Column LINK, de wereld online nr. 45 december 1997 - Peter Lievense 
 
 

DwarsDenker 1
 

ACTIEMOE
 

William M. Daley was here. De Amerikaanse minister van Handel stak in oktober de oceaan over om zijn Europese collega's gouden bergen te beloven. Electronic Commerce gaat ons allemaal fortuin brengen. Mits Internet wordt overgelaten aan de vrije markt en de overheden geen belemmeringen opwerpen. En volgens het principe 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt' vaart de zilvervloot de komende jaren terug in westelijke richting.

Maar wie als tweede komt, maalt ook nog heel behoorlijk, moet de enthousiaste minister Wijers gedacht hebben. En hij zette zijn handtekening onder een gezamenlijke verklaring waarin de mondiale digitale markt wordt overgelaten aan het recht van de sterkste en de overheid zich verplicht ervoor te zorgen dat de sterkste ook zijn recht kan halen.

Een uitstekende zaak, dacht de minister, want had hij immers niet in het kakelverse Actieplan Electronic Commerce gesteld dat ons land op korte termijn de 'Information Gateway to Europe' moest worden. Nederland zou als rechterhand van Amerika bij de sterken horen.

Dan moet het natuurlijk allemaal wel een stuk vlotter gaan dan met het Actieplan Elektronische Snelwegen uit 1994. De kort geleden uitgebrachte voortgangsrapportage geeft weinig vertrouwen. Weliswaar is bijvoorbeeld de markt voor mobiele telefonie opengegooid, maar dat heeft er alleen maar toegeleid dat half Nederland zich via de sateliet een hersentumor staat te bellen om het thuisfront te melden dat het een plas in de broek heeft. Dat kan toch niet de bedoeling zijn geweest. Voor het overige heeft de rapportage weinig meer te melden dan dat we vergevorderd zijn, aangezien 'in de discussie over de elektronische snelweg verbreding zichtbaar is'.

De doelstellingen uit het nieuwe Actieplan maken ook niet echt een dynamische indruk.

Een aantal vertegenwoordigers van het bedrijfsleven moet 'electronic commerce projecten van nationaal belang gaan identificeren'. In het jaar 2001 moet tachtig procent van de bedrijven 'zich bewust zijn van de voordelen van electronic commerce en in hetzelfde jaar moet er een landelijke homepage komen voor het midden- en kleinbedrijf. Om maar eens wat te noemen.

Het Actieplan stelt met nadruk dat het 'realiseren van een massa kritische gebruikers' van belang is, zowel onder de consumenten, de bedrijven en de overheid.

Daar ligt dan een belangrijke taak voor de minister. Want de rest van Nederland staat niet zo te trappelen. De explosieve groei van het aantal Internetgebruikers is (in tegenstelling tot die in de andere Europese landen) ingezakt, omdat ongeveer alle goed opgeleide, goedverdienende jongemannen al een abonnement hebben en de rest weinig aanstalten maakt. 

Het Nederlandse bedrijfsleven neemt een unieke plaats in in de wereld. In het derde kwartaal van dit jaar kwam er geen bedrijf meer bij op het net volgens de marktonderzoekers en van handel via Internet moeten ze al helemaal niets hebben. Er wordt hooguit wat kleingeld gespendeerd uit angst en onwetendheid.

's Lands grootste kruidenier besloot na lang wikken en wegen op de kleintjes te letten. AH had een goed voorbeeld kunnen geven, maar stopte de plannen om bestellingen via een website mogelijk te maken in de ijskast omdat het benodigde kostbare distributie apparaat in geen jaren zou worden terugverdiend. Wat rest is een digitale Allerhande.

En dan de overheid zelf. Laten we het er nu niet over hebben dat ze toestaat dat de PTT met kruissubsidies een xenofoob Neerlandstalig Internetreservaat opzet, waarmee het op een onwettige manier de providers de dood in concurreert.

Nee, neem die massa kritische gebruikers in het parlement, die straks de plannen van minster Wijers moet toetsen. De meeste parlementsleden hebben nog nooit een webpagina gezien. En de e-mailadressen die ze in het kader van het Actieplan hebben gekregen, worden streng geheim gehouden. Die enge computers ook. Twee van de weinige kamerleden die wel kennis van zaken hebben, zullen de besluitvorming waarschijnlijk niet meer mee maken. Guikje Roethof, lid van D'66 die in de vorige Link nog zo enthousiast over Internet en politiek vertelde, en Oussama Cherribi, fractielid van de VVD die eerder in deze kollommen aan het woord was, zijn beiden door hun partij op een onverkiesbare plaats gezet voor de komende parlementsverkiezingen.

William M. Daley ligt in een deuk.

reacties welkom! 
 
 
 
 
ziet u geen menubalk links?
 klik dan hier!