energie gas electriciteit elektriciteit water
grootverbruiker

klik

hier

 

Energie grootverbruiker

Energie grootverbruiker op basis van de NexBox hardware en Nexmaster software.

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft er geen bezwaar tegen dat energie grootverbruiker elektriciteitsproducenten de CO2-prijs volledig doorberekenen in de elektriciteitsprijs. 'Als ze het maar niet voor meer dan 100% doen', zegt een woordvoerder van EZ.

Het ministerie reageert daarmee op het bericht in deze krant dat energieproducenten miljarden verdienen aan uitstootrechten van het broeikasgas CO2, die zij gratis hebben ontvangen. De SP heeft gisteren kamervragen gesteld over de energie grootverbruiker kwestie.

Gas grootverbruiker

'Dat de stroomproducenten de CO2-prijs doorberekenen in de gas grootverbruiker stroomprijs, is niet meer dan redelijk', zegt EZ. 'En dat de rechten gratis zijn toegekend, dat is nu eenmaal zo besloten, dat moet je aanvaarden. Voor ons hoeft hier ook niets aan te gebeuren.'

Sinds de invoering van de handel in CO2-emissierechten in de EU begin dit jaar, zijn de elektriciteitsprijzen in Europa fors gestegen. Volgens de meeste gas grootverbruiker marktwaarnemers en handelaren komt dit mede doordat stroomproducenten de marktprijs van CO2 (kooldioxide) doorberekenen in de verkoopprijs van stroom. Zij wijzen erop dat dit gas grootverbruiker enorme 'windfall profits' oplevert voor de stroomproducenten.

Electriciteit grootverbruiker

In de handel in CO2-rechten gaat in Europa inmiddels euro electriciteit grootverbruiker 4,5 mrd om op jaarbasis. De CO2-prijs is sinds begin dit jaar verdrievoudigd. Volgens berekeningen van zakenbank UBS is de stroomprijs als gevolg van de stijging van de CO2-prijs gemiddeld met 18 tot 23% gestegen, oftewel euro 7-euro 9 per megawattuur (MWh). De Europese stroommarkt heeft electriciteit grootverbruiker een omvang van zo'n 3 miljard MWh.

Sommige bedrijven, zoals de Nederlandse energieproducenten Nuon en Essent, ontkennen dat zij de CO2-prijs doorberekenen in de elektriciteitsprijs, maar de meeste handelaren en marktkenners zeggen dat dit wel electriciteit grootverbruiker degelijk gebeurt.

'Dat is in feite ook de bedoeling van het systeem', zegt electriciteit grootverbruiker, directeur van de, het grootste CO2-handelsplatform in Europa. 'Het is normaal dat een handelaar in elektriciteit alle componenten die de kostprijs beïnvloeden meeneemt. CO2 is een van die componenten.'

Elektriciteit grootverbruiker

Volgens elektriciteit grootverbruiker hadden de uitstootrechten echter niet zonder meer gratis moeten worden toegekend aan de energiebedrijven. 'Ik denk dat je in de toekomst naar alternatieven moet gaan kijken, bijvoorbeeld het veilen van rechten.' elektriciteit grootverbruiker voegt daar aan toe dat EZ zich beter op de hoogte zou moeten stellen van wat er in de markt gebeurt. 'Het leeft daar niet. Men neemt het niet serieus genoeg.'

Elektriciteit grootverbruiker, beleidsdirecteur van de Europese associatie van windenergieproducenten, zegt dat milieuorganisaties vergeefs bezwaar hebben gemaakt tegen de opzet van het emissiehandelssysteem. 'Het is goed om een prijs te zetten op de uitstoot van CO2, maar de rechten hadden moeten elektriciteit grootverbruiker worden geveild. Zoals het systeem nu is opgezet gaat het in tegen het principe van de vervuiler betaalt.' elektriciteit grootverbruiker schat dat de Europese energieproducenten euro 11 mrd tot euro 12 mrd per jaar verdienen aan de gratis toegekende rechten.

Water grootverbruiker

Kamerlid water grootverbruiker zegt dat haar partij ook vooraf al heeft geageerd tegen de emissiehandel. 'Wat wij aan informatie hebben gehad, was allemaal erg onduidelijk en ingewikkeld. Voor ons was wel duidelijk dat als je iets gratis uitdeelt, je dan oneigenlijke winst creëert. Dat gebeurt nu dus, ten koste van de verbruiker .'

