energie gas electriciteit elektriciteit water
beheersing

klik

hier

 

Energie beheersing

Energie beheersing op basis van de NexBox hardware en Nexmaster software.

De provincie Gelderland kan met de aanstaande privatisering van Nuon circa euro 3,1 mrd incasseren. Gelderland heeft energie beheersing van de aandelen van Nuon in handen. Energie beheersing heeft daarmee het waardevolste financiële belang in de Nederlandse energiesector. De provincie Noord-Brabant kan met zijn 31%-belang in Essent ruim euro 2,9 mrd overhouden aan de privatisering. Er zijn vijf lagere overheden die meer dan euro 1 mrd kunnen incasseren.

Dat blijkt uit energie beheersing gegevens van financieel adviesbureau Sequoia, dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken de waarde van de Nederlandse energiebedrijven becijferde. De aandelen van de vier grootste energiebedrijven energie beheersing in Nederland - Essent, Nuon, Eneco en Delta - zijn ruim euro 23 mrd waard. Dan zijn de schulden van circa euro 5 mrd al afbetaald.

Gas beheersing

De miljardendans in de gas beheersing sector is een direct gevolg van het kabinetsbesluit afgelopen vrijdag dat maximaal 49% van de aandelen van de energienetwerken geprivatiseerd mag worden. De commerciële gas beheersing bedrijfsonderdelen - die gas en elektriciteit opwekken, verhandelen en leveren - mogen voor 100% geprivatiseerd worden. Er zijn twaalf energiebedrijven die geprivatiseerd worden.

Daarvoor moeten de gas beheersing energiebedrijven eerst gesplitst worden. De wet die dat regelt, wordt gas beheersing naar de Tweede Kamer gestuurd.

Sequoia-directeur Dirk Brouwer noemt zijn eigen cijfers, die vorig jaar werden opgesteld, inmiddels 'conservatief'. Na de succesvolle verkoop eerder dit jaar van de energiebedrijven NRE, Oxxio en Intergas heeft Brouwer de cijfers geactualiseerd. De twaalf Nederlandse energiebedrijven zijn volgens zijn laatste berekeningen in totaal euro 33 mrd waard (de 'grote vier' circa euro 31,3 mrd). Dat is gas beheersing meer dan de schattingen vorig jaar.

Electriciteit beheersing

Hoewel de electriciteit beheersing netwerkbedrijven niet geheel mogen worden verkocht, kunnen aandeelhouders via een herfinanciering van het bedrijf toch maximaal financieel voordeel uit de privatisering halen. De electriciteit beheersing energiebedrijven zijn conservatief gefinancierd en kunnen daardoor miljarden aan leningen afsluiten en dat als superdividend uitkeren aan de aandeelhouders. Dat is eerder al bij NRE (onder begeleiding van Sequoia) aangekondigd.

Volgens Sequoia kunnen aandeelhouders, die verdeeld zijn over de electriciteit beheersing vraag of splitsing een goed idee is, op deze manier 80% tot 90% van de waarde van de bedrijven verzilveren. Dat komt neer op ongeveer euro 26 mrd tot euro 30 mrd.

Elektriciteit beheersing

De provincie Noord-Brabant wil elektriciteit beheersing, net als andere lagere overheden, nog niet reageren voordat ze het wetsvoorstel hebben kunnen bestuderen. CDA-gedeputeerde elektriciteit beheersing van de provincie Friesland reageerde afgelopen weekend wel tegenover persbureau ANP: 'Tientallen jaren hebben wij als overheden te weinig dividend gekregen van de energiebedrijven. Die besteedden het geld liever aan andere zaken, zoals sponsoring van elektriciteit beheersing en avonturen in het buitenland. De politieke controle is altijd slecht geweest. Nu moeten ze echt aan de slag met commerciële activiteiten en kunnen ze niet meer leunen op een monopoliepositie.'

Elektriciteit beheersing en de kleine linkse partijen steunen de splitsingswet. VVD-kamerlid Paul de Krom is vóór de splitsingswet, en bovendien 'zeer tevreden' met het voornemen om ná de splitsing lagere overheden de mogelijkheid te bieden om een minderheid van de stroom- en gasnetten te privatiseren.

Water beheersing

Water beheersing levert minister Brinkhorst van Economische Zaken, die de wet indiende, een ruime meerderheid op in de Kamer.

Het kabinet denkt water beheersing door onafhankelijk beheer van de energienetten de concurrentie en de leveringszekerheid beter gewaarborgd zijn. Bovendien zijn verborgen kruissubsidies vanuit het publieke/gereguleerde netwerk naar het commerciële leveringsbedrijf niet meer mogelijk na water beheersing splitsing.

Brinkhorst hoopt het wetsvoorstel nog dit jaar door de Tweede en Eerste Kamer te kunnen loodsen, zodat de wet per 1 januari 2006 van kracht wordt. Dan hebben de bedrijven twee jaar de tijd om de water beheersing splitsing uit te voeren.

