gepubliceerd in LINK, de wereld online nummer 53

Internetstatistieken overwegend positief

Groeien is gezond

Tussen januari en augustus van dit jaar zetten dertig miljoen zielen hun eerste stappen in Cyberspace, waarmee ze het totaal aantal Netsurfers opschroefden tot 130 miljoen. Ondanks deze groeistuip barst het wereldwijde netwerk niet uit zijn voegen. "De behoefte aan bandbreedte verdubbelt elke negentig dagen, maar de telecombedrijven en de providers kunnen hier in voorzien." Zes pagina's met goed nieuws en harde cijfers.



door Peter Lievense

Ons aller kindje groeit als kool. Na een lichte ongesteldheid midden vorig jaar, waarbij de groei van het aantal Internetgebruikers in Nederland stil leek te liggen, is het een en al Hollands welvaren. Eén komma drie miljoen landgenoten surfen regelmatig over het Net, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, volgens marktonderzoeker NIPO. En we worden ook steeds normaler. Zo treffen we steeds meer vrouwen op Internet, al gebeurt dat volgens de analisten van Multiscope meestal vanachter het bureau op het werk. Maar geen nood, zo zijn de meeste mannen ook begonnen. Volgend jaar kruipen de vrouwen thuis achter de monitor. Wereldwijd heerst dezelfde hoerastemming. De Internetpopulatie bedroeg in augustus naar schatting 130 miljoen zielen tegen 100 miljoen eind vorig jaar. Overigens is het grootste deel van de Netizens nog steeds man, blank, Engelstalig, hoog opgeleid en behoorlijk bemiddeld.
Niettemin klinkt overal vertrouwen in de digitale toekomst. De providers en telecombedrijven zien ondanks alle eerdere sombere voorspellingen kans om aan de voortdurend toenemende vraag naar bandbreedte te voldoen. Metingen tonen aan dat het Net alleen maar sneller wordt. En diegenen voor wie Internet nu nog niet is weggelegd omdat ze geen PC bezitten, krijgen straks een nieuwe kans met de WebTV.
Het grootste probleem dat Internet kent, is tegelijkertijd de grootste kwaliteit: het enorme aanbod van informatie. Binnen twee jaar zijn er naar schatting 800 miljoen documenten beschikbaar via het World Wide Web. Door het gebrek aan ordening en structuur verwordt Internet steeds meer tot een digitale hooiberg waarin de spreekwoordelijke speld nauwelijks te vinden is.

Zuigelingen
NIPO is onder de vele Nederlandse marktonderzoekbureaus een van de meest gerenommeerde. De cijfers die het recent naar buiten bracht, stemmen overeen met die van IDC, een internationale marketeer. Bijna acht procent van alle Nederlanders, inclusief zuigelingen en hoogbejaarden, vertoeft regelmatig online. In elf procent van de vaderlandse huishoudens is een oprit naar de digitale snelweg, tegen zes procent vorig jaar. Gemiddeld maakt anderhalve persoon (hoe verzinnen ze het) in elk van die 760.000 woningen gebruik van de aansluiting. Een half miljoen mensen logt in op het werk. Weer een derde daarvan heeft thuis geen aansluiting. Na wat vermenigvuldigen en aftrekken komt de teller op 1,3 miljoen uit.

Multiscope in Den Bosch heeft een en ander wat uitgediept. Zo is de toename van het aantal vrouwen op het Web spectaculair. Multiscope-onderzoeker John Kivit: "Uit ons onderzoek blijkt dat de vrouwen nu achttien procent van het aantal gebruikers uitmaken, tegen negen procent vorig jaar. Het merendeel logt in op het werk. De bedrijven waren in 1996 al de aanjagers van het Net in ons land; toen waren het de mannen die via hun werk met Internet kennis maakten. De vrouwen die nu online gaan, zijn vaak administratief medewerkers die eenvoudige Netwerkzaamheden uitvoeren. Ik verwacht dat ze, net als de mannen voor hen, volgend jaar ook thuis op Internet gaan."

volgende pagina ->


Qu'est-ce que vous disiez?
Was de toren van Babel maar nooit gebouwd! Dan was het Web tenminste geen kakofonie van tientallen talen geweest. De werkelijkheid is anders. Dat een meerderheid van zo'n 82 miljoen Internetters Engelstalig is, zal weinig verbazing wekken. Veel leuker is het om te kijken naar de taalverdeling onder de rest van Cyberspace, zoals de onderzoekers van Euro-Marketing Associates (EMA) hebben gedaan. Onder de 59 miljoen anderstalige Internetters zijn Spaans en Japans dominant aanwezig, gevolgd door een middenmoot van Duits en Frans. Nederlands bungelt ergens onderaan.



Bron: Euro-Marketing Associates (euromktg.com/globstats)



Rest er één vraag: waarom is de som van Engelstalige en anderstalige Websurfers groter dan 130 miljoen? EMA verklaart dat uit het feit dat veel Amerikanen op hun werk Engels praten, maar thuis een andere taal spreken. Er is dus een zekere dubbeltelling in de cijfers verwerkt.