Start
Griep uit Rilland
Genealogieen
Kwartierstaten
Stamreeksen
Voorouders
Kloetinge
Links

 

Nanning Willem DUINKER (1864-1955)
Schipper, ondernemer, oprichter NV Noordzeebad Vlieland

 

 
Nanning Willem Duinker wordt geboren om vier uur in de ochtend van de 19e februari 1864 te Oudeschild, Texel. De aangifte wordt gedaan door zijn grootmoeder Johanna Helena Rechlien, aangezien zijn vader als schipper op reis is. Johanna Rechlien is vroedvrouw, dus waarschijnlijk heeft zij ook de bevalling gedaan. Haar echtgenoot, de barbier Nanning Kikkert, is mede aanwezig bij het opstellen van de geboorte acte.


Nanning Willem is dus in ieder geval vernoemd naar zijn grootvader van moederszijde, maar waar de tweede naam vandaan komt is niet duidelijk. Hij is de oudste zoon van de schipper
Paulus Duinker en van Johanna Maria Kikkert. Hij heeft één oudere zus, na hem worden nog twee jongens en twee meisjes geboren.

 

Al vroeg treed Nanning in de voetsporen van zijn vader. In zijn notitieboekje (bewaard door zijn kleinzoon P. J Duinker) schrijft hij: "13 jaar, 19 februari. Gaan varen. Eerste reis met vader en Klaas. Verder geregeld gevaren, zