Een koude periode, maar toch weer veel leuke vondsten!

 

De afgelopen weken was het vaak erg koud en het grootste gedeelte van de tijd was er geen spa de grond in te krijgen. Toch had ik de gelukkig de kans toch nog 5 keer te zoeken, totaal zo'n 16 uur. Vanwege de kou waren grote zoektochten bijna onmogelijk dus heb ik er met name voor gekozen terug te gaan naar oude plekken. De eerste zoekdag was meteen een groot succes, ook al begon het niet zo goed. De bouwput van de weken ervoor met veel middeleeuws materiaal was helaas grotendeels alweer dichtgegegooid. We hebben even wat randjes afgezocht maar op wat rotte duiten en mijtjes en wat nieuwer spul leverde dat niets op in het eerste half uur. Dus reden we maar door naar de volgende plek. Toen zagen we ineens dat ze met riolering bezig waren. In de straat zelf waren ze bezig en mochten we niet zoeken maar ze vertelden wel waar de grond naartoe ging. Daar hebben we daarna een uurtje gezocht, maar de buit bedroeg alleen maar een aantal onleesbare kleine muntjes (waarschijnlijk mijtjes). Dus maar weer door naar de volgende plek. Een andere stort. Daar aangekomen zagen we dat ze het helemaal hadden omgegooid dus we konden weer opnieuw beginnen. Heel vreemd maar het was een goede stort maar na lang zoeken had alleen ik een vondst en dat was een mooie rekenpenning. Het was inmiddels alweer middag dus we moesten snel beslissen wat te doen toen we ineens zagen dat er vlakbij een grasveld geploegd was. Daar zijn we maar eens gaan kijken omdat de buurt heel interessant is. Daar hadden we al snel de eerste vondsten. Ik begon met twee zilveren middeleeuwers en wat verotte koperen middeleeuwertjes. Toen had ik ineens een goed signaal en begon te graven en haalde er drie muntjes aan elkaar geplakt uit. Ze waren erg aangekoekt en het kon nog van alles zijn, ook een paar duiten of iets dergelijks. Diepe put gezet daar, maar er kwam verder helaas niets meer uit. Thuis bleken het drie middeleeuwers te zijn, een zilveren groot en halve groot en een mijtje. Daarna vond ik ook nog een onbekende pelgrimsinsigne, een deksel van een pijlengewichtje, wat gespen, vingerhoeden en lakenloodjes, kledinghaakjes en een interessant onbekend voorwerp en een grote tin loden penning. Dus die dag kon niet meer stuk en we hadden een goede nieuwe plek erbij.

 

Onbekende Pelgrimsinsigne. Er staat een B op. In andere insigne's in HP2 waar dat ook op voorkomt wordt dat toegeschreven aan Brugge. Datering 14e/15e eeuw.

Mini muntschatje van drie muntjes. Nog in ongereinigde toestand. Inmiddels bezig met olijolie en het gaat aardig, de munten hebben nog heel erg veel detail en gaan er zo te zien wel goed uitkomen. Het betreffen denk ik 3 15e eeuwse munten, een mijtje van biljoen en een halve en een hele groot van zilver.

Onbekende zilveren middeleeuwse munt. Waarschijnlijk een tournoise van frankrijk, maar welke precies is onbekend.

Onbekende zilveren middeleeuwse munt. Aan de ene kant koningskop met veel haar en naar links kijkend. Op zijn hoofd nog een kroontje met een kruisje erin.

Dekseltje van een pijlengewicht, gemaakt in neurenberg in de 17e eeuw. Merkjes zijn D8 en P schaartje S.

Scheepjesrekenpenning van Hans Schultes uit Neurenberg. 16e eeuw.

grote (30 mm) tin / loden penning welke ik niet kan thuis brengen. Aan de voorkant lijkt een schip???? te staan met boven het zeil?? links een P??? en rechts een O????? Links naast het schip??? een S en rechts naast het schip???? een B. Andere kant een kruis met iets eromheen. Wie weet meer???

Bronzen scharniertje met aan beide uiteinden dierenhoofdjes en in het midden een kruis

 

De maandag erna meteen een middagje vrijgenomen om terug te gaan. Helaas waren ze alweer bezig op het veld en we konden er maar een half uurtje zoeken voordat het afgelopen was. Helaas niets gevonden. Op een akker 100 meter er vandaan die we vorig jaar helemaal hebben afgezocht nog even geweest. Daar vond ik alleen een 2,5 cent uit 1941, wel een schitterend exemplaar in een conditie waarin een zoeker weinig munten tegenkomt.. Mijn zoekmaat had overigens die dag meer geluk en vond nog wel een aantal middeleeuwse muntjes, een leuke rekenpenning en een muntgewichtje.

 

2,5 cent 1941 in een schitterende staat, bijna UNC.

