gepubliceerd in PC-Active, september 1999.

De Omgevallen Dossierkast (alhier)
webmaster: Wessel Zweers





 
Wessel Zweers ordent de chaos
 

Omgevallen Dossierkast: van Boeddha tot België

door Peter Lievense

Internet is een chaotisch universum van ongeordende informatie, waarvan de herkomst veelal op zijn minst onduidelijk is. Wessel Zweers kan het weten want hij is professioneel informatiedeskundige.

Wie toevallig iets zoekt over Boeddhisme of bijvoorbeeld België kan bij Zweers' Omgevallen Dossierkast terecht. De webmaster legt met een wetenschappelijke vasthoudendheid dossiers aan over uiteenlopende onderwerpen en indexeert bovendien de online dossiers van verschillende dagbladen met zijn Meta-Dossier. De passanten op zijn site zoeken vooral verstrooing: het dossier Lariekoek wordt het meest geraadpleegd.

De Omgevallen Dossierkast herbergt zes dossiers en dat terwijl het in eerste instantie alleen maar om de kast ging. Begin ‘96 stoeide Zweers voor zijn toenmalige werkgever TNO Voeding met html omdat het informatiecentrum een intranet wilde opzetten.
Maar van een lege kast werd Zweers niet veel wijzer en hij stopte er het eerste dossier in: Wandelen. Een serie artikelen die de fervente lange-afstandwandelaar voor het blad ‘Op Lemen Voeten' had geschreven.

Toevallig ontdekte Planet Internet de test-pagina. De positieve recensie zorgde voor veel aanloop en streelde Zweers'ijdelheid. De Dossierkast was het stadium van proefballon voorbij.
 
 

Man en Vrouw

Ogenschijnlijk is er weinig verband tussen de onderwerpen van de dossiers. Na ‘Wandelen' begon Zweers aan het dossier M/V; tientallen knipsels en artikelen over de verschillen tussen man en vrouw. ,,Ik ben over dat onderwerp aan het denken gezet door de heftige discussies in de nieuwsgroep dds.femail in de Digitale Stad, begin ‘94. Mijn vroegere standpunt, ondanks lichamelijke verschillen zijn we fundamenteel gelijk, bleek in ieder geval niet meer vanzelfsprekend. Vanaf dat moment ben ik alle opinies en artikelen gaan verzamelen.'‘ 

Een vermelding van het opmerkelijke dossier over sekseverschillen in een e-zine leverde twee jaar geleden ineens honderd bezoekers per dag extra op. Opvallend was de grote vertegenwoordiging van onze zuiderburen volgens Zweers. ,,Tot dan toe was slechts drie procent van de bezoekers Belg. Het dossier M/V trok veertig procent. Dat intrigeerde mij. Ik begon met enkele van hen een e-mailwisseling waardoor ik me ging verdiepen in de relatie Belgie Nederland.'‘ Het dossier Belgie was een geboren: wat is er mis met het natuurlijke gezag in Belgie, vrijstaande rijtjeshuizen, literatuur van Daisne en Lampo en de avonturen van Suske en Wiske.
 

Boeddha
 

Het pronkstuk van de Omgevallen Dossierkast is het dossier Boeddha. Behalve een zeer gedetailleerde inleiding in geschiedenis en gedachtengoed van deze religie omvat het dossier een uitgebreide verzameling publicaties ‘Boeddhisme in de westerse pers'.

Zweers noemt zichzelf geen boeddhist, maar heeft wel sympathie voor de religie. ,,Ik ben er mee in aanraking gekomen tijdens een reis in Nepal. Vooral het totaal afwijzen van geweld boeide mij. Maar ik werd pas echt geinteresseerd toen ik las dat iemand als Tina Turner boeddhiste bleek te zijn. Dat gaf het toch een andere uitstraling dan de oosterse monnik die mediteert.'‘

Het dossier gaf Zweers de eer die hem toekomt. Het Algemeen Dagblad heeft hem inmiddels als deskundige ingehuurd om de artikelen, die zullen verschijnen bij de komst van de Dalai Lama in oktober, tegen het licht te houden. 
 

Maar de Omgevallen Dossierkast leverde nog meer erkenning op. Nadat vegetarier Zweers de deur bij TNO Voeding achter zich had dicht getrokken omdat de instelling wel erg veel zaken deed met de bio-industrie, solliciteerde hij bij de staatsuitgeverij SDU naar de functie van webmaster. Het was met name zijn website die er toe bijdroeg dat hij binnen een week werd aangenomen.
 

Cyberië

Een opvallend dossier is Cyberië waarin Zweers de resultaten optekende van zijn speurtocht naar alle gegevens die erover hemzelf op het net te vinden zijn.
Anno 1997 toonde hij zich geschokt door de uitkomsten. ,,Ik vond mijn adres, berichten die ik in nieuwsgroepen had gepost, ik kon concluderen wanneer ik op vakantie was geweest en wanneer ik welke studie had gedaan. Allemaal zaken waarvan ik dacht: ‘Die zou ik niet zomaar tegen de eerste de beste treinreiziger vertellen'.'‘

Een vriendin dacht er overigens anders over. ,,Je komt er uit tevoorschijn als de ideale schoonzoon.'‘
Zijn speurtocht ontlokte de nodige verontruste geluiden aan de pers, maar de wind waait tegenwoordig uit een andere hoek volgens Zweers. ,,Nu geldt vooral dat het je eigen schuld is dat je voetstappen achterlaat. De interesse is verlegd van privacy en cookies naar zaken als e-commerce en online betalen.'‘

Zweers heeft daarom een nieuw dossier in de maak: Online Privacy, waarin de emoties het veld ruimen voor een klinische opsomming van de privacy-risico's van het leven online.
 
 
 
 
ziet u geen menubalk links?
 klik dan hier!