Biografie

 

PETER DIELEMAN.

 

Peter Dieleman werd geboren in 1954, in Wilhelminadorp. Hij kwam ter wereld bij gaslicht, met uitzicht op een grote zwartgeteerde boerenschuur met een rieten dak.

 

Hoeve “Oost  Beveland” in Wilhelminadorp waar Peter geboren werd

 

 Hij groeide op bij de warmte van een kolenkachel, en zijn eerste trein reed -noodgedwongen- op batterijen. Hij had twee oma's in klederdracht ( Zuid- Bevelands en Axels) en zijn opa was gareelmaker. Van zijn moeder erfde hij zijn linkshandigheid en afkeer voor vis en aanverwante zeeproducten. Van zijn vader kreeg hij zijn interesse voor het boerenbedrijf alsmede zijn manie voor het verslinden van boeken mee. Reeds op driejarige leeftijd werd hij tijdens zijn eerste vakantie een halve dag vermist, en op de lagere school had hij steevast een mooie rode vijf voor zingen.

 

Peters rapport in de eerste klas lagere school

 

Op de ULO in Goes leerde hij nog vreemdere talen dan Zeeuws, hoorde nog plattere dialecten, en had al spoedig meer belangstelling voor (pop) muziek dan voor huiswerk. Zijn eerste gitaar bouwde hij zelf, van triplex en visdraad, de eerst echte verdiende hij met uien optrekken. Als aankomend popster schreef hij zijn eigen muziek, met teksten in het Engels

 

Uiteindelijk koos hij niet voor de landbouw, maar voor de techniek, en doorliep met goed gevolg de MTS in Vlissingen. Geen gelukkige keus bleek achteraf, al kwam zijn studierichting -elektronica- hem af en toe goed van pas bij het bouwen en repareren van versterkers, gitaren en mengpanelen.

 

Zijn diensttijd (14 dagen) vloog om, waarna hij het spelen in een bluesband combineerde met de functie van afwashulp. Tijdens zijn vervangende dienstplicht, op het Rijksarchief in Middelburg, werkte hij tussen en met de restanten van het Zeeuwse Verleden. Hij leerde boekbinden en restaureren, en volgde een cursus paleografie. Hier begon hij voor het eerst mogelijkheden te zien om twee van zijn hobby’s te combineren: zijn passie voor muziek en zijn liefde voor Zeeland.

 

Na scholing en dienstplicht werd het tijd voor een carrière, maar Peter wist dit gedurig uit te stellen. Twee maanden reizen door Amerika, acht maanden wonen en werken in Londen, en zes maanden reizen en werken in Australië verbreedden zijn kijk op de wereld Hij maakte kennis met andere culturen en landschappen, ontmoette de meest uiteenlopende mensen en hij genoot van al deze ervaringen. Toch bleef Zeeland, zijn Zeeland, altijd zijn thuisland.

 

Begin tachtiger jaren beseft hij dat de wereld groot is, maar dat voor hem Zeeland al een wereld op zich is. Meer dan ooit realiseert hij zich hoe rijk de historie is, hoe mooi het dialect en hoe veelzijdig het landschap. Hij mag er graag over lezen, over praten, of er gewoon doorheen fietsen of wandelen. De seizoenen volgen op het land, met afschuw kennis nemen van onnodige ontwikkelingen, of het toejuichen dat bepaalde tradities gehandhaafd blijven.

 

Hij beschrijft het in liedjes en verhaaltjes. Verheerlijkt het of bespot het. Verwerkt zijn herinneringen, ervaringen en visies. Van errebeier tot koningin. Van het eenvoudige Wilhelminadorp tot het exotische West-kapelle. Van de oude grenslinde tot het nieuwe Goese Meer. Van klederdracht tot naaktstrand. Hij keert met zijn publiek terug naar een nostalgisch Zeeland, of laat het vast kennis maken met een onzekere toekomst. Hij relativeert en overdrijft, schudt mensen wakker of laat ze stil genieten..

 

Met een gedoseerde combinatie van zelfspot, humor en ernst trekt hij met zijn gitaar door de provincie, om het publiek, dat in alle rust naar zijn programma wil luisteren, te vermaken

 

 

 

Discografie. Zie ook : volledige discografie

 

Zeeland Plat 1 , halve l.p. ,  De Schompen, 1980

 

Ons stoke zelf jenever, l.p., De Schompen, 1981

 

Goed Zeeuws, goed rond, l.p., div. artiesten, 1983

 

Tien jaer kwiet, cass., Peter Dieleman, 1991

 

Hrenslinden, CD, Peter Dieleman, 1993

 

Antiek, CD, Peter Dieleman 1995

 

Liedjes van het Zeeuwse land, CD+boek, div. artiesten, 1996

 

Oma's recept, CD, Peter Dieleman 1998

 

Zeeuwse Kerst, CD, Peter Dieleman 2000

 

Lulle en spele, dubbel CD, live, Peter Dieleman 2002

 

 

De Schompen was, beginjaren '80, een duo bestaande uit Jan Proos en Peter Dieleman.

"Goed Zeeuws, goed rond" was een gezamenlijke inspanning van uiteenlopende Zeeuwse muzikanten n.a.v. een initiatief van Alex van Hootegem en Peter Dieleman.

 

 

Terug naar boven