Uut de PZC van den derden oktober 2000

 

BED heeft een bedje gespreid voor het West-Vlaams

 

Door Marco Evenhuis

 

 

Waar het in Zeeland bij vage plannen is gebleven, hebben ze in West-Vlaanderen gewoon werk gemaakt van het gebruik van de streektaal in ’t openbaar bestuur. Aanstaande zondag zijn er gemeenteraadsverkiezingen in België. En de Ieperse autonome partij BED (Beweging voor Economische Democratie; ‘duik in BED met onze kandidaten’) heeft erkenning van het West-Vlaams als streektaal en het toestaan van het gebruik ervan bij officiële bijeenkomsten in haar programma opgenomen.

De BED neemt het naar eigen zeggen vooral op voor ‘de minder kapitaalkrachtigen met een klein of gemiddeld inkomen (...). Uitgangspunt daarbij is democratisering van de vrije markt ten voordele van de consumenten en de minder kapitaalkrachtigen’.

In dat kader past ook de gewenste erkenning van het West-Vlaams: democratisering ten voordele van de ‘gewone man’. Weg met wollig taalgebruik, laat bestuurders hun zegje maar eens in de streektaal doen. Die wordt door meer dan 90% van de West-Vlamingen gesproken en leent zich amper voor verbloemde uitspraken. ‘Er is geen enkele objectieve reden om West-Vlaamse gemeenteraadsleden in slecht Nederlands met elkaar te laten discussiëren in plaats van hen toe te laten hun discussies in goed West-Vlaams te houden’, zo valt in het programma te lezen.

De BED wil eigenlijk nog een stapje verder: ze streeft naar federalisering van Vlaanderen, met provincies als een soort autonome kantons naar Zwitsers model. Die kantons moeten volgens het verkiezingsprogramma ‘het recht krijgen om hun streektaal/dialect (West-Vlaams, Limburgs,...) en hun minderheidstalen officieel te erkennen naast de in Vlaanderen geldende standaardtaal Nederlands. Als het in de Nederlandse provincie Friesland geen probleem is om de standaardtaal Nederlands en de streektaal Fries vreedzaam met elkaar te laten samenleven, dan is er geen enkele reden waarom dit in Vlaamse provincies een probleem zou moeten zijn’.

De Ieperse partij voegt op haar website in elk geval de daad bij het woord en verwelkomd bezoekers in onvervalst Iepers: ‘Wuk is dat ier aollemaolle?’. En bij de teller die het aantal bezoekers van de site bijhoudt: ‘Jawadde! Gie zyt kurieuzeneuze nummer 1889 die ier la’nskomt!’.