Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid

Met deze moeilijke naam wordt een onschuldige maar lastige aandoening aangeduid.(afgekort als: B.P.P.D.) Het betekent goedaardige (benigne) plotseling optredende (paroxysmale) houdingsafhankelijke (positie) duizeligheid.

Deze duizeligheid treedt vrijwel alleen op bij bepaalde bewegingen van het hoofd, bijv. gaan liggen in bed en weer overeind komen. Of bij naar links of naar rechts kijken. De duizeligheid duurt kort, maar is zo heftig, dat men er zeer angstig van kan worden. De aandoening is onschuldig omdat ze niet wordt veroorzaakt door een dreigende beroerte of een gezwel van de hersenen.

Meestal is er geen bijzondere aanleiding, soms ontstaan de klachten na stoten van het hoofd, na een hersenschudding of na langdurige bedrust. Het evenwichtsorgaan is in de war geraakt en reageert te heftig op bewegingen van het hoofd. Om ervan af te komen is oefenen meestal voldoende. Het evenwichts-orgaan moet weer op orde raken.

U kunt dat bevorderen door 's morgens voor het opstaan in bed een aantal malen de oefeningen te doen, die hieronder weergegeven worden. U zult dan merken dat na elke oefening de duizeligheid minder heftig wordt en korter duurt. Als U dit een aantal weken volhoudt, dan bent U meestal van de kwaal af. In het begin zult U het misschien eng vinden om de duizeligheid zelf op te wekken, maar er kan niets naars gebeuren.

Oefeningen

De bedoeling is dat U een kussen op Uw bed legt. U laat zich snel achterovervallen op de aangedane kant (in deze figuur rechts). U blijft dan 30 seconden liggen, totdat de duizeligheid weg is. Vervolgens draait U Uw hoofd naar de andere kant terwijl U nog eens 30 seconden blijft liggen. Daarna draait U zich helemaal op Uw zijde en blijft weer 30 seconden zo liggen (figuur 4). Vervolgens komt U overeind (figuur 5). Deze oefeningen moet U tenminste 3 x per dag herhalen en net zolang totdat U niet meer duizelig wordt. Uiteraard is dit maar een van de oorzaken van duizeligheid, maar wel een van de meest voorkomende. Bovendien kunt U deze vorm zelf behandelen en dat is wel zo makkelijk.

Oefeningen op bed

Terug naar boven