Begemann financiert doorstart Tulip

door Peter Lievense

Participatie-maatschappij Begemann financiert de doorstart van Tulip Computers met een achtergestelde lening van 25 miljoen gulden. Op korte termijn moet de lening worden omgezet in nieuw uit te geven aandelen. De aandeelhouders hebben inmiddels met de plannen van Begemann ingestemd. Een laatste obstakel vormt de afbetaling van de schuldeisers. Bij het ter perse gaan van dit nummer was hierover nog geen akkoord  bereikt.
Voorzitter van de Raad van Bestuur van Begemann, André Deleye, wil de lening omzetten in 25 miljoen nieuwe aandelen van 1 gulden. Met deze emissie verwerft Begemann een belang van tachtig procent in Tulip. Deleye liet weten dat de investeringsmaatschappij het belang tot dertig procent wil terugbrengen, wanneer het Tulip weer voor de wind gaat.

De overige aandeelhouders zagen daarmee de waarde van hun aandelen kelderen. Een dag eerder noteerde het aandeel nog 4,75 gulden. Een fictieve koers veroorzaakt door naïeve beleggers, volgens analist Ad van der Laar van Bank Labouchere. "Toen de belangstelling van Begemann bekend werd, kwam de koers zelfs op zeven gulden uit. En dat terwijl de tactiek van Begemann, een overname door het aandelenkapitaal te vergroten, bekend is."
Overigens heeft voormalig industrieel-conglomeraat Begemann sinds Deleye het bewind voert alleen nog maar bedrijven verkocht. Het bedrijf raakte in financiële problemen na een aantal schandalen waar de voormalige bewindvoerder Joep van den Nieuwenhuyzen bij betrokken was. 
Begemann biedt degene met preferente vorderingen zestig procent en de concurrerende schuldeisers dertig procent van de vorderingen. Van de achtergestelde leningen wordt vijftien procent voldaan. Van de Laar verwacht geen onoverkomelijke bezwaren. "De schuldeisers hebben weinig keus. Een faillissement levert aanmerkelijk minder op, tenslotte wordt de fabriek geleased."
Ingram Micro neemt het gebouw en de productielijn over. Deleye wil dat Ingram Micro ook de Tulip-pc's gaat assembleren. Tulip zelf moet zich concentreren op ontwikkeling, marketing en verkoop.
Deleye verwacht dat er over drie jaar 150.000 Tulip-computers van de band komen, goed voor een omzet van 300 tot 400 miljoen per jaar en een winst van 7,5 tot 10 miljoen gulden.
Van der Laar ziet mogelijkheden. "De problemen werden voornamenlijk veroorzaakt door blunders van het management, zoals de gang naar de Aziatische markt, de ontwikkeling van een eigen moederbord en de late overgang naar de nieuwe fabriek. Maar de markt groeit met 15 procent per jaar, de brutomarges zijn niet echt slecht en Tulip bood een goede prijs-kwaliteit verhouding. De klanten waren zeer tevreden over de service. Het is alleen de vraag of de klanten terugkomen. Orders van de overheid zouden daar veel aan bij kunnen dragen."
De huidige directeuren F. Hetzenauer en R. Romein zullen hun functie neerleggen na de overname.
 
ziet u geen menubalk links?
 klik dan hier!