten ons op electriciteits logging, voornamelijk organische groei.'

Dus geen grote overnames meer?

'De afgelopen twee jaar hebben we onze electriciteit logging versterkt. We hebben een A1-credit rating en die willen we houden. Er zijn grenzen aan wat we ons kunnen veroorloven. Acquisities zijn onze tweede prioriteit na electriciteits logging, organische groei is de eerste.'

Elektriciteit logging

In Nederland doen zich na de voorgenomen splitsing van de energiebedrijven wellicht overnamekansen voor. Geïnteresseerd in elektriciteit logging?

Het is prematuur om daar over te praten. We moeten wachten hoe de politieke discussie afloopt rond elektriciteits logging. Voorlopig gaan we door met autonoom groeien. We zijn in Nederland al gegroeid van 2% marktaandeel naar 6%. Maar we zullen zeker alle mogelijkheden die zich voordoen onderzoeken.'

Engeland wordt van gasexporteur een elektriciteit logging gasimporteur. Veel gas zal in de toekomst uit Rusland komen. Ziet u voor Nederland met zijn elektriciteits logging infrastructuur een rol als doorvoerland? En welke rol streeft RWE daarin na?

'Wij willen groeien in gas, ook in elektriciteit logging Nederland. In het derde kwartaal van dit jaar stellen we ons gasnetwerk in Duitsland open voor derden. Dat levert ook kansen voor Nederlandse partijen op. We praten met Gazprom, dat 25% van het gas in Europa levert, over gemeenschappelijke projecten. De meeste groei ligt voor ons elektriciteits logging in Oost-Europa, daar is de economische groei ook het grootst. Maar we zien ook groeipotentieel in Groot-Brittannië.'

Water logging

U pleitte in uw toespraak bij de Nederlands-Duitse kamer van koophandel voor 'politieke rust'. Wat bedoelde u met water logging precies mee?

'Er zijn nog altijd 100 miljoen mensen in Europa die niet zelf een energieleverancier kunnen kiezen, wat met de water logging liberalisering van de Europese energiemarkt beoogd is. Laten we eerst zorgen dat alle landen in 2007 de bestaande Europese regels hebben geïmplementeerd.

RWE heeft euro 20 mrd klaar om te investeren de komende vijf jaar, maar dan willen we wel zekerheid in onze planning hebben. De randvoorwaarden voor water logging moeten fair en duurzaam zijn. Daarom pleit ik ervoor om op korte termijn geen nieuwe regels uit Brussel te laten komen.'

Ook vindt u dat de landen van de Europese Unie gelijke milieubelastingen op energie moeten heffen.

Sinds 1 januari hebben we in Europa de handel in water logging emissierechten. Verschillen in milieubelastingen tussen Europese landen beïnvloeden de relatieve concurrentiepositie en dienen niet het doel van een effectieve Europese binnenmarkt voor energie.'

elektriciteits logging en elektriciteits logging

Voor de financiering van investeringen kan gebruik worden gemaakt van banken:
ABN/Amro

Fortis bank

Friesland Bank

ING Bank

Kas Bank

Postbank

Rabobank

SNS Bank

Triodos Bank

Van Lanschot Bankiers


Energie kan worden afgenomen bij de volgende leveranciers:

WESTLAND ENERGIE

RWE Energy Nederland N.V.

E.ON Benelux

RENDO

COGAS Energie

DONG Energy

ENECO

ESSENT

NUON

DELTA

OXXIO

 

Netbeheerders zijn een gegeven van de plaats waar u zit:

Continuon Netbeheer

DELTA Netwerkbedrijf

ENECO NetBeheer

Essent Netwerk

Netbeheerder Centraal Overijssel (CONET)

