Terug                                         Hoe hoort het?                                                  PZC 21-6-1985

Hoewel schaken geen Spakenburg-Kozakkenboys is, zijn de spelers toch niet altijd even lief voor elkaar. Botwinnik en Lasker probeerden voor belangrijke wedstrijden in een ruzie-achtige sfeer te raken, om voldoende gemotiveerd te zijn. Een tactiek, die tegenwoordig verder geperfectioneerd is. Denk daarbij aan Karpov, Kortsjnoi en Kasparov, om er maar een paar te noemen!!!

Zolang de spelers zich achter het bord echter correct gedragen, is er reglementair niets aan te doen. Een van de uitingen van slecht gedrag, waar een wedstrijdleider maatregelen tegen kan nemen, is het herhaaldelijk remise aanbieden. Volgens het reglement mag men slechts remise aanbieden als de eigen klok loopt. In wedstrijden van de 'mindere goden' wordt daar niet zo zwaar aan getild, maar op topniveau is men daar zeer precies in. Bekend is het geval van een partij Kasparov-Van der Wiel. Kasparov bood op het verkeerde moment remise aan, waar Van der Wiel zich zeer aan ergerde. In 'Schaakbulletin' reageerde hij fel en dreigde zelfs tot lichamelijk geweld over te zullen gaan als Kasparov het nog eens zou doen.

Van wijlen Herman Pilnik, een Argentijnse grootmeester, is bekend, dat hij slechts remise aanbood als hij slechter stond. Volgens sommige muggezifters, is dat sportief gezien ontoelaatbaar. Mij lijkt het remise aanbieden in een betere stelling verwerpelijker.

In het kampioenschap van Nederland stelde Hans B÷hm in een ongunstige stelling Langeweg remise voor. Een woedende Langeweg raakte daardoor de kluts kwijt, gaf een stuk weg en verloor. Wat moet je daar nu van vinden?

De Tsjech Hromadka, een beroepsmilitair, kwam de toernooizaal wel eens binnen 'in volle wapenrusting', legde zijn pistolen naast het bord, keek met gloeiende ogen zijn tegenstander aan, en wachtte op een fout! In een Nederlandse competitiewedstrijd had een team zich voor een belangrijke wedstrijd in 'punk'-tenue gehuld. De andere partij was zo ge´ntimideerd, dat ze verloren. Protest!!! De wedstrijd moest worden overgespeeld. De 'punkers' wonnen nu reglementair met 10-0, omdat de anderen niet kwamen opdagen Vraag: Welke ploeg gedroeg zich het slechtst?

Terug naar de actualiteit. In het kampioenschap van Nederland is een van de grote smaakmakers Paul Boersma. Hij heeft enkele fantastische partijen gespeeld, die zonder enige twijfel de schaakwereldpers zullen halen. De wijze waarop hij grootmeester Hans Ree van het bord zette was grandioos.

Hans Ree - Paul Boersma, 1985.

1. c4 e6, 2 Pf3 d5, 3 d4 Pf6, 4. Lg5 Le7 Boersma is door de jaren heen eer trouw aanhanger van het klassieke damegambiet gebleven.5. Pc3 0-0, 6. Dc2 h6, 7. Lxf6 Lxf6 8.0-0-0 Dat deze voortzetting, die o.a. ook door Helmut Cardon wordt toegepast, riskant is, moge uit deze partij blijken. 8... c5, 9. dxc5 d4, 10. e3 dxc3!!! Voor het bord gevonden of thuis uitgeknobbeld? 11. Txd8 cxb2+, 12. Kbl Txd8. Zwart heeft een stuk en een toren voor de dame. 13. Pd2 Een omslachtige manoeuvre om de lastige pion op b2 onschadelijk te maken. In aanmerking kwam ook Pel, gevolgd door Pd3. 13... g6, 14.Pe4 Lg7, 15. Pc3 Op het optisch sterke 15. Pd6 speelt zwart 15... Pa6 en de pion op b2 blijft leven, terwijl c5 valt. 15... Pa6, 16. Pa4 Pb4, 17. De2 Ld7, 18 Pxb2 Wit heeft de indringer te pakken, maar zijn stukken staan zeer onharmonisch. 18... Lc6, 19. f3 b6! Zwart moet koste wat kost lijnen openen op de damevleugel. 20. a3 bxc5!!! Nog een stukoffer. 21. axb4 cxb4, 22. Pd3 a5.

Wit staat nu ongeveer een toren voor, maar kijk eens naar de schitterende zwarte stelling. De verbonden vrijpionnen marcheren door! 23. g3 Wit heeft niet beter dan deze armoedige zet om zijn stukken te ontwikkelen. 23... a4! Het loopt als een trein. Slaan op b4 leidt voor wit eveneens tot de onontkoombare nederlaag wegens 24... Tdb8, 25. Del Lf8 enz.  24. Lg2 a3!, 25. Ka2 b3+!, 26. Kxb3 a2, 27. e4 Tdb8+, 28. Kc2 La4+, 29. Kd2 Tb1.
Wit gaf het op. Een fantastische partij.