31 mei 2003 / BRM 600 ERN / Start Ossendrecht
Route vierlanden 

Het was warm echt heel heel warm, temperaturen van 34 graden gevoeld en afgelezen. Om 8.00 gestart met zo'n 33 man in Ossendrecht, tot in Hooge Mierde in een flink tempo van boven de 30 km/h, maar het werd steeds warmer en het tempo zakte. Job had erg last van zijn maag (zoals velen). Voor Maaseik kwamen we bij een hindernis, de brug afgesloten wegens werkzaamheden. Maar nadat we door de hekken waren gegaan konden we toch deze brug over. In Maaseik konden we de brug over de Maas niet vinden, de bewuste borden stonden er niet meer, hierdoor een paar kilometer verkeerd gereden richting Maastricht. Een passant heeft ons de juiste route gewezen, gewoon rechtdoor. Bij Obbicht was weer een controle in een cafe, we hebben daar de rijstevlaai aangevallen.

Net voor Valkenburg kwamen we de twee Geleense rijders weer tegen (Ben en ?) die waren thuis wezen eten. Door Valkenburg en Oud-Valkenburg op naar Vaals het Drielandenpunt. Om 18.00 uur waren boven, wel een stevig klimmetje voor de Zeeuwen. Bij het restaurant troffen we nog de Limburgers, Bart, Cor en nog twee randonneurs aan. Aangezien daar niet meer te eten viel, zijn we naar beneden gestort naar het plaatsje Gemmenich, de keuze was een Pizzeria. Rob had tijdens een klim er af zijn koplamp er af geschopt, die kon hij hier rustig vastzetten, we moesten toch op de bestelling wachten. De lasagne en spaghetti was prima, Job kon eigelijk niet eten. Met moeite kreeg hij een paar happen naar binnen. Na een uurtje zaten we weer op de fiets en het begon al redelijk heuvelig te worden, maar de temperatuur zakte gelukkig.

In Eupen zagen we Cor en ? niet de afslag N68 nemen maar rechtdoor gaan, ze hoorde ons ook niet meer. Net buiten Eupen begon de klim naar Baraque du Michel (672 m) met 400m stijging over 12 km. Tijdens onze klim kwam Ben Claassens naar beneden en wenste ons succes, hij was weer op weg naar huis. Het was inmiddels goed donker geworden, toen ik op de top mijn reflectie vest aantrok kwam Cor en later John Zeilmakers aan. We zijn met z'n vijven aan de afdaling begonnen, wat was dat koud, erruggg koud. Duidelijk een geval van verkeerde kleding, ik had geen winddicht jasje of iets dergelijks meegenomen. Tijdens de lange en snelle afdaling zijn we Rob kwijt geraakt, na een tijdje in Beverce te hebben gewacht heb ik maar eens gebeld, je denk aan vangrails, riviertjes, maar Rob was zijn koplamp verloren en werd door een aantal vakantiegangers geholpen met de reparatie. Tijdens het wachten (dik 1/2 uur) hebben wij (Job en ik) even de ogen dichtgedaan.

Na enig zoek werk in Vielsalm liepen wij om 1.00 uur het cafe binnen voor de stempel. Cor en John maakten net aanstalten om weer te vertrekken. De koffie smaakte goed, werd weer wat warm van binnen. Na een 1/2 uurtje zijn wij ook weer en route gegaan. Baraque de Fraiture van 650 m staat op het programma, de klim is minder stijl maar ook lang en de afdaling werd er niet warmer op. Ook in dit stuk van de Ardennen worden blijkbaar nachtelijke illegale autoraces gehouden, wat een gevaar. Rob kon alleen de boomtoppen nog verlichten, dus we moesten bij elkaar blijven. Onderweg zagen we Cor in een bushokje liggen slapen. Bij Marche was de vierbaans rijksweg (N4) goed verlicht  en was ook gezien de afdaling wel wenselijk. In Marche misten wij de juiste afslag naar Hotton, dus weer terug en omhoog. Om 4.40 konden we een kaartje posten bij de Jet/Nissan, het zou snel licht gaan worden.

Bij het aanbreken van de morgen kwam er gelijk mist bij, het zicht was soms erg slecht. Nog dik 2 uur gedaan over 34 km om bij het rustpunt de boerderij te komen, daar zaten een paar gemene klimmen tussen. Mevrouw Leduc had weer voor zalige soep en andere etenswaar gezorgd. In de boerderij lagen (half) te slapen Dirk, Bart, en later Cor. Wij waren (weer) de hekkensluiters. Na een uurtje pause zijn we weer op onze ligfietsen gestapt, om de laatste 200 km te volbrengen. De mist was weg en de zon was nog lekker (niet te warm). 

In Huy even een bakker bezocht, om moed te krijgen voor de lange en warme klim naar Vinalmond. Net over de brug krijg ik een lekke achterband, dus klussen. Om 11.30 komen we doorweekt van het zweet boven aan, wat een akelige klim, met veel verkeer.

In Jeuk zaten Cor en Bart nog in het café toen wij aankwamen. De eigenaresse keek nog een beetje link naar Job, vanwege ons vorige bezoek (schade aan haar auto), die inmiddels wel wat opgeknapt was. We hebben hier de macaroni gegeten en veel gedronken. Blijkbaar hebben we een bepaald ritme ontwikkeld, maar weer na een uur reden we weer in de brandende zon. St Truiden zijn we door gekomen op aanwijzing van mijn GPS, want de beschrijving sloot niet meer aan. In Herstelt een stempel gehaald en gelijk door gegaan, om bij een automaat wat koude drank te trekken. We krijgen nu de stukken met de creatieve fietspaden links/rechts van de weg en saai. Nu een kwestie van doorbijten, in Essen stempelen en op naar Ossendrecht.

In Ossendrecht werden wij opgevangen door John en de voorzitter van ERN Robert Leduc was gebeld en was onderweg. Cor en Bart arriveerden net na ons. Na een drankje en de nodige felicitaties de laatste worsteling om met de auto thuis te komen. Ik was wel minder moe dan de 400 km alleen heftig door de zon verbrand.

Ik heb de formulieren voor Parijs Brest Parijs ingezonden!

Samenvatting:
Mentaal 5
Gevoel 5
Afstand verreden 594 km, volgens routesheet 601 km
M-Avg 21,7 km/u
Avg  16,27 km/u (36.5 uur)
Hoogte meters 3807
Max hoogte 672 meter
Max snelheid 72,6 km/h