De energiebedrijven vrezen zonder netwerk onvoldoende financiële slagkracht te hebben om te concurreren tegen grote Europese energiebedrijven. De waarde van de energiebedrijven bestaat voor meer dan de helft uit de stroom- en gasnetten. Zonder die netten is het voor energiebedrijven moeilijker energie beheersing om financiering te vinden voor de bouw van nieuwe energiecentrales.

Regeringsfractie CDA heeft ernstige bedenkingen bij de gas beheersing splitsing en de deelprivatisering. 'Ik ben voorstander van een gelijk speelveld in Europa', zegt energiewoordvoerder electriciteit beheersing van het CDA. 'Ik maak me zorgen om het investeringsklimaat in Nederland. Dan moet je de elektriciteit beheersing Nederlandse energiebedrijven sterk houden en in overheidshanden laten.'

De CDA-ministers in het kabinet zijn akkoord met het wetsvoorstel. De kamerfractie dus niet. 'Dat is het mooie van het dualisme', zegt Hessels. 'Er is nog zoveel onduidelijk in de Europese energiesector. Automatisch electriciteits beheersing privatisering mogelijk maken in de splitingswet; dat gaat mij echt veel te snel. Op de langere termijn, over een jaar of tien, als duidelijk is hoe de elektriciteits beheersing energiemarkt zich in Europa ontwikkelt, dan kun je pas over privatisering nadenken.'

Nuon overweegt juridische electriciteits beheer stappen tegen de overheid als de regering volhardt in haar voornemen de Nederlandse energienetten deels te privatiseren. 'Na wat ik over het wetsvoorstel gelezen heb, sluit ik juridische procedures niet uit. Integendeel', aldus elektriciteits beheer, topman van Nuon.

'Waarom wil Brinkhorst uitverkoop houden van de energiesector? Waarom die haast?' Nuon is tegen de verkoop aan buitenlandse partijen. 'Voor een zekere electriciteits beheer energievoorziening en duurzame ontwikkeling heb je betrouwbare spelers nodig. Je moet voorkomen dat buitenlandse bedrijven hier de boel opkopen en innovatieve producten elektriciteits beheer wegzuigen naar hun Europese hoofdsteden.'

Hij verwees naar de discussie in België, over de wenselijkheid dat een buitenlandse groep, het Franse Suez, Electrabel opslorpt. 'Nederland zou die structurele discussie ook moeten voeren.'

De euro 30 mrd die lagere overheden na verkoop in het vooruitzicht werd gesteld, noemt Van Halderen 'een sigaar uit eigen doos'. 'Gemeenten denken toch niet dat ze dat geld krijgen zonder korting op andere budgetten?'

Ministerie van Economische Zaken
Op deze site staat een grote hoeveelheid informatie over de beleidsterreinen van Economische Zaken: ondernemingsklimaat, innovatie, internationaal economisch beleid, marktordening en energie. SenterNovem is een agentschap van het ministerie van Economische Zaken.

Ministerie van VROM
VROM staat voor ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, milieubeheer en rijkshuisvesting. Zelf heeft het ministerie het meestal over ruimte, wonen en milieu. Op deze site vindt u informatie over het werk van dit ministerie.

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Het ministerie van Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor het buitenlands beleid. De website biedt een compleet beeld van buitenlandse zaken als buitenlands beleid, ontwikkelingssamenwerking en Europese samenwerking.

Ministerie van Verkeer & Waterstaat
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat werkt aan de duurzame bescherming tegen het water. En aan veilige verbindingen van internationale kwaliteit. SenterNovem voert voor dit ministerie enkele regelingen uit.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Het beleid van dit ministerie is erop gericht mensen kansen te geven hun talenten te ontdekken, te ontwikkelen en te gebruiken. SenterNovem voert voor dit ministerie enkele regelingen uit.

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteiten
Deze website biedt informatie over de werkterreinen van dit ministerie: duurzaam en innovatief ondernemerschap in de landbouw en visserij, voedselveiligheid en -kwaliteit, vitale natuur en vertrouwd platteland.

AWT
De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) adviseert de Nederlandse regering en het parlement over het beleid voor wetenschappelijk onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie.

Bedrijvenloket
Om de dienstverlening van de overheid aan ondernemers te verbeteren heeft het ministerie van Economische Zaken het initiatief genomen om het Bedrijvenloket te ontwikkelen. Dit is dé ingang op internet voor alle ondernemers die informatie van de overheid nodig hebben.

Energy.eu
Energy.eu is een non-profit organisatie gericht op het brengen van het laatste nieuws omtrent energie op Europees niveau.

Eureka
Eureka is een Europees netwerk voor industriële research & development. Eureka ondersteunt bedrijven die internationaal willen samenwerken bij de ontwikkeling van nieuwe producten. De website vermeldt onder meer de deelnemende landen, projectbeschrijvingen en publicaties.

EVD, Internationaal Ondernemen en samenwerken
De EVD, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, ondersteunt het Nederlandse bedrijfsleven bij internationaal ondernemen en samenwerken. De website geeft informatie over buitenlandse markten en het leggen van contacten met buitenlandse zakenpartners.

