Eindelijk weer wat meer tijd om te zoeken

Ik ben nog steeds druk bezig met mijn nieuwe huis maar ben dan nu bijna klaar. De afgelopen paar weken ben ik dan ook weer eens lekker op pad geweest met de detector. Er was een bouwput in Middelburg welke erg interessant leek. De eerste 4 dagen dat er gegraven werd was ik er elke avond bij. Er waren daar meerdere zoekers maar ook gravers welke de beerputten zochten. Er kwamen wel wat leuke vondsten uit, maar niet erg veel. De enige keer dat ik echt veel vond was nadat de gravers een beerput hadden geleegd en zelf alleen het aardwerk meenamen. Daar kwamen nog 2 leuke tinnen stukjes kinderserviesgoed uit, een mooie complete gesp, 8 duiten en andere munten uit het buitenland van tussen 1670 en 1800. Ook kwam er nog een houten tol uit, met een loden cilinder erin. In het diepste gedeelte van de put was in 1 hoek ook een laag met middeleeuws stadsafval geraakt. Daar haalde ik nog een stuk insigne, een mooie rekenpenning en een tin loden penning uit.

Compleet 17e/18e eeuws tinnen stuk kinderserviesgoed met merkje. Het merkje bestaat uit een kroontje waarin B.H. staat, (R.H is ook mogelijk). Eronder staat nog een deel van een rozetje. Wie kan er meer over vertellen?? Afmetingen: 45 * 21 mm

Compleet 17e/18e eeuws tinnen voorwerp. Helaas is het wel door de schep geraakt door degene die de beerput heeft leeg gegraven. Aan de zijkant zit een oogje. In het midden aan de onderkant een gat en aan de binnenkant is het versierd. Wie wat wat dit is?? Afmetingen: 50 * 15 mm

Een mooie complete 18e eeuwse messing gesp

Een bijna complete houten tol. Het stukje waar de tol op tolt was helaas al afgebroken. Het is me helaas niet gelukt het hout goed te conserveren. Het is daarom helemaal gekrompen en gaan scheuren. In het midden van de houten tol zit een loden cilinder.

Een deel van een insigne, een hoofdje van cornelius. helaas is de staat van het hoofde niet zo goed meer. dat zal ook de reden zijn dat er verder in deze bouwput geen insignes zijn gevonden. De omstandigheden van de oude laag waren niet goede genoeg om het tin te conserveren.

Laat middeleeuwse rekenpenning. Waarschijnlijk van Neurenberg, maar is niet met zekerheid te zeggen, hij staat niet in de literatuur. Randtekst is VIVE AMOUR

Laat middeleeuwse tin/loden penning met aan de ene kant een kruis en aan de andere kant een wapenschild

Tinnen kinderring, helaas een beetje gecorrodeerd waardoor de afbeelding op de spiegel niet meer goed te zien is.

 

Toen ik de dag erna terug kwam mochten we ineens van de uitvoerder niet meer het terrein op en er zou dag en nacht bewaking aanwezig zijn. Niet vanwege archeologische bescherming maar diefstallen op andere bouwplaatsen in de buurt. De dag erna toch weer kijken en het hek stond gewoon weer open dus ik dacht dat ik kon zoeken. Binnen enkele minuten stond echter de politie naast me toen ik net bezig was de detector uit te pakken. Ik kreeg te horen dat het verboden terrein was en dat er niet meer gezocht mocht worden. Een week later zag ik echter dat ze begonnen met de grond van het terrein weg te rijden dus ik ben meteen zo'n kiepauto achterna gereden en alle grond ging naar de stort van Middelburg. Daar ben ik best vaak geweest, maar de vondsten vielen toch meestal tegen vergeleken met de bouwput zelf. Weinig ouder spul en ook veel minder vondsten. Naast veel rotte munten kwamen er toch nog wel wat leuke lakenloden, een heel groot beslagstuk, gespen, vingerhoeden en rekenpenningen uit.

17e eeuws groot stuk beslag (120* 110 mm), waarschijnlijk een kistbeslag. Het is gemaakt van rood koper en is helemaal verguld aan de voorkant. Daarom reinig ik het ook niet verder, dan schilvert het bladgoud er allemaal af. Het beslag beestaat uit 4 voorstellingen in relief. Rechts en links bovenin godenachtige figuren die zitten te luieren. Links onderin een werkman die iets aan het maken is en rechts onderin een pelgrim met staf of een soort van monnik of iets dergelijks. Het geheel is afgewerkt met mooie omgevingselementen als bomen, plantjes, bloemen en een kampvuurtje. Wie weet er meer over dit object en weet in welke literatuur dit soort dingen zijn te vinden??

Waarschijnlijk 2 stukken boekbeslag. Vreems is dat beiden stukken precies hetzelfde zijn bewerkt maar dat het niet aan elkaar past. ook is het ene stuk in de bouwput gevonden en het andere stuk op de stort.

Vreemd tin/loden object. Bruno J. Heeft me inmiddels laten zien dat het een versiersel is van een sluitmechaniek van een tinnen kan.

Mooie gesp, inclusief nog de beugel waar bv de beurs aan gehangen kon worden.

Schitterend laat middeleeuws lakenlood van Ypres (Ieperen (B)). In zo'n staat zouden alle vondsten uit de grond moeten komen. Voorkant wapen van Ieperen met eronder YPRE, andere kant Vlaamse Leeuw.

