energie gas electriciteit elektriciteit water
grootverbruik

klik

hier

 

Energie grootverbruik

Energie grootverbruik op basis van de NexBox hardware en Nexmaster software.

Energietransitie in het wegverkeer houdt in dat we zoeken naar duurzame energie grootverbruik alternatieven voor de conventionele auto op benzine of diesel die ons leefmilieu vervuilt, fossiele brandstoffen opmaakt en het broeikasgas CO2 uitstoot. Al tientallen jaren worden alternatieven voor energie grootverbruik voorgesteld, zoals aandrijving via batterijen of brandstofcellen. Beide systemen zijn stil, zuinig, kunnen op duurzame energie rijden en zijn lokaal emissievrij.

Maar het tijdpad van ontwikkeling naar energie grootverbruik grootschalige marktintroductie van nieuwe technologieën is onzeker of duurt te lang. Elektrische auto's zijn een stille dood gestorven door de tegenvallende prestaties en betrouwbaarheid van batterijtechnologie. De grote autofabrikanten beloofden ooit dat brandstofcelauto's in 2003 in de showroom zouden staan. Inmiddels is de consensus dat dat wel 2015 gaat worden.

Gas grootverbruik

Intussen staat de gas grootverbruik conventionele technologie niet stil. De emissie-eisen aan voertuigen worden steeds verder aangescherpt en elke keer door conventionele voertuigen gehaald. De huidige Euro 4-voertuigen, zeker op gas grootverbruik benzine, zijn ten opzichte van de periode vóór de emissiewetgeving een factor twintig schoner geworden. Tegen 2015 praten we over Euro 6 of Euro 7. Auto's, ook diesels, zullen dan zó weinig uitstoten, dat er sprake is van 'zero effect level'. Wat is dan nog de de toegevoegde waarde van 'zero emission'? En wat is ons gas grootverbruik dat verschil waard?

Electriciteit grootverbruik

Een tweede probleem van electriciteit grootverbruik alternatieve aandrijvingen en energiedragers is dat ze wel duurder zijn, maar voor de gebruiker niet vanzelfsprekend voordeel opleveren. Pas bij zeer hoge olieprijzen gaan zuinige technieken vanzelf renderen electriciteit grootverbruik.

De uitdaging voor de automobielindustrie is dus de eigenschappen van nieuwe aandrijftechnologie te benutten voor het creëren van toegevoegde waarde voor de gebruiker. Meerwaarde verkoopt veel gemakkelijker dan energiezuinigheid. Elektrische aandrijving kan electriciteit grootverbruik bijvoorbeeld worden gebruikt om sportieve prestaties te bereiken en biedt de mogelijkheid om de architectuur van de auto radicaal te veranderen. En de hogere elektrische vermogens maken het mogelijk veel functies in de auto op comfortabelere wijze electriciteit grootverbruik aan te sturen. Dat moet uiteraard niet ten koste gaan van het rendement.

Water grootverbruik

De verbrandingsmotor biedt overigens ook water grootverbruik veel potentieel in het verbeteren van het rendement. Er zijn nieuwe verbrandingsconcepten in ontwikkeling, motoren worden kleiner en van een turbo voorzien. Hybridisatie levert ook enige tientallen procenten besparing op. Maar deze technieken zijn water grootverbruik niet per se goedkoop.

Verdere verduurzaming is mogelijk met CO2-neutrale biobrandstoffen, waarbij de te nemen transitiestappen relatief beperkt zijn. Of er genoeg biobrandstof voor het wegverkeer beschikbaar komt, weten we nog niet. Maar ook van water grootverbruik duurzaam geproduceerde waterstof is dat niet zeker.

Duurzame energie zal nog heel lang heel duur en schaars zijn. En brandstofcelauto's springen daar eigenlijk nogal inefficiënt mee om. Als we met elektrolyse uit duurzaam geproduceerde elektriciteit waterstof maken, verliezen we zo'n veertig procent, en bij transport en compressie van waterstof nog een procent of tien tot twintig. Bij het weer omzetten daarvan in elektriciteit in de brandstofcel, verliezen we weer ten minste vijftig procent. Dat betekent dat je in deze keten driekwart van je dure, duurzame energie verliest.