FME-CWM
FME-CWM is de werkgeversorganisatie voor de metalelektro-sector. SenterNovem en FME-CWM hebben een samenwerkingsverband.

FMO
De Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. (FMO) ondersteunt de private sector in ontwikkelingslanden en opkomende markten in Azië, Afrika, Latijns Amerika en Centraal en Oost Europa. Dit om bij te dragen aan structurele en duurzame economische groei in deze landen.

Informatiecentrum milieuvergunningen (Infomil)
Het Informatiecentrum Milieuvergunningen, kortweg Infomil, informeert overheden over milieubeleid. Infomil is de schakel tussen de beleidsmakers van het Ministerie van VROM en gemeenten, provincies en waterschappen die dit beleid uitvoeren.

Informatielijn Internationaal ondernemen
U kunt met al uw vragen over internationaal zakendoen terecht bij de informatielijn Internationaal ondernemen. Telefonisch (0800-6080) of via internet. De site biedt alle informatie over exporteren, importeren en investeren.

Innovatieplatform
Het Innovatieplatform ontwikkelt voorstellen om de innovatiekracht van Nederland te versterken. Dit met het doel ons land in 2010 tot een koploper te maken in de Europese kenniseconomie.

IRC Nederland
Het Innovation Relay Centre (IRC) Nederland maakt deel uit van een uitgebreid en professioneel Europees netwerk. IRC Nederland draagt technologie over op Europees niveau om zo innovatie in de Nederlandse industrie te bevorderen.

Kamer van Koophandel
De Kamer van Koophandel biedt informatie voor ondernemers aan. U vindt op de website onder andere actuele handelsregisterinformatie, voorlichting voor startende, groeiende en stoppende ondernemers, informatie over import en export en een wegwijzer voor de ondernemer.

LNV-Loket
Bij het LNV-loket kunt u terecht met al uw vragen over de uitvoering van de wet- en regelgeving van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Op de site vindt u informatie over alle regelingen van dit ministerie. Ook zijn brochures en formulieren te downloaden.

MetaalUnie
De MetaalUnie is ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf voor de meta-elektrotechniek. SenterNovem en de MetaalUnie hebben een samenwerkingsverband.

MKB Nederland
In ledental is MKB-Nederland de grootste ondernemerscentrale in ons land. Circa 125 branche-organisaties en zo'n 400 regionaal en lokaal gerichte ondernemersverenigingen zijn aangesloten. MKB-Nederland behartigt de belangen van zo'n 125.000 ondernemers.

MVO Nederland
MVO Nederland stimuleert en ondersteunt bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties bij het invullen van hun maatschappelijke rol. Door het delen van kennis, het organiseren van activiteiten en door samen te werken met partners.

NWO
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) werkt aan de toekomst van de wetenschap in Nederland. Speerpunten zijn vernieuwing en kwaliteit.

Octrooicentrum Nederland
Het Octrooicentrum Nederland zorgt voor de octrooiverlening in Nederland en voor de verspreiding van technische kennis, die in de octrooi-literatuur ligt opgeslagen. Octrooicentrum Nederland is een zelfstandig onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken.

Overheid.nl
De website www.overheid.nl is uw wegwijzer bij het zoeken naar informatie, beleid, producten en diensten van alle Nederlandse overheidsorganisaties op internet.
U vindt hier overheidsproducten zoals subsidies, vergunningen, belastingen en uitkeringen. Particulieren en Ondernemers en organisaties hebben eigen ingangen. Overheidsproducten die betrekking hebben op beide groepen kunt u via beide ingangen vinden.

RIVM
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert taken uit voor de beleidsontwikkeling en het toezicht op het gebied van volksgezondheid, milieu en natuur.

SER
De Sociaal Economische Raad (SER) adviseert de regering en het parlement over de hoofdlijnen van het te voeren sociaal-economisch beleid. Op dit gebied is de SER het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

STT
De Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) draagt bij aan een meer integraal beeld van de toekomstige Nederlandse samenleving op het gebied van technische ontwikkelingen in samenhang met andere ontwikkelingen in de maatschappij.

Subsidieshop
De subsidieshop geeft een overzicht van subsidies die voor uw bedrijf of project relevant kunnen zijn. Op de site staat een totaal aanbod van de ruim 300 subsidies die speciaal gericht zijn op ondernemers.

Syntens
Syntens Innovatienetwerk voor ondernemers begeleidt ondernemers die willen innoveren. Syntens adviseert het MKB bij vernieuwing in producten, productieprocessen, bedrijfsvoering en Informatie- en Communicatietechnologie.

Technologiestichting STW
Technologiestichting STW financiert technisch-wetenschappelijk toegepast onderzoek. STW brengt universiteit en bedrijfsleven met elkaar in contact en begeleidt hun onderzoek.

VROM Ruimteforum
Het Ruimteforum biedt een platform aan overheden om kennis en vaardigheden te delen en uit te wisselen op het gebied van Ruimtelijke Ordening.


 

Tel: 010 - 288.74.15
NEXUS Home

update van 16-01-2008