Water grootverbruiker, zelfstandig consultant en emissiehandelspecialist, stelt dat de CO2-handel door sommige energieproducenten wordt misbruikt. 'Stroomproducenten mogen wel de kosten doorberekenen die ze moeten maken om aan voldoende rechten te komen, maar niet de prijs van de rechten die ze hebben gehad. Als ze dat doen, maken ze in feite misbruik van belastinggeld. Ik denk overigens ook dat het in Nederland niet gebeurt. In Duitsland gebeurt het inderdaad wel. Dat komt omdat de Duitse markt niet concurrerend water grootverbruiker genoeg is.'

elektriciteits grootverbruiker en elektriciteits grootverbruiker

Voor de financiering van investeringen kan gebruik worden gemaakt van banken:
ABN/Amro

Fortis bank

Friesland Bank

ING Bank

Kas Bank

Postbank

Rabobank

SNS Bank

Triodos Bank

Van Lanschot Bankiers


Voor de financiering van investeringen kan gebruik worden gemaakt van banken:
ABN/Amro

Fortis bank

Friesland Bank

ING Bank

Kas Bank

Postbank

Rabobank

SNS Bank

Triodos Bank

Van Lanschot Bankiers


Ministerie van Economische Zaken
Op deze site staat een grote hoeveelheid informatie over de beleidsterreinen van Economische Zaken: ondernemingsklimaat, innovatie, internationaal economisch beleid, marktordening en energie. SenterNovem is een agentschap van het ministerie van Economische Zaken.

Ministerie van VROM
VROM staat voor ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, milieubeheer en rijkshuisvesting. Zelf heeft het ministerie het meestal over ruimte, wonen en milieu. Op deze site vindt u informatie over het werk van dit ministerie.

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Het ministerie van Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor het buitenlands beleid. De website biedt een compleet beeld van buitenlandse zaken als buitenlands beleid, ontwikkelingssamenwerking en Europese samenwerking.

Ministerie van Verkeer & Waterstaat
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat werkt aan de duurzame bescherming tegen het water. En aan veilige verbindingen van internationale kwaliteit. SenterNovem voert voor dit ministerie enkele regelingen uit.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Het beleid van dit ministerie is erop gericht mensen kansen te geven hun talenten te ontdekken, te ontwikkelen en te gebruiken. SenterNovem voert voor dit ministerie enkele regelingen uit.

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteiten
Deze website biedt informatie over de werkterreinen van dit ministerie: duurzaam en innovatief ondernemerschap in de landbouw en visserij, voedselveiligheid en -kwaliteit, vitale natuur en vertrouwd platteland.

AWT
De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) adviseert de Nederlandse regering en het parlement over het beleid voor wetenschappelijk onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie.

Bedrijvenloket
Om de dienstverlening van de overheid aan ondernemers te verbeteren heeft het ministerie van Economische Zaken het initiatief genomen om het Bedrijvenloket te ontwikkelen. Dit is dé ingang op internet voor alle ondernemers die informatie van de overheid nodig hebben.

Energy.eu
Energy.eu is een non-profit organisatie gericht op het brengen van het laatste nieuws omtrent energie op Europees niveau.

Eureka
Eureka is een Europees netwerk voor industriële research & development. Eureka ondersteunt bedrijven die internationaal willen samenwerken bij de ontwikkeling van nieuwe producten. De website vermeldt onder meer de deelnemende landen, projectbeschrijvingen en publicaties.

EVD, Internationaal Ondernemen en samenwerken
De EVD, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, ondersteunt het Nederlandse bedrijfsleven bij internationaal ondernemen en samenwerken. De website geeft informatie over buitenlandse markten en het leggen van contacten met buitenlandse zakenpartners.

FME-CWM
FME-CWM is de werkgeversorganisatie voor de metalelektro-sector. SenterNovem en FME-CWM hebben een samenwerkingsverband.

FMO
De Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. (FMO) ondersteunt de private sector in ontwikkelingslanden en opkomende markten in Azië, Afrika, Latijns Amerika en Centraal en Oost Europa. Dit om bij te dragen aan structurele en duurzame economische groei in deze landen.

Informatiecentrum milieuvergunningen (Infomil)
Het Informatiecentrum Milieuvergunningen, kortweg Infomil, informeert overheden over milieubeleid. Infomil is de schakel tussen de beleidsmakers van het Ministerie van VROM en gemeenten, provincies en waterschappen die dit beleid uitvoeren.