Waterstof is dus geen water grootverbruik tovermiddel en niet vanzelfsprekend de winnaar in de transitiearena.

elektriciteits grootverbruik en elektriciteits grootverbruik

Voor de financiering van investeringen kan gebruik worden gemaakt van banken:
ABN/Amro

Fortis bank

Friesland Bank

ING Bank

Kas Bank

Postbank

Rabobank

SNS Bank

Triodos Bank

Van Lanschot Bankiers


 

Ministerie van Economische Zaken
Op deze site staat een grote hoeveelheid informatie over de beleidsterreinen van Economische Zaken: ondernemingsklimaat, innovatie, internationaal economisch beleid, marktordening en energie. SenterNovem is een agentschap van het ministerie van Economische Zaken.

Ministerie van VROM
VROM staat voor ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, milieubeheer en rijkshuisvesting. Zelf heeft het ministerie het meestal over ruimte, wonen en milieu. Op deze site vindt u informatie over het werk van dit ministerie.

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Het ministerie van Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor het buitenlands beleid. De website biedt een compleet beeld van buitenlandse zaken als buitenlands beleid, ontwikkelingssamenwerking en Europese samenwerking.

Ministerie van Verkeer & Waterstaat
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat werkt aan de duurzame bescherming tegen het water. En aan veilige verbindingen van internationale kwaliteit. SenterNovem voert voor dit ministerie enkele regelingen uit.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Het beleid van dit ministerie is erop gericht mensen kansen te geven hun talenten te ontdekken, te ontwikkelen en te gebruiken. SenterNovem voert voor dit ministerie enkele regelingen uit.

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteiten
Deze website biedt informatie over de werkterreinen van dit ministerie: duurzaam en innovatief ondernemerschap in de landbouw en visserij, voedselveiligheid en -kwaliteit, vitale natuur en vertrouwd platteland.

AWT
De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) adviseert de Nederlandse regering en het parlement over het beleid voor wetenschappelijk onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie.

Bedrijvenloket
Om de dienstverlening van de overheid aan ondernemers te verbeteren heeft het ministerie van Economische Zaken het initiatief genomen om het Bedrijvenloket te ontwikkelen. Dit is dé ingang op internet voor alle ondernemers die informatie van de overheid nodig hebben.

Energy.eu
Energy.eu is een non-profit organisatie gericht op het brengen van het laatste nieuws omtrent energie op Europees niveau.

Eureka
Eureka is een Europees netwerk voor industriële research & development. Eureka ondersteunt bedrijven die internationaal willen samenwerken bij de ontwikkeling van nieuwe producten. De website vermeldt onder meer de deelnemende landen, projectbeschrijvingen en publicaties.

EVD, Internationaal Ondernemen en samenwerken
De EVD, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, ondersteunt het Nederlandse bedrijfsleven bij internationaal ondernemen en samenwerken. De website geeft informatie over buitenlandse markten en het leggen van contacten met buitenlandse zakenpartners.

FME-CWM
FME-CWM is de werkgeversorganisatie voor de metalelektro-sector. SenterNovem en FME-CWM hebben een samenwerkingsverband.

FMO
De Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. (FMO) ondersteunt de private sector in ontwikkelingslanden en opkomende markten in Azië, Afrika, Latijns Amerika en Centraal en Oost Europa. Dit om bij te dragen aan structurele en duurzame economische groei in deze landen.

Informatiecentrum milieuvergunningen (Infomil)
Het Informatiecentrum Milieuvergunningen, kortweg Infomil, informeert overheden over milieubeleid. Infomil is de schakel tussen de beleidsmakers van het Ministerie van VROM en gemeenten, provincies en waterschappen die dit beleid uitvoeren.

Informatielijn Internationaal ondernemen
U kunt met al uw vragen over internationaal zakendoen terecht bij de informatielijn Internationaal ondernemen. Telefonisch (0800-6080) of via internet. De site biedt alle informatie over exporteren, importeren en investeren.