 

Het weekend daarna was het echt te koud en heb ik niet gezocht. Het weekend daarna was er weer wel te zoeken, maar met veel moeite en we zijn weer eens bij die oude bouwput wezen kijken, omdat het toch wel vreemd was dat ze het dichtgooiden zonder eerst de leidingen aan te leggen en inderdaad waren er een aantal sleuven gegraven. Binnen een uur had ik een zilveren middeleeuwer (helemaal rotte groot), een mooi mijtje en een klein pincetje (34 mm). Een van mijn zoekmaten had ook meteen een schitterende grote zilveren middeleeuwer (dubbele groot). Daarna was het lang stil en leek het niks te worden. Tegen het einde van de ochtend vond ik nog wel een zilveren ringetje, een grappig bronzen hangertje, wat gespen, een mooie opengewerkte vingerhoed, een leuke middeleeuwse rekenpenning en een zilveren dubbeltje van willem 2. Daarna was het weer een tijdje stil en besloten we aan het begin van de middag maar dat het toch nog te koud was.

Middeleeuws zilveren ringetje. In het midden in het ruitje lijkt nog een tekentje te staan, maar moet nog verder worden gereinigd.

Opengewerkte bronzen vingerhoed. Opengewerkt met streepjes afgewisseld met klavertjes drie. Omstreeks 1500.

Pincet, waarschijnlijk 15e eeuws.

Vreemd bronzen hangertje (22 mm lang) Datering waarschijnlijk 14e, 15e eeuw.

Mooi mijtje met een L, zal dus Lodewijk van Male of Lodewijk de Grecy zijn.

Zilveren groot in hele slechte staat samen met het willem 2 dubbeltje, ook in slechte staat.

Onbekende rekenpenning. Voorkant: Onregelmatige cirkel van bolletjes met erin 3 lelies. Er lijkt geen randschrift te zijn, of is helemaal afgesleten. Achterkant: Lang Kruis met hele smalle strepen en zonder veel franjers

 

Het weekend erna leek er ook niet gezocht te kunnen worden. Toch zijn we weer even naar die bouwput geweest. Er was weinig nieuws gedaan, maar ik vond toch nog een grappige knoop, een onbekende koperen munt, een mijtje en een dubbele mijt. Daarna werd het weer stil en de stukken die al eerder waren uitgegraven waren te hard om te graven. Dus we besloten maar eens rond te rijden rond oude plekken. We vonden een leuke nieuw grasland. Het zag er veel belovend uit, zeker omdat het ingesloten was door twee van onze toplocaties. Helaas viel het hier een beetje tegen. Na 2 uur zoeken had ik nog maar 2 munten (2 oorden) en niet eens zo goed kwaliteit. Gelukkkig vond ik nog een zilveren stuiver van Friesland in goede kwaliteit en ook nog wat andere muntjes, gespjes, een pijlengewichtbakje en een zilveren knoopje

 

Dubbele mijt met aan ene kant kruis en aan andere kant wapen met drie lelies

Knoop met vlieg of bij erop.

Onbekend voorwerp (72 mm lang), gevonden in een hotspot van 16e eeuws materiaal

Klein bakje van een pijlengewicht, geen merkjes aanwezig.

Koperen riemtong met merkje, waarschijnlijk franse lelie.

Zilveren knoopje met antiek aandoende voorstelling van man met schild (onderin). Zal renaissance zijn.

Zilveren halve stuiver van Friesland, zonder jaartal, FB staat er verschillende keren op, wat is dat?? Wie weet meer over deze munt?? Kwaliteit is overigens erg goed, terwijl dat op de foto niet is te zien.

 

Gisteren zag ik vlak bij mijn werk wat gestorte grond geëgaliseert worden. Een aantal weken geleden had ik al een aantal andere zoekers meegenomen naar die hopen. Ze vonden daar onder andere een mooi mesheft met vrouwenfiguur en wat lakenloodjes. Zelf heb ik toen niet gezocht en ook niet terug geweest vanwege de andere goede plekken. Omdat het nu geëgaliseer was dacht ik ook even proberen. Ik was om 17:45 klaar,en had dus nog 15 minuten licht om te zoeken. Ik vond toch nog een zilver muntje, een gewicht , een muntgewicht en 4 lakenloodjes en een armenlood binnen 15 minuten zoeken. Mooie nieuwe plek dus.

 

Zilveren duit of stuiver van Zeeland, 1684, na reiniging zal het een mooie munt zijn, nog veel detail aanwezig.

Muntgewichte van antwerpen voor een halve souverein. Maker is D. I.

Gewicht met aan de zijkant vele ijkmerken. Aan de bovenkant 1 HEKTOG, met waarschijnlijk meteen daarachter nog een merkje. Aan de andere kant van de bovenkant nog de merkjes 8 en gotische P.

Groeten en HH Michiel

 

Back