Retour                           Fraaie partij Piet Duvekot                                       PZC 6-3-1976

 

Piet Duvekot uit Borssele, de ex-kampioen van Zeeland, is een speler, die een extra stimulans nodig heeft om tot topprestaties te kunnen komen. Een sterke tegenstander vormt voor hem een uitdaging. Hij is een voorbeeld van een schaker, die zich aan het niveau van een tegenstander kan optrekken. Bovendien heeft hij een groot uithoudingsvermogen. Als hij verliest, verliest hij vaak vlug. Als een partij lang gaat duren, pas dan op zijn listen en valstrikken! Duvekot heeft ook nog een bij schakers een zeldzaam voorkomende eigenschap namelijk bescheidenheid. Daarom heeft men misschien in deze rubriek alleen nog maar verliespartijen van hem kunnen aantreffen. Daar komt nu verandering in.

In de competitiewedstrijd Vlissingen I - Goes II won Duvekot een fraaie partij van Michael Wise.

Deze partij bevat een combinatie waarop zelfs een schaakmeester trots zou kunnen zijn.

 

Wit: M. Wise. Zwart: P. Duvekot.

Koningsindische verdediging.

1.c4 Pf6 3.Pc3 g6 3.e4 Op deze wijze vermijdt wit het Gruenfeld-Indisch welke na 3.d4 d5 zou kunnen ontstaan. Niet dat deze verdediging nu zo sterk is, maar wit heeft blijkbaar liever een koningsindische dan een Gruenfeldindische partij. Duvekot trouwens ook, want Gruenfeld komt in zijn repertoire niet voor, maar dat wist de witspeler blijkbaar niet. 3.... d6 4.d4 Lg7 5.Le2 0-0 6.Lg5 Dit systeem, de lopers naar e2 en g5, is ontwikkeld door Averbach, thans voorzitter van de Sovjetrussische schaakbond en auteur van enkele magistrale eindspelboeken. 6.... h6 De belangrijkste variant ontstaat na 6 ... c5, maar de tekstzet is ook zeer goed speelbaar. 7.Lh4  Theoretisch minder juist, tenminste dat vindt Boleslavsky. Sterker zou volgens hem 7.Le3 zijn. Wit kan dan later e.v. een tempo winnen door Dd2 met aanval op pion h6. 7.... Pbd7 8.f4 Na 8.Pf3 e5 9.d5 ontstaat de z.g. Petrosjan-variant. In dergelijke openingen spelen zetverwisselingen een grote rol. Tegen sterke spelers kan je zo ongemerkt van een variant, die je wel kent in een variant die je niet kent terechtkomen. De tekstzet is een beetje riskant, maar wordt door Wise, ook in iets andersoortige stellingen graag gespeeld. 8.... e5! Een uitroepteken. Niet omdat de zet nu zo bijzonder goed zou zijn, maar omdat hij origineel is. Hij komt namelijk in de theorieboeken niet voor. Piet kijkt niet zoveel in openingsboekjes! In plaats van de tekstzet is het pionoffer 7.... c5 8.d5 b5! 9. cb5: Da5 11.Dd2 a6 wel bekend. Dergelijke Wolgagambietachtige pionoffers beleven op het ogenblik een hausse. 9.fe5: de5: 10.de5: Daarmee geeft wit elke kans op openingsvoordeel op. Hij had ongetwijfeld 10.d5 moeten spelen. Zwart kan dan met 10... c6 antwoorden. 10.... Pe5: 11. Dd8: Td8: 12.Pd5 Het lijkt nu toch wat te worden voor wit, maar als zo vaak bedriegt  de schijn. Duvekot vindt de enige verdediging. 12.... g5! 13.Pf6+ Kiest eieren voor zijn geld. Zeer riskant was 13.Pc7: Tb8! 14.Lf1 b6 en zwart staat prachtig. Deze variant is eigenlijk karakteristiek voor het koningsindisch, ongemerkt heeft wit een ontwikkelingsachterstand opgelopen.

13.... Lf6: 14.Lg3  Kost een tempo. Beter was 14.Lf2, hoewel zwart dan ook, gezien zijn machtige paard op e5, ook beter had gestaan. 14.... Le6 15.Tc1 c6 16.Lf2 Pd3+  Men zou er over kunnen discussiŽren of het nu wel zo verstandig was dit sterke paard af te ruilen om het loperpaar te verkrijgen, ware het niet, dat de tekstzet bijna geforceerd tot winst leidt. Maar men moet Tal, Fischer of Duvekot heten, omdat zo fraai aan te kunnen tonen. 17.Ld3: Td3: Wit staat nu verloren. Zwart heeft de sterke lopers, een voorsprong in ontwikkeling en een machtige aanval op de damevleugel en in het midden. Hoe komt het nu, dat wit zo in de penarie is geraakt? Louter en alleen zijn misrekening op de tiende zet, welke zwart meesterlijk heeft uitgebuit.

18.Ke2 Tad8 19.Tc2  Probeert have en goed te beschermen. 19.... b6 20.Pf3

 

 

20Ö Lb2:!! Er zijn natuurlijk altijd mensen, die een combinatie; die een ander heeft uitgevoerd weten te kleineren met: ach dit lag toch wel erg voor de hand. Zulke egoÔsten zullen het met Duvekots combinatie erg moeilijk hebben. Hij ligt namelijk helemaal niet voor de hand, en is buitengewoon origineel. Wij hebben in al onze schaakboeken geen combinatie kunnen aantreffen, die zo verbluffend de kracht van het aftrekschaak demonstreert als deze. Toevalligerwijze heeft Duvekot enkele jaren geleden op eveneens zeer fraaie wijze de zwakte van veld b2 weten aan te tonen door in een totaal andere stelling met Tb2!! te winnen. Deze stelling bewaren we tot een volgende keer.  21.Tb2:  Andere zetten baten ook niet. Op 21.Pe1 is zowel Tc3 als Ta3 mogelijk. 21.... Lc4: Wit heeft geen verdediging. Het aftrekschaak is dodelijk. Dit gezien te hebben is een prestatie van formaat. 22.Pe5  Behalve mat dreigde er ook nog torenwinst. 22.... Td2++ 23. Kf3?! Nu is het meteen uit, maar ook 23.Ke3 T8d3+ 24. Pd3: Td3: 25.Ke2 Tb3+ is gemakkelijk gewonnen. 23.... Le2!! Wit geeft het op. De Zeeuwse partij van het jaar?