Andere vierkante loden. Beide hol. OP de ene staan aan beiden kanten gotische letters en op de andere staat HC36. Wat voor een loden zijn dit nu?

Naast al de oudere vondsten kwam er ineens ook een wat nieuwere vondst naar boven, een rijwielbeslatingplaatje.

 

Naast deze plek in Middelburg heb ik ook nog 2 keer mijn oude bouwputten in Zeeuws Vlaanderen bekeken. daar was eigenlijk weinig gebeurt maar kon het toch niet laten om er weer te zoeken en gelukkig maar, er kwamen alweer leuke dingen uit. Onder andere weer wat middeleeuwse munten, een zegelring en een vreemd object.

Denaro van Messina van John II 1458-1479 als koning van de noormannen op Sicilië , muntmeester Giovanni de Iudice 1458-1467. Vreemd dat hij hier is terecht gekomen want het was hier geen wettig betaalmiddel, waarschijnlijk door een van de kooplieden als souvenir meegenomen

Hele mooie dubbele mijt van een van de philpsen

Mooie dubbele mijt van Maria van Bourgondie geslagen in Brugge

Duit van Roermond, die vinden we niet zo vaak in Zeeland.

Vreemde tin/loden penning met aan de ene kant een short cross en aan de andere kant een soort van Tours-achtig torentje met iets eronder. Wie weet hier meer over??

Mooie bronzen laat middeleeuwe zegelring. Wordt momenteel gereinigd en het ziet er tot nu toe prima uit. De foto is van de vondstomstandigheid.

Helaas maar een deel van een 14e eeuwse mariariemtong. vreemd is dat het lijkt alsof het geicht nooit is vormgegeven. Er zijn geen ogen, mond en neus te bekennen, zoals dat wel is bij de andere die ik heb gevonden.

Mooi laat middeleeuws lakenlood met erop een wapenschild met een vlaamse leeuw erin.

Laat middeleeuwsversierd balans-schaaltje voor een muntgewicht-balans. Helaas is er geen merkje te bekennen.

Vreemd loden gewicht. Aan de voorkant is er een vierkante stmpel met daarin een merkje aangebracht. helaas is het moeilijk te zien wat dat ooit is geweest. Wie weet wat voor een gewicht dit is en wat de datering is?

Iets wat lijkt op een rond muntgewichtje. Het is van brons en draagt volges mij een voorzijde van een munt, met daarop een viervoeter met iets erboven en de randtekst staat er ook omheen. (Misschien een gouden lam). Wie weet meer?

Muntgewichtje van Antwerpen voor een sittende leeuw onder de baldakijn. Helaas zijn de letters van de maker niet goed meer te achterhalen.

Engels lakenloodje, met afbeelding van Koningin en wapen van waarschijnlijk stad. Er lijkt een datering van het eind van de 16e eeuw op te staan

Vreemd bronzen voorwerp wat ik niet thuis kan brengen. het ziet er oud uit, maar hoe oud het precies is weet ik niet en wilik graag te weten komen. Ik zou ik niet weten wat voor een functie het heeft gehad. In het voorwerp is een direnhoofdje verwerkt, contouren van het gezicht en de ogen en oren zijn duidelijk te zien. Verder likt het alsof het voorwerp helemaal compleet is, er is nergens iets afgbroken. Aan het ene uiteinde lijkt er een schuifje te zitten wat ergens overheen geschoven kan worden. Aan de andere kant ??? Wie weet meer??

laat middeleeuwse bronzen en koperen gespen.

Onbekend voorwerp van tin. Het is een metaalachtig pennetje met eromheen zo'n 5 mm niks en dan komt er een tinnen bewerkte laag omheen. Het likt oo alsof het vroeger opengemaakt kon worden. wie weet wat dit is??

Een 17e eeuws mesheft. Is ooit ingelegd geweest met emaille en bladgoud. Sporen ervan zijn nog duidelijk zichtbaar.

Daarnaast ben ik natuurlijk ook eens de omgeving van mijn nieuwe huis gaan bekijken. redelijk veel historie in de omgeving. De eerste akker waar ik kwam leek erg interessant. In de late middeleeuwen had er vlak naast een kasteel gestaan, maar helaas kwam er niet meer af dan wat rotte duiten en iets wat ik niet wist wat het was. na wat opzoekwerk kwam ik erachter. Ik had mijn tweede heraldic pendant gevonden.

Laat middeleeuwse bronzen heraldic pendant. Er staat een wapenschild met verticale strepen en de resten van de rode emaille zijn nog deels zichtbaar.

OP de tweede akker lag er duidelijk meer. Er kwamen daar in drie keer een uur zoeken 22 munten vanaf, waaronder drie zilveren en de kwaliteit van de meeste was nog niet eens zo slecht ook. Daarnaast ook een vingerhoedje, wat gespen en 2 slechte rekenpenningen en iets wat lijkt op een kwart van een middeleeuwse sterling

De 13 beste munten van de akker. 7 duiten van Zeeland, een duit van Utrecht, Kleef en Zwolle, een 2 stuiver van Zeeland, en 2 stuiver van Overijssel een stuk van een 15e of 16e eeuws groot van Holland, met helaas veel stukken afgebroken van de zijkanten.

 

Deze vondsten hebben er voor gezorgt dat ik alleen maar meer zin heb om te gaan zoeken. Gelukkig ben ik bijna klaar met het huis en zijn alle akkers leeg en kan het zoeken weer volop beginnen.

Groeten en HH Michiel

 

Back