"De Groene Muze".


"DE GROENE MUZE" in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg

  "Marsella Bar"
onderdeel van de expositie "De Groene Muze"


Het thema van de expositie ligt besloten in de titel: "De Groene Muze". De groene muze is een van de vele bijnamen voor de aan het begin van onze eeuw zeer populaire alcoholische drank absint. Andere bijnamen waren bijvoorbeeld "groene fee" en "groene dood". Veel schrijvers en dichters waren onder de bekoring van de groene fee en voor velen was ze een bron van inspiratie. Velen gingen er echter ook aan ten gronde en dat was dan ook de reden dat de drank in veel landen werd verboden. Tussen deze uitersten, bekoring en vernietiging, dient dit werk van Tien Heestermans te worden bekeken. De esthetische schoonheid van de diverse materialen en stoffen en de vergankelijkheid die wordt verbeeld door de aangetaste metalen, spiegels en (kapotte) glazen.

De installatie in de binnenruimte van de expositie bestaat uit drie tafels en een schoorsteen mantel met daarboven een drieluik. Tien Heestermans heeft een soort cafékamer geschapen waarvoor ze zich liet inspireren door een passage uit het boek "Tegen de keer" (A Rebours, 1903) van Joris Karl Huysmans. De bewuste passage vermeldt de drie gedichten "Anywhere out of the world", "L'ennemi" en "La mort des amants" van Charles Baudelaire.

Tijdens de expositie werd een lezing over absint gehouden door Marie-Claude Delahaye, directrice van het Absintmuseum in Auvers sur Oise, Frankrijk.