Start
Griep uit Rilland
Genealogieen
Kwartierstaten
Stamreeksen
Voorouders
Kloetinge
Links

 

Pieter GEENSE (1777-1862)
 Boomkweker en landbouwer te Goes

 

Pieter Geense wordt geboren op 11 december 1777 te St. Philipsland, uit het tweede huwelijk van Paulus Geense , schepen van St. Philipsland, met Maatje Ponse.
Zijn vader overlijdt als hij tien jaar oud is, in januari 1787, en volgens het bevolkingsregister van Goes verhuist Pieter in 1788 naar Goes.

 

Hij trouwt op 6 september 1807 te Yerseke, op 29-jarige leeftijd, met de tien jaar jongere Leuntje Mieras. Zij is aldaar geboren op 28 oktober 1787, als dochter van het landbouwersechtpaar  Jan Marinusse Mieras en van Cornelia Jacobse Rijders.

 

 

Pieter Geense,
tekening vervaardigd ter ere van zijn tachtigste
verjaardag, op 11 december 1857

 

Pieter is als landbouwer en boomkweker blijkbaar vrij succesvol, want hij wordt in de Oorspronkelijk Aanwijzende Tafels van het kadaster van 1832 genoemd als eigenaar van meerdere huizen en stukken grond. Hij woont dan in huis wijk A nummer 238, later omgenummerd wijk E nummer 93, "Voorstad Zuidzijde" (bron: bevolkingsregister Gemeente Goes)
Met name aan de Voorstad bezit hij een groot aantal aansluitende percelen, met daarop een zestal huizen.

Hierboven een overzicht van de percelen en huizen in het bezit van Pieter Geense. De grond wordt voornamelijk gebruikt als boomkwekerij. Perceel C 64 wordt omschreven als "lustplaats". De vijvers zijn blauw ingekleurd.

In n van deze huizen (wijk E nummer 78) wordt in 1844 zijn kleindochter Maria Cornelia Geense geboren.

 

De nevenstaande foto van de Voorstad is van circa 1910. 
Rechts de zuidelijke gevelwand, waarbij de schuur en het derde huis toebehoord hebben aan Pieter Geense. De schuur, die deel uitmaakte van het boomkweekbedrijf, is in ieder geval vr 1918 afgebroken, want dan staan op dezelfde plaats een drietal huizen (zie het kaartje hieronder).

(bron foto: gemeentearchief Goes)

 

 

Als we het grondgebied van Pieter Geense op een kaart van het uitbreidingsplan van Goes in 1918 projecteren, blijkt dat een groot gedeelte van de huidige Piccardtstraat op zijn toemalige bezittingen loopt, evenals het terrein van de garagebedrijven Van Fraassen en Van Strien.

 

Pieter  overlijdt op 18 september 1862 te Goes, hij is dan 82 jaar oud.

 

Deze pagina  is voor het laatst gewijzigd op 15 januari 2005. C. Griep.