Maandag 15 Oktober

De wekker staat vandaag om 7:30 zodat we om 8:30 slaperig aan het ontbijt zitten. Na het eten worden reserveringen gemaakt bij onze reisleidster voor een Marokkaanse avond bij Ali genaamd "Fantasia". Door de toeroperator georganiseerd, dus lekker toeristisch, maar dat zijn wij natuurlijk ook wel een beetje.

Na ongeveer een uur vertrekken we wederom richting het "Djemaa-el-Fna" plein. Achter dit plein ligt de soek. Dit is een grote aaneenschakeling van duizenden straatjes, veelal overdekt, met allerlei piepkleine en propvolle winkeltjes met hoog Efteling gehalte. De chaotische opstelling zorgt ervoor dat we al snel de weg na een paar meter voorgoed kwijt raken. De verkopers zijn uiterst vriendelijk en nodigen je uit om iets te kopen. En dat kun je er; er is van alles te koop, van zilverwerk, koperwerk, geverfde stoffen, kleding (ook hier 'genuine fake T-shirts'), allerlei lederwaar, houtsnijwerk, steenhouwspul, kruiden, trommels en natuurlijk aardewerk. Dit alles is te verkrijgen tegen een 'special Berber price'. Het is allemaal even mooi uitgestald. De kleurrijke kruiden in prachtige hoopjes, de 1 nog hoger dan de ander. Ook het vele aardewerk is prachtig en kleurrijk. Na wat omzwervingen komen we bij de leerlooierij. Het stinkt er ontzettend en is zelf met een bosje munt onder de neus zo ondraaglijk dat we er snel weer weg zijn. Door naar een voormalige Koranschool. Dit is erg mooi; veel mozaïek tegelwerk en prachtige houtsnijwerken. Op de tweede verdieping van de school bevinden zich veel (lege) kamertjes waar ooit de studenten hebben gezeten. Terug naar de souk en het Djemaa-el-Fna plein. Daar op zoek naar mooi aardewerk. Jessica en Bas zijn geïnteresseerd in een tajine. Startprijs 200 Dirham. Ineke wil een schaal ad 300 Dirham en Coby wil een Fez-schaal ad 600 Dirham. De 'special Berber price wordt 900 Dirham alles bij elkaar. Coby is door de prijs niet meer geïnteresseerd en we lopen door. Als we even later weer langs het winkeltje lopen is de prijs al een stuk gezakt. Na hevig onderhandelen, krijgen we uiteindelijk onze tajine voor 75 dh en de schaal voor Ineke voor 80 dh (15/16 gulden) mee. uiterst tevreden keren we met een bus terug naar ons hotel.

De lunch bestaat vandaag uit bloemkoolsoep (van alles is blijkbaar soep te maken) en salade niçoise (zelfde als gisteren, dus wederom feest voor de mensen die wel vis lusten). Het hoofdgerecht is ditmaal typisch Hollands: aardappels, groente en vlees (dit laatste overgoten met een heerlijk Marokkaanse jus). Het nagerecht is ditmaal echt helemaal top: chocoladecake met een dikke plak chocolade bovenop.

's Avonds is het dan zover: de Marokkaanse avond 'Fantasia' in het immense complex "Chez Ali". Met een klein busje worden we opgehaald en naar het complex in zo'n 15 minuten gebracht. Neonverlichting schijnt ons al van verre tegemoet en bij aankomst blijkt "Chez Ali" een soort van namaak paleis te zijn. Voor we door de poort naar binnen gaan, lopen we door een erehaag van paarden en ruiters in klederdracht. Binnen aangekomen wanen we ons onmiddellijk in de fata Morgana van de Efteling. Nadat de nodige foto's zijn gemaakt, worden we door een lange laan geleid waar een lint van mensen in klederdracht met inheemse instrumenten staan te dansen en te zingen. Op het einde van de laan worden Bas, Xander en Mark nog verleid tot een dansje met enkele Arabische schonen. Vervolgens worden we in een grote tent (met schuifpui) gebracht en kunnen we plaatsnemen een tafel. Onder het genot van verschillende dansgroepjes, die voortdurend langskomen zingen en dansen (als je als man zijnde op die momenten flink dooreet, hoef je niet mee te doen), wordt het voorgerecht gebracht. Hoewel we in eerste instantie vrezen dat het geitenkoppen zijn, blijkt het vleesgerecht gelukkig te bestaan uit enorme hompen lamsvlees aan bot; Marokkaans eten op z'n middeleeuws zullen we maar zeggen. Het vlees is gelukkig erg lekker, zodra je het van het (dierlijk) vet en het bot hebt ontdaan. De volgende gang bestaat uit een enorme tajine vol met couscous en allerlei groenten (wortel, bonen, erwten, witlof, pompoen, etc.). Het toetje bestaat uit een grote schaal met fruit: grapefruits, appels, sinaasappels en limoenen (die overigens precies als zure mandarijntjes smaken: jumsie!). Als uitsmijter krijgen we uiteindelijk een glaasje muntthee: ach ja, je went er aan schijnt, maar de eerste indruk is in ieder geval alsof je vloeibare tandpasta drinkt. Na de maaltijd worden we naar buiten geleid, waar we rondom een soort van arena kunnen gaan zitten. Terwijl we genieten van prachtige (keiharde) Marokkaanse muziek begint de live show van de avond. Als eerste een buikdanseres, die zich werkelijk als een slang 10 minuten lang beweegt. Vervolgens voert een groep ruiters allerlei halsbrekende capriolen uit. En dan uiteindelijk het moment suprème: Marokkaanse Berbers die op hun paarden aan komen draven en daarbij gelijktijdig schoten lossen. De avond eindigde tenslotte met de hit "I will survive", typisch Marokkaanse folklore muziek ;-), waarop alle dansers, muzikanten en ruiters ons uitzwaaien.

Terug in het hotel snel naar bed, want morgenvroeg vertrekken we naar Agadir.

Magisch Marroko