Informatielijn Internationaal ondernemen
U kunt met al uw vragen over internationaal zakendoen terecht bij de informatielijn Internationaal ondernemen. Telefonisch (0800-6080) of via internet. De site biedt alle informatie over exporteren, importeren en investeren.

Innovatieplatform
Het Innovatieplatform ontwikkelt voorstellen om de innovatiekracht van Nederland te versterken. Dit met het doel ons land in 2010 tot een koploper te maken in de Europese kenniseconomie.

IRC Nederland
Het Innovation Relay Centre (IRC) Nederland maakt deel uit van een uitgebreid en professioneel Europees netwerk. IRC Nederland draagt technologie over op Europees niveau om zo innovatie in de Nederlandse industrie te bevorderen.

Kamer van Koophandel
De Kamer van Koophandel biedt informatie voor ondernemers aan. U vindt op de website onder andere actuele handelsregisterinformatie, voorlichting voor startende, groeiende en stoppende ondernemers, informatie over import en export en een wegwijzer voor de ondernemer.

LNV-Loket
Bij het LNV-loket kunt u terecht met al uw vragen over de uitvoering van de wet- en regelgeving van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Op de site vindt u informatie over alle regelingen van dit ministerie. Ook zijn brochures en formulieren te downloaden.

MetaalUnie
De MetaalUnie is ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf voor de meta-elektrotechniek. SenterNovem en de MetaalUnie hebben een samenwerkingsverband.

MKB Nederland
In ledental is MKB-Nederland de grootste ondernemerscentrale in ons land. Circa 125 branche-organisaties en zo'n 400 regionaal en lokaal gerichte ondernemersverenigingen zijn aangesloten. MKB-Nederland behartigt de belangen van zo'n 125.000 ondernemers.

MVO Nederland
MVO Nederland stimuleert en ondersteunt bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties bij het invullen van hun maatschappelijke rol. Door het delen van kennis, het organiseren van activiteiten en door samen te werken met partners.

NWO
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) werkt aan de toekomst van de wetenschap in Nederland. Speerpunten zijn vernieuwing en kwaliteit.

Octrooicentrum Nederland
Het Octrooicentrum Nederland zorgt voor de octrooiverlening in Nederland en voor de verspreiding van technische kennis, die in de octrooi-literatuur ligt opgeslagen. Octrooicentrum Nederland is een zelfstandig onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken.

Overheid.nl
De website www.overheid.nl is uw wegwijzer bij het zoeken naar informatie, beleid, producten en diensten van alle Nederlandse overheidsorganisaties op internet.
U vindt hier overheidsproducten zoals subsidies, vergunningen, belastingen en uitkeringen. Particulieren en Ondernemers en organisaties hebben eigen ingangen. Overheidsproducten die betrekking hebben op beide groepen kunt u via beide ingangen vinden.

RIVM
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert taken uit voor de beleidsontwikkeling en het toezicht op het gebied van volksgezondheid, milieu en natuur.

SER
De Sociaal Economische Raad (SER) adviseert de regering en het parlement over de hoofdlijnen van het te voeren sociaal-economisch beleid. Op dit gebied is de SER het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

STT
De Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) draagt bij aan een meer integraal beeld van de toekomstige Nederlandse samenleving op het gebied van technische ontwikkelingen in samenhang met andere ontwikkelingen in de maatschappij.

Subsidieshop
De subsidieshop geeft een overzicht van subsidies die voor uw bedrijf of project relevant kunnen zijn. Op de site staat een totaal aanbod van de ruim 300 subsidies die speciaal gericht zijn op ondernemers.

Syntens
Syntens Innovatienetwerk voor ondernemers begeleidt ondernemers die willen innoveren. Syntens adviseert het MKB bij vernieuwing in producten, productieprocessen, bedrijfsvoering en Informatie- en Communicatietechnologie.

Technologiestichting STW
Technologiestichting STW financiert technisch-wetenschappelijk toegepast onderzoek. STW brengt universiteit en bedrijfsleven met elkaar in contact en begeleidt hun onderzoek.

VROM Ruimteforum
Het Ruimteforum biedt een platform aan overheden om kennis en vaardigheden te delen en uit te wisselen op het gebied van Ruimtelijke Ordening.


Tel: 010 - 288.74.15
NEXUS Home

update van 16-01-2008