Column DwarsDenker nr. 4 uit LINK, de wereld online
 

Grote teen
 
 

Stel: de voorzienigheid is je goed gezind en je hebt nog veertig jaar te leven. En je bent zo rijk dat je gedurende die 14.600 dagen die je nog voor je hebt, pakweg 2 miljoen dollar per dag over de balk kunt gooien zonder dat de uitbundige ter aarde bestelling aan het eind erbij inschiet; zou je dan nog gaan werken? Nou, ik niet. Ik zou misschien af en toe nog eens een columnpje schrijven, om de moordkuil op afstand te houden. Maar dat zou dan gebeuren op een verlaten, zonovergoten strand waar ik de rest van de dag mijn grote teen in het kristalhelder zeewater zou hangen. Je weet maar nooit wat er bijt.

Wat bezielt degene, vraag ik me af, die dat wel doet. Ik bedoel de man van dertig miljard, die 24 uur per dag in de weer is om zijn bedrijf nog groter en machtiger te maken. Het bedrijf dat met een historie van slechts elf jaar al anderhalf keer zo veel waard is op de beurs als olie-gigant Shell en dat zelfs door 's mans grootste opponent Larry Ellison van Oracle de machtigste onderneming ter wereld werd genoemd. Een bedrijf dat ooit de trots was van zijn vaderland, maar dat nu alle sympathie is kwijtgeraakt en tegen wie de regering inmiddels het complete justitiële apparaat in stelling heeft gebracht in een poging het Trojaanse paard tot staan te brengen.

Een bedrijf wiens voornaamste product, het besturingssysteem, op het bureaublad van negen van elke tien pc's te vinden is, zodat bijna iedereen de wereld door hetzelfde venster ziet. Een bedrijf dat nog maar enkele jaren geleden Internet als van voorbijgaande aard beschouwde, maar nu bezig is met chantage en intimidatie de enige serieuze concurrent in de browser markt de nek om te draaien. Wie de browser heeft, heeft Internet. Een bedrijf dat kabelmaatschappijen opkoopt omdat de kabel waarschijnlijk het asfalt voor de nieuwe elektronische snelweg wordt en deze ondernemingen dus mede bepalen welk besturingssysteem straks de standaard wordt voor de volgende generatie Internet-apparaten.

Een bedrijf dat links en rechts bedrijven die populaire content aanbieden aan zich bindt, zodat het ook kan bepalen wat de wereld door het venster ziet. Een bedrijf dat recent met elektronica-reus Siemens overeenkwam dat binnen enkele jaren mobiele telefoons, televisies en bijvoorbeeld kassasystemen middels het nieuwe vereenvoudigde besturingsprogramma zullen worden bediend. Zodat we kunnen wachten op de eerste met een venstertje uitgeruste wasmachine. Een bedrijf dat, ook in ons land, universiteiten heeft benaderd met het aanbod de docenten bij te scholen en lesmateriaal te leveren. 

Tenminste, wanneer die universiteiten college's op het programma zetten waarin 'de nieuwste ontwikkelingen in de technologie, zoals het bedrijf die ziet', wordt onderricht. Een bedrijf kortom met een kasreserve waar heel wat regeringen jaloers op zouden zijn en met meer invloed in de huiskamer dan om het even welk staatshoofd ook. Een bedrijf dat geheel in overeenstemming met de ontwikkeling van onze samenleving waarbij de ideologie is verdrongen door de markt, streeft naar wereldheerschappij. Wat bezielt die man van dertig miljard?

Pas geleden las ik in de wetenschapsbijlage van een landelijke krant een artikel dat misschien een tipje van de sluier oplicht. De firma Icos komt binnenkort op de markt met de eerste goedwerkende erectie-pil. Een door impotentie geplaagde manspersoon neemt elke dag een tablet van het type IC-351 en bij erotische prikkeling werkt zijn apparaat weer naar behoren. Onze man van dertig miljard heeft zitting in de raad van bestuur van Icos. Onwillekeurig gingen mijn gedachten naar een paar van die andere megalomane types. Van Napoleon is bekend dat zijn voortplantingsorgaan zodanig was verschrompeld dat de lijkschouwer moeite had om het terug te vinden. Van AH wordt gezegd dat zijn psychotische drang naar de wereldheerschappij voortkwam uit frustratie over het feit dat hij maar een teelbal had. Toen vroeg ik me af, zou het komen omdat de joystick van de man van dertig miljard micro en soft is..
 
 
 
 
 
ziet u geen menubalk links?
 klik dan hier!