Omhoog

Paddestoelen in het Axelse bos.

De uitstap naar Zeeuws-Vlaanderen op 9 oktober 2004 van de paddestoelenwerkgroep. Eindelijk was het dan zover. Na twee jaar toch op excursie naar Axel. Een klein select gezelschap begon aan de zoektocht. Weerstation 'Westdorpe' meldt reeds de eerste nachtvorst aan de grond……. maar wel schitterend zonnig weer. Nog net geen 10.30 uur, de eerste deelnemers trekken toch maar uit voorzorg de laarzen aan.

…. wel wenselijk om door brandnetel en braam te struinen.

Met negen deelnemers werd de zoektocht aangevangen in dit gemeentelijk bos met de voetbalvelden, Amersfoort coördinaat 52-364. Ondanks de droge periode maar dankzij de lage ligging van dit bos was het toch nog vochtig genoeg om de paddestoelproductie in gang te zetten en heel verrassend was dit seizoen hier de aardsterren 'regen'! Boleet en russula moet je hier niet zoeken, ze zijn altijd al spaarzaam geweest in dit bos. Dit is meer een lepiota bos en die hebben we dan ook veel gezien, maar welke ?? Ook de levertraanzwam (visolie lucht) is goed van de partij.

Levertraanzwam    Zalmzwam

…nog geen geur document…. …en dit zijn geen 'Zalmsnippen' ….

 

In één in moten gezaagde dode Iep leven diverse soorten zoals bovenstaande Zalmzwam (foto), Rookzwam, Zadelzwam, Reuzenzwam. Deze laatst genoemde was nog niet zichtbaar maar de parasitaire Collybia cookei, de Okerknolcollybia, wel op de rottende restanten van de Reuzenzwam aan de voet van de omgezaagde Iep. Maar de Zadelzwam was dit voorjaar ook op deze dikke stobbe aanwezig, dus ….

ZadelzwamParelstuifzwam

Mooie structuren van de Zadelzwam en de Parelstuifzwam.

AardsterParelhoenchampignon

Aardsterren in alle maten….         Parelhoenchampignon, zeldzaam.

 

De Platte tonderzwam was met behoorlijk grote exemplaren op populierstobben aanwezig en gelukkig was Mels er voor de kleinere soorten….. Zijn doos zat al overvol halfweg de zoektocht.

 

even pauzeren en van de herfstzon genieten.

 

Zonnig was het inderdaad!

Het pad met de levertraanzwammen…..

… leidt naar de Pronkhertezwam, Pluteus umbrosus.

Pronkhertezwam

 

Alles bij elkaar genomen een vruchtbare dag deze zaterdag in het Axelse bos en om 15:00 uur, moe maar voldaan, werd de terugtocht huiswaarts aangevangen.

 

 

Hulst, 12-10-2004

Luciën Noens