NRE Netwerk

ONS Netbeheer

RENDO Netbeheer

Westland Energie Infrastructuur


De volgende bedrijven zijn zeer grote energie verbruikers

Verzekeringen Aegon

Bekend van de supermarkten Ahold

chemie Akzo

Metaal Arcelormittal

Electronics ASML

Handel in office supplies Corporate Express

Chemie DSM

Bank Fortis

Handel Hagenmeyer

Bier Heineken

Bank ING groep

Telecom operator KPN

Electronica Philips

Uitzendbureau Randstad

Boeken en tijdschriften Reed Elsevier

Olie en aanverwante artikelen Royal Dutch Shell

Ja ja SBM

Post en pakjes Tnt

Routering door de wereld TomTom

Stenen en ander vastgoed Unibail rodamco

Etenswaren Unilever

Uitzendbureau Vedior

Uitgever Vnu

Uitgever Wolters kluwer

 

Ministerie van Economische Zaken
Op deze site staat een grote hoeveelheid informatie over de beleidsterreinen van Economische Zaken: ondernemingsklimaat, innovatie, internationaal economisch beleid, marktordening en energie. SenterNovem is een agentschap van het ministerie van Economische Zaken.

Ministerie van VROM
VROM staat voor ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, milieubeheer en rijkshuisvesting. Zelf heeft het ministerie het meestal over ruimte, wonen en milieu. Op deze site vindt u informatie over het werk van dit ministerie.

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Het ministerie van Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor het buitenlands beleid. De website biedt een compleet beeld van buitenlandse zaken als buitenlands beleid, ontwikkelingssamenwerking en Europese samenwerking.

Ministerie van Verkeer & Waterstaat
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat werkt aan de duurzame bescherming tegen het water. En aan veilige verbindingen van internationale kwaliteit. SenterNovem voert voor dit ministerie enkele regelingen uit.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Het beleid van dit ministerie is erop gericht mensen kansen te geven hun talenten te ontdekken, te ontwikkelen en te gebruiken. SenterNovem voert voor dit ministerie enkele regelingen uit.

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteiten
Deze website biedt informatie over de werkterreinen van dit ministerie: duurzaam en innovatief ondernemerschap in de landbouw en visserij, voedselveiligheid en -kwaliteit, vitale natuur en vertrouwd platteland.

AWT
De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) adviseert de Nederlandse regering en het parlement over het beleid voor wetenschappelijk onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie.

Bedrijvenloket
Om de dienstverlening van de overheid aan ondernemers te verbeteren heeft het ministerie van Economische Zaken het initiatief genomen om het Bedrijvenloket te ontwikkelen. Dit is dé ingang op internet voor alle ondernemers die informatie van de overheid nodig hebben.

Energy.eu
Energy.eu is een non-profit organisatie gericht op het brengen van het laatste nieuws omtrent energie op Europees niveau.

Eureka
Eureka is een Europees netwerk voor industriële research & development. Eureka ondersteunt bedrijven die internationaal willen samenwerken bij de ontwikkeling van nieuwe producten. De website vermeldt onder meer de deelnemende landen, projectbeschrijvingen en publicaties.

EVD, Internationaal Ondernemen en samenwerken
De EVD, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, ondersteunt het Nederlandse bedrijfsleven bij internationaal ondernemen en samenwerken. De website geeft informatie over buitenlandse markten en het leggen van contacten met buitenlandse zakenpartners.

FME-CWM
FME-CWM is de werkgeversorganisatie voor de metalelektro-sector. SenterNovem en FME-CWM hebben een samenwerkingsverband.

FMO
De Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. (FMO) ondersteunt de private sector in ontwikkelingslanden en opkomende markten in Azië, Afrika, Latijns Amerika en Centraal en Oost Europa. Dit om bij te dragen aan structurele en duurzame economische groei in deze landen.

Informatiecentrum milieuvergunningen (Infomil)
Het Informatiecentrum Milieuvergunningen, kortweg Infomil, informeert overheden over milieubeleid. Infomil is de schakel tussen de beleidsmakers van het Ministerie van VROM en gemeenten, provincies en waterschappen die dit beleid uitvoeren.

Informatielijn Internationaal ondernemen
U kunt met al uw vragen over internationaal zakendoen terecht bij de informatielijn Internationaal ondernemen. Telefonisch (0800-6080) of via internet. De site biedt alle informatie over exporteren, importeren en investeren.

