Amitryptiline

Dit medicijn werd vroeger gebruikt tegen een depressie (zwaarmoedigheid). Tegenwoordig zijn er andere middelen tegen depressie. Maar het is een medicijn dat spanning op de zenuw,  spanningshoofdpijn (“chronische dagelijkse hoofdpijn”) en aangezichtspijn kan verminderen. Ook helpt het bij de pijn in de benen, die kan ontstaan bij een polyneuropathie ("ontsteking van de zenuwen in de benen").

Amitriptyline werkt als een centrale pijnstiller, die als het ware de pijnthermostaat in de hersenen lager afstelt.

Amitriptyline (merknaam Tryptizol©) is niet verslavend, is geen rustgevend middel, geen slaapmiddel en geen gewone pijnstiller (zoals paracetamol).

Bijwerkingen

Bij de lage dosis die tegenwoordig meestal wordt voorgeschreven, treden vrijwel geen bijwerkingen op. In het begin als u het gebruikt, kunt u het gevoel van een kater (slaperigheid, droge mond) hebben. Na enkele dagen verdwijnt dit. Als u een man bent, dan kunt u ook wat moeite met plassen hebben. Als dat na enkele dagen niet verbetert, dan kunt u beter stoppen met de Amitriptyline.

Als u het medicijn krijgt, dan zit er een bijsluiter bij met een lange lijst bijwerkingen. Deze bijwerkingen doen zich in de dosis die u gaat gebruiken, vrijwel nooit voor.

Omdat het middel meestal niet meteen werkt, moet u het tenminste 3 weken gebruiken alvorens u kunt zeggen of het wel of niet helpt. Het beste tijdstip om het in te nemen, is op het moment dat u naar bed gaat.

Een glaasje wijn of een biertje, hoeft u hierom niet te laten staan. Wel kunt u merken dat u alcohol minder goed verdraagt, dat u sneller aangeschoten bent dan anders.

Autorijden

Autorijden is ook geen probleem, behalve in het begin van de behandeling. Dan kan u zich immers wat suf voelen en is het beter om de auto te laten staan of u te laten rijden. Na 2 weken merkt u er echter niets meer van, dan is uw lichaam aan het medicijn gewend.