Terug                                                         5e Interpolis                                           PZC 10-6-1982

Het 5e Interpolis schaaktoernooi in Tilburg van 1981 was een der spannendste en beste schaaktoernooien ooit in Nederland gehouden. Men zal zich herinneren, hoe onze landgenoot Jan Timman na een sterk begin op bet allerlaatste moment door de Rus Beljavski werd voorbijgestreefd.

Van dit toernooi is bij schaakfonds Andriessen te Amsterdam weer een toernooiboek verschenen. Een gebeurtenis, die de echte liefhebber met blijdschap zal vervullen. Een belangrijk schaakevenement verdient het immers op waardige wijze in een gedegen toernooiboek te worden vastgelegd. Niet alleen kunnen de schaakliefhebbers zo de partijen van hun favorieten nog eens in alle rust naspelen, ook de grootmeesters zelf beleven een groot genoegen aan het analyseren van hun beste prestaties.

De aantrekkelijkheid van een toernooiboek hangt natuurlijk in hoge mate af van de kwaliteit van de partijen en de vechtlust van de spelers. Tilburg 1981 was wat dit betreft een hoogtepunt. En, hoewel ook de toernooiboeken van de vier voorafgaande toernooien van uitstekende kwaliteit zijn, is het laatste boek toch onbetwist het beste.

De rondeverslagen zijn van Gert Ligterink. Ligterink heeft zich op bijzondere wijze van zijn taak gekweten. Niet alleen vertelt hij interessant over het wel en wee van de schaakmeesters van ronde tot ronde, hij geeft ook uitnemende technische informatie over de gespeelde partijen. Hij heeft zich diep in de partijen ingeleefd.

De analyses zijn van de spelers zelf: Beljavski, Hübner, Larsen, Timman, Sosonko, Kasparov en Petrosjan. Jammer genoeg is men er ook nu weer niet in geslaagd Portisch te bewegen een paar van zijn partijen te analyseren. Deze speler van wereldklasse moet toch wat te vertellen hebben?

Tegenover Portisch' afwezigheid staat heel duidelijk de aanwezigheid van Hübner! De Duitse grootmeester heeft een nieuwe poging gedaan om opgenomen te worden in Guiness' Book of Records. Zijn analyses bij zijn partij tegen Portisch, die hij overigens verloor, zijn van een diepzinnigheid en uitvoerigheid die nog niet eerder vertoond is. Formidabel! De lezer die Hubners werkstuk in zijn volle omvang op zich wil laten inwerken, moet daar beslist een paar weken voor uittrekken! Zeer interessant is, dat Hübner zijn analyses vergelijkt met analyses, die eerder in Schaakbulletin (volgens de Amerikaanse grootmeester Seirawan het beste schaaktijdschrift ter wereld!) verschenen. Hübner zegt ergens in zijn epos, dat iedere benadering tot het maken van analyses afhankelijk is van de interesse en het begrip van de schrijver en dat het zelden mogelijk is om teveel uit te leggen! Met het eerste zal iedereen het eens zijn, maar met het laatste zal hij zeker bij zijn collega’s minder instemming ontmoeten...

Het boek kost slechts f 15,- en dat is werkelijk een spotprijsje.

Uit het toernooi nog een paar flitsen. In de partij Ljubojevic-Beljavski ontstond na de 38e zet van wit de volgende stelling:

 

 

 

Zwart speelde 38. ...Pf2+? en dat was een ernstige vergissing. Met 38. ...Pf4!

had hij meteen een winststelling kunnen krijgen. Er dreigt dan op twee verschillende manieren stukwinst (Tg3: en Ph5:) en op 39. Tf3 beslist 39. ...Tg5! De partij ging als volgt verder:

39. Kh2 d5 40. Tb7: Ld4 41. Tt7: Tf7: 42. Lf7: Tg7 en remise op de 54e zet. Zoals bekend werd Timman door Sosonko verslagen. Het publiek was daar erg teleurgesteld over. Na de 19e zet van wit was de stelling:

 

 

 

Timman speelde 19. ...Pc4??? De grootste blunder uit zijn carrière tot nog toe. Als hij 19. Dc6 had gespeeld had hij nog een alleszins redelijke stelling gehad. Zonder Sosonko's antwoord 20. Df8: + af te wachten, gaf Timman het op. Hij komt een toren en de kwaliteit achter.