Innovatieplatform
Het Innovatieplatform ontwikkelt voorstellen om de innovatiekracht van Nederland te versterken. Dit met het doel ons land in 2010 tot een koploper te maken in de Europese kenniseconomie.

IRC Nederland
Het Innovation Relay Centre (IRC) Nederland maakt deel uit van een uitgebreid en professioneel Europees netwerk. IRC Nederland draagt technologie over op Europees niveau om zo innovatie in de Nederlandse industrie te bevorderen.

Kamer van Koophandel
De Kamer van Koophandel biedt informatie voor ondernemers aan. U vindt op de website onder andere actuele handelsregisterinformatie, voorlichting voor startende, groeiende en stoppende ondernemers, informatie over import en export en een wegwijzer voor de ondernemer.

LNV-Loket
Bij het LNV-loket kunt u terecht met al uw vragen over de uitvoering van de wet- en regelgeving van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Op de site vindt u informatie over alle regelingen van dit ministerie. Ook zijn brochures en formulieren te downloaden.

MetaalUnie
De MetaalUnie is ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf voor de meta-elektrotechniek. SenterNovem en de MetaalUnie hebben een samenwerkingsverband.

MKB Nederland
In ledental is MKB-Nederland de grootste ondernemerscentrale in ons land. Circa 125 branche-organisaties en zo'n 400 regionaal en lokaal gerichte ondernemersverenigingen zijn aangesloten. MKB-Nederland behartigt de belangen van zo'n 125.000 ondernemers.

MVO Nederland
MVO Nederland stimuleert en ondersteunt bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties bij het invullen van hun maatschappelijke rol. Door het delen van kennis, het organiseren van activiteiten en door samen te werken met partners.

NWO
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) werkt aan de toekomst van de wetenschap in Nederland. Speerpunten zijn vernieuwing en kwaliteit.

Octrooicentrum Nederland
Het Octrooicentrum Nederland zorgt voor de octrooiverlening in Nederland en voor de verspreiding van technische kennis, die in de octrooi-literatuur ligt opgeslagen. Octrooicentrum Nederland is een zelfstandig onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken.

Overheid.nl
De website www.overheid.nl is uw wegwijzer bij het zoeken naar informatie, beleid, producten en diensten van alle Nederlandse overheidsorganisaties op internet.
U vindt hier overheidsproducten zoals subsidies, vergunningen, belastingen en uitkeringen. Particulieren en Ondernemers en organisaties hebben eigen ingangen. Overheidsproducten die betrekking hebben op beide groepen kunt u via beide ingangen vinden.

RIVM
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert taken uit voor de beleidsontwikkeling en het toezicht op het gebied van volksgezondheid, milieu en natuur.

SER
De Sociaal Economische Raad (SER) adviseert de regering en het parlement over de hoofdlijnen van het te voeren sociaal-economisch beleid. Op dit gebied is de SER het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

STT
De Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) draagt bij aan een meer integraal beeld van de toekomstige Nederlandse samenleving op het gebied van technische ontwikkelingen in samenhang met andere ontwikkelingen in de maatschappij.

Subsidieshop
De subsidieshop geeft een overzicht van subsidies die voor uw bedrijf of project relevant kunnen zijn. Op de site staat een totaal aanbod van de ruim 300 subsidies die speciaal gericht zijn op ondernemers.

Syntens
Syntens Innovatienetwerk voor ondernemers begeleidt ondernemers die willen innoveren. Syntens adviseert het MKB bij vernieuwing in producten, productieprocessen, bedrijfsvoering en Informatie- en Communicatietechnologie.

Technologiestichting STW
Technologiestichting STW financiert technisch-wetenschappelijk toegepast onderzoek. STW brengt universiteit en bedrijfsleven met elkaar in contact en begeleidt hun onderzoek.

VROM Ruimteforum
Het Ruimteforum biedt een platform aan overheden om kennis en vaardigheden te delen en uit te wisselen op het gebied van Ruimtelijke Ordening.


Tel: 010 - 288.74.15
NEXUS Home

update van 16-01-2008