De eerste vondsten van 2003!!!!

 

 De eerste vondsten van 2003 Na 2002 te hebben afgesloten met een aantal zeer leuke vondsten kon ik het natuurlijk niet laten de eerste twee weken van 2003 terug te gaan naar die plek. Ik ben 4 keer geweest op die plek in Zeeuws Vlaanderen en heb er in totaal zo'n 15 uur gezocht. De eerste keer ging vrij goed, daarna begon het te vriezen en was er een week niet te zoeken en na de vorst nog 3 keer terug geweest. De eerste keer was ook mijn vriendin erbij. Die dacht ik ga ook een keertje mee. In Engeland en Luxemburg had ze het ook al een paar gedaan en ze was vrij succesvol. Nu vond ze in een uur zoeken een mooie middeleeuwse rekenpenning en riemtong en een middeleewuse zegelstempel een een mijtje, allebei in zeer slechte conditie helaas. Vorige weekend was ik nog even op de stort in Middelburg en daar moest ik nog bikken. Ook op de stort in Mechelen (B) was het flink afzien en daar lag helaas ook niets. Het eerste signaal in Middelburg duurde al een kwartier bikken en het was een bierdop, daarna weer een kwartier bikken en een misketkogel. Toen was ik het wel beu en liep nog even langs de rand waar het al een beetje nat was. Daar haalde ik er nog een duit uit. Toen liepen we terug en er lag ook een nieuw bergje zand daar kon ik het niet laten het even te proberen en vond ineens een middeleeuws muntgewichtje van Brugge met een lelie. Ik en mijn zoekmaat Rens meteen heel die berg afzoeken maar verder alleen trekringetjes. Erg vreemd, maar jah ik was er blij mee.

Middeleeuws muntgewichtje van Brugge. Gevonden in Middelburg. Alle andere vondsten hieronder zijn uit Zeeuws Vlaanderen.

 

Middeleeuws muntgewichtje van Brugge met een schip erop.

 

Middeleeuwse zegelstempel. Helaas in hele slechte conditie. Bij de eerste poging tot schoonmaken vielen er ook al 2 stukken af. Hij is ook doorgeroest tot aan de kern, dus er valt waarschijnlijk nooit meer iets van te maken. Datering omstreeks 1400.

 

Beeldje van roze/rood-achtige soort van pijpaarde. Voorstellend christusfiguurtje met wereldbol. Datering is laat Middeleeuws, waarschijnlijk eerste helft 15e eeuw.

 

Ringen zijn voorwerpen die ik als bouwput en akker zoeker niet vaak tegenkom en afgelopen weekend vond ik er twee op een dag. Met name de eerste vind ik erg mooi, daar zit ook nog een wit steentje in. Van beide is de datering denk ik de late middeleeuwen, dus 15e eeuw.

 

Bronzen schrijfstift met spiraalmotief. Datering is 14e, 15e eeuw.

 

Het leek wel gespen 2-weken. In totaal 33 gespen of delen van gespen. Hierboven staat een deel afgebeeld. Een groot aantal waren nog helemaal intact en inclusief de angel. De gespen dateren allemaal uit de 14e-16e eeuw. De tweede is helemaal compleet en heeft naast de ange ook nog het andere van de sluitwerk eraan. Deze gesp werkt ook nog helemaal na meer dan 400 jaar onder de grond te hebben gelegen. Dese gesp heeft ook een merkje: SH

 

Bronzen riemtong gevonden door mijn vriendin. Datering 14e eeuw.

 

2 rood koperen riemhangertjes. Datering 1475-1550

 

Kleinste bakje van een pijlgewichtje????

 

Vingerhoeden. Datering 14e-16e eeuw.

 

Bikkel. Datering 16e eeuw

 

Onbekend bronzen voorwerp met een aantal gaatjes een bloemetje als versiering op de bovenkant. In het midden zit ook een gaatje waar nog een bronzen asje doorheen zit. Wie weet wat dit is??? De kwaliteit van de vondsten was in Zeeuws Vlaanderen helaas niet zo goed als normaal. Normaal is op die plek daar alles heel goed bewaard gebleven. Ik denk dat het komt omdat het gedraineerd is geweest, dat heeft blijkbaar toch zijn invloed. Een bijna identieke bouwput iets verderop die er vorig jaar was, was niet gedraineerd en daar waren de vondsten stukken beter, allemaal mooi gepatineerd. Nu bevatte vrijwel alles roest of sporen van corrosie. Dat was ook met name aan de muntjes te zien. Ik vond zo'n 25-35 mijtjes in die twee weken, maar er waren niet veel goeden bij. De kwaliteit was dan vaak zoals degene hieronder

 

Slechte kwaliteit mijtjes, daar vond ik er iets meer dan 25 van.

 

Een aantal goede mijtjes met zeer mooie groene glanzende patina. Wie weet meer? De eerste lijkt me een dubbele mijt met aan de ene kant het hruis en aan de andere kant de M, is dit misschien Maria van Bourgondië??? De tweede heeft kruis en L met aan beide kanten bloemetje, misschien Lodewijk de Grecy???? De derde heeft kruis en HL aan de andere kant????

 

Een aantal mijtjes in wat mindere kwaliteit maar wel goed leesbaar.

 

Weer zo'n vreemde munt als ook net voor oud en nieuw. Helemaal zwart uitgelagen en lijkt toch een dibbele mijt, maar wel erg hoog zilvergehalte. Wie weet meer?

 

Zilveren halve groot, maar welke. Muntmeesterteken is lelie. Datering 15e eeuw

 

De rekenpenning die mijn vriendin vond. Zal tournai zijn. Ene kant kruis, andere kant vuurijzer. Datering 15e eeuw.

 

Rekenpenning van Neurenberg: Rijksappel. Beetje vreemd randschrift wat ik nog niet heb kunnen ontcijferen. Mooie zwarte patina. Datering begin 16e eeuw.

 

Rekenpenning met een flinke koeklaag erop. Moet nog wel goed te krijgen zijn. Aan de ene kant het teken van een tourse groot, andere kant het kruis. Datering 15e eeuw.

 

Hele grote rekenpenning. Franse schild type. Ene kant franse schild, andere kant kruis. Datering omstreeks 1500.

 

Oord van de Zuidelijke Nederlanden zonder jaartal, 16e eeuw

 

Oord die ik niet zo vaak zie. Met het jacobus stokkenkruis en datering 1607. Zou wel eens maastricht kunnen zijn.

 

Duit van maastricht dacht ik, ik ben geen muntenkenner, 1617

 

Duit van Zeeland in hele goede staat, 1683

 

Cent van Nederland in goede staat. 1826 B Dat waren weer een goede twee weken. Groeten en HH Michiel

Back