Innovatieplatform
Het Innovatieplatform ontwikkelt voorstellen om de innovatiekracht van Nederland te versterken. Dit met het doel ons land in 2010 tot een koploper te maken in de Europese kenniseconomie.

IRC Nederland
Het Innovation Relay Centre (IRC) Nederland maakt deel uit van een uitgebreid en professioneel Europees netwerk. IRC Nederland draagt technologie over op Europees niveau om zo innovatie in de Nederlandse industrie te bevorderen.

Kamer van Koophandel
De Kamer van Koophandel biedt informatie voor ondernemers aan. U vindt op de website onder andere actuele handelsregisterinformatie, voorlichting voor startende, groeiende en stoppende ondernemers, informatie over import en export en een wegwijzer voor de ondernemer.

LNV-Loket
Bij het LNV-loket kunt u terecht met al uw vragen over de uitvoering van de wet- en regelgeving van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Op de site vindt u informatie over alle regelingen van dit ministerie. Ook zijn brochures en formulieren te downloaden.

MetaalUnie
De MetaalUnie is ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf voor de meta-elektrotechniek. SenterNovem en de MetaalUnie hebben een samenwerkingsverband.

MKB Nederland
In ledental is MKB-Nederland de grootste ondernemerscentrale in ons land. Circa 125 branche-organisaties en zo'n 400 regionaal en lokaal gerichte ondernemersverenigingen zijn aangesloten. MKB-Nederland behartigt de belangen van zo'n 125.000 ondernemers.

MVO Nederland
MVO Nederland stimuleert en ondersteunt bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties bij het invullen van hun maatschappelijke rol. Door het delen van kennis, het organiseren van activiteiten en door samen te werken met partners.

NWO
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) werkt aan de toekomst van de wetenschap in Nederland. Speerpunten zijn vernieuwing en kwaliteit.

Octrooicentrum Nederland
Het Octrooicentrum Nederland zorgt voor de octrooiverlening in Nederland en voor de verspreiding van technische kennis, die in de octrooi-literatuur ligt opgeslagen. Octrooicentrum Nederland is een zelfstandig onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken.

Overheid.nl
De website www.overheid.nl is uw wegwijzer bij het zoeken naar informatie, beleid, producten en diensten van alle Nederlandse overheidsorganisaties op internet.
U vindt hier overheidsproducten zoals subsidies, vergunningen, belastingen en uitkeringen. Particulieren en Ondernemers en organisaties hebben eigen ingangen. Overheidsproducten die betrekking hebben op beide groepen kunt u via beide ingangen vinden.

RIVM
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert taken uit voor de beleidsontwikkeling en het toezicht op het gebied van volksgezondheid, milieu en natuur.

SER
De Sociaal Economische Raad (SER) adviseert de regering en het parlement over de hoofdlijnen van het te voeren sociaal-economisch beleid. Op dit gebied is de SER het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

STT
De Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) draagt bij aan een meer integraal beeld van de toekomstige Nederlandse samenleving op het gebied van technische ontwikkelingen in samenhang met andere ontwikkelingen in de maatschappij.

Subsidieshop
De subsidieshop geeft een overzicht van subsidies die voor uw bedrijf of project relevant kunnen zijn. Op de site staat een totaal aanbod van de ruim 300 subsidies die speciaal gericht zijn op ondernemers.

Syntens
Syntens Innovatienetwerk voor ondernemers begeleidt ondernemers die willen innoveren. Syntens adviseert het MKB bij vernieuwing in producten, productieprocessen, bedrijfsvoering en Informatie- en Communicatietechnologie.

Technologiestichting STW
Technologiestichting STW financiert technisch-wetenschappelijk toegepast onderzoek. STW brengt universiteit en bedrijfsleven met elkaar in contact en begeleidt hun onderzoek.

VROM Ruimteforum
Het Ruimteforum biedt een platform aan overheden om kennis en vaardigheden te delen en uit te wisselen op het gebied van Ruimtelijke Ordening.


Tel: 010 - 288.74.15
NEXUS Home

update van 16-01-2008