Retour                                      Van Dop krijgt les                                             PZC 7-11-1997

De hoofdgroep van het kampioenschap van Zeeland is dit jaar zwak bezet. Zo heeft geen enkele speler van Het Witte Paard, de vaandeldrager van het Zeeuwse schaak, ingeschreven! Dat is niet zo mooi heren! Het begint er op te lijken, dat de overvloed van sterke en minder sterke toernooien, zoals het Hogeschool Zeelandtoernooi, het ECI-toernooi en de open kampioenschappen van Middelburg, Souburg en Kruiningen ten koste gaan van het Zeeuws kampioenschap. Een andere reden is, dat er nu zes Zeeuwse teams in de landelijke klasse spelen en er daardoor niet zoveel vrije zaterdagen meer overblijven. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen redenen om het Zeeuws kampioenschap in de steek te laten. Maar als men het spelen in de Belgische competitie bijvoorbeeld belangrijker vindt dan het Zeeuws kampioenschap, dan is er reden tot bezorgdheid. Het helpt blijkbaar ook niet om twee van de vier speeldagen in Zeeuws Vlaanderen te plannen. Volgend jaar dus maar weer alle wedstrijden afwerken in Goes, Middelburg, Vlissingen en Zierikzee.

De neergang van het kampioenschap was wel een beetje te verwachten,  maar dat het zo erg zou zijn is een onaangename verrassing. Aan de clubs, die de organisatie in handen hebben, ligt het niet, die werken zonder meer voortreffelijk. Ook de wedstrijdleiding, met Paul van Rooijen aan het hoofd  is uitstekend. Blijkbaar is de nieuwe formule, die een paar jaar geleden met groot succes werd ge´ntroduceerd, al weer versleten.  Vreemd is ook, dat zoveel Middelburgers wel voor het Zeeuws kampioenschap kiezen.

Misschien kan het Zeeuwse schaak nog een beetje pronken met successen in de KNSB-competitie. Helaas, ook daar vallen de prestaties voorlopig flink tegen. Hetgeen niet wil zeggen, dat er geen mooie individuele resultaten werden geboekt. Zo won Kees Nieuwelink in de tweede ronde voor HWP een  fraaie partij.

Kees Nieuwelink- Arend van Dop. Delft, 1997.
Van Dop is lange tijd een zeer sterke speler geweest. Zo speelde hij in 1975 in de finale om het kampioenschap van Nederland. Zijn Elo-rating bedraagt nu 2094, 250 minder dan in zijn beste dagen. Een goede tegenstander dus voor Kees om de messen weer eens te slijpen.

1. e4 c5 2. Pf3 Pc6
Is hier 2... d6 beter? Dat is een vraag waar nooit een antwoord op zal komen. Kasparov speelt altijd 2... d6 en Kramnik prefereert 2... Pc6. En Karpov? Die speelt geen Siciliaans. 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 d6 6. Lc4
Volgens de Russen, die alles uitgevonden hebben, is dit de Sozin-variant, maar er is vast wel een obscure schaker uit de 19e eeuw, die de zet eerder heeft gespeeld. Ook op 6.Lg5 hebben de Russen het eerstgeboorterecht geclaimd. De Russische meester Rauser schijnt hem bedacht te hebben.
6... Db6 Dit is misschien niet de beste zet, maar wel een redelijke poging om buiten de afgegraasde mogelijkheden van de Velimirovic-aanval te komen, die verder gaat met 6... e6 7.De2 Le7 8.Le3 0-0 9.0-0-0 enz.  7. Pde2 De minst ambitieuze voortzetting, want in het Siciliaans staat het paard op e2 doorgaans niet goed. Een andere mogelijkheid is 7.Pdb5 a6 8.Le3 Da5 9.Pbd4 Pxe4 10.Df3 en wit heeft sterk spel voor de pion. Ook 7.Pb3 is niet slecht. 7... e6 8. 0-0 a6 9. Lb3 Le7 10. Le3 Dc7 Zwart heeft de openingsproblemen goed doorstaan. Het wordt nu tijd voor het echte schaak. 11. Pg3 Pe5? Hoe vaak zou deze zet al op het verkeerde moment gespeeld zijn? Reeds in Ome Jan leert zijn neefje schaken wordt er op gewezen, dat het paard van c6 naar c4 moet, het liefst via a5, maar e5 kan natuurlijk ook. Euwes geest waart nog steeds over de Nederlandse (schaak)velden. Een meer onafhankelijke geest, Fischer of Kasparov bijvoorbeeld, zouden zeer waarschijnlijk voor 11... h5 gekozen hebben om met h4 en h3 te dreigen.  12. Ph5! Hiermee kan wit zijn stukken weer in harmonie met elkaar brengen. Van nu af speelt zwart in hogere zin misschien een verloren spel, zeker als je een aanvalsspeler als Nieuwelink tegenover je vindt. 12...0-0 De zwarte koning lijkt achter zijn onverzwakte pionnen een veilige haven te hebben gevonden. Een lastige rakker is natuurlijk de witte loper op b3. 13. f4  Wit begint met deze sleutelzet in het Siciliaans een de voor de hand liggende aanval. Het eerste doel is met f5 de diagonaal van Lb3 te verlengen naar f7 en g8. Zwart lijkt daar op eenvoudige wijze een stokje voor te kunnen steken. 13... Pc4 14. Ld4 Pxh5 Verboden was 14... e5 wegens de verzwakking van d5 en een andere redelijke zet is ook niet te zien. 15. Dxh5 Pd2 Daar heeft zwart op gespeculeerd. Een beetje kortzichtig zoals uit wits briljante antwoord blijkt.

 

16. f5!! Schitterend gespeeld en zeer waarschijnlijk geheel door zwart overzien. Wit offert de kwaliteit voor de aanval. Zo'n zet doe je natuurlijk vooral op gevoel. Het berekenen van varianten is slechts een ondersteunende bezigheid. Toch kiezen maar weinig schakers voor schaak zoals Nieuwelink het speelt. Er is namelijk nooit een weg terug naar een veilige remise. Je moet doortasten op straffe van verlies. 16... Pxb3  Dit is een buitengewoon treurige zet. Via een tijdrovende manoeuvre is zwart er in geslaagd de loper af te ruilen, hetgeen hij op de 11e zet met Pa5 en Pxb3 ook meteen had kunnen doen. Na 16... Pxf1 17.Txf1 zou hij onder een moordende aanval gekomen zijn. Een variant: 17... Dd8 18.Tf3 Ld7 19.Th3 h6 20.Lxg7!! uit. Of 17... e5 18.Pd5 Dd8 19.Lb6 Dd7 20.f6 gxf6 21.Txf6! en de witte aanval gaat weer als een mes door de boter. 17. axb3 d5
Zwart poogt wat tegenspel te krijgen door te 'dreigen' met Lc5 en loperruil.
18. f6! De witte aanval blijft volop woeden, met of zonder kwaliteit. 18... gxf6 19. Txf6! Lc5  Het zal duidelijk zijn, dat het accepteren van het tweede kwaliteitsoffer zwart nog eerder uit zijn lijden zou hebben verlost. 20. Lxc5 Dxc5+ 21. Kh1 Dd4 22. Dg5+ Kh8 23. Td1 Ook het slot speelt wit zeer nauwkeurig. 23... Da7 24. De5 Db8 25. Dh5 Dc7 26. e5 Ld7 27. Th6
Zwart geeft het op. Een meesterlijke partij van Nieuwelink, die zijn gerenommeerde tegenstander waarlijk overklaste.