Apple kiest toch voor MacOS 

door Peter Lievense 

Apple-gebruikers kunnen het nieuwe millennium in met een vertrouwd MacOS -besturingssysteem. Apple interim-CEO en medeoprichter Steve Jobs kondigde tijdens Apple's Worldwide Developers Conference aan dat het bedrijf in het derde kwartaal van het volgend jaar MacOS X op de markt zal brengen. 
Daarmee lijkt het eerder aangekondigde Rhapsody, een besturingssysteem gebaseerd op Unix dat een brug moest slaan tussen de Mac- en de Wintelwereld, een doodgeboren kindje. 
Volgens Terry Ernest Jones, analist bij IDC UK, kijken vooral de software-ontwikkelaars reikhalzend uit naar MacOS X. Voor Rhapsody hadden zij volledig nieuwe applicaties moeten ontwikkelen, terwijl voor programma's die de nieuwe technologie van MacOS X kunnen benutten slechts een kleine upgrade noodzakelijk is. 
Gert-Jan Oelderik, hoofdredacteur van MacWorld, ziet in de aankondiging vooral een uiting van herwonnen zelfvertrouwen. De nieuwe generatie PowerPC's met de Motorola G3 processor aan boord is een ongekend succes. En ook voor de op stapel staande iMac, een futuristisch ogende consumenten computer, ziet Oelderik een zonnige toekomst. 

Jones vindt MacOS X (tien) een logische zet. "Het is een radicale move van Jobs, maar ik denk dat het noodzakelijk is. Het was misschien een aardig idee van Jobs voorganger Amelio om een besturingssysteem op de markt te brengen waarmee voor de Mac geschreven programma's ook op Windows 95 en NT machines konden draaien, maar de software-ontwikkelaars hadden niet voldoende vertrouwen in de vraag vanuit de markt.'‘ 
De analist noemt MacOS X een hybride. "Het combineert de technische vernieuwingen van Rhapsody, zoals pre-emptive multitasking en protected memory, met de uitwisselbaarheid met vorige MacOS-versies. De nieuwe applicaties voor versie-X werken straks ook op vorige versies. Terwijl bestaande Mac-toepassingen met een kleine verandering die nieuwe technieken volledig kunnen benutten." 
Keek Apple met Rhapsody met een schuin oog naar de Wintel-wereld, inmiddels is de blik weer strak vooruit, denkt Oelderik. "De nieuwe G3-machines doen het erg goed. Uit alle testen blijkt dat de processor veel sneller is dan de vergelijkbare Pentium II systemen. Met deze machines wint Apple het vertrouwen terug van de high-end users in de grafische industrie en die van de video-toepassingen. De bedrijfsresultaten zijn weer positief en Apple zet nu ook zwaar in op de consumentenmarkt.'‘ 
Oelderik doelt op de opvallend vormgegeven iMac die in augustus op de markt komt. In de Verenigde Staten moet dit apparaat waarbij de computer en de 15 inch monitor in een kast gestopt zijn, 1299 dollar kosten. Daarvoor krijgt de klant een machine met de succesvolle 233MHz PowerPC G3 processor, 32 Mb intern geheugen, een 4 GB harde schijf en twee USB-poorten. 

De aankondiging van MacOS X betekent overigens niet dat het doek voor Rhapsody al gevallen is. In september moet het besturingssysteem in de winkels liggen. Volgens Jobs is Rhapsody bedoeld als server-platform en high-end workstations in de publishing en Internet wereld. 
Toch verwacht Jones dat Rhapsody een doodlopende weg is. ,,Er wordt niet verder ontwikkeld aan de yellow-box, de schil die het mogelijk maakt dat Mac-applicaties op Wintel-machines draaien en eruit zien als een Windows-toepassing. Apple zet nu alles op MacOS X.'‘ 
Overigens brengt Apple in september nog een update van MacOS 8 op de markt. Deze 8.5 met code-naam Allegro, biedt onder andere een fast-file transfer voor Ethernet van 100 Mb per seconde en volledige PowerPC implementatie van Applescript. 
 

 
 
 
ziet u geen menubalk links?
 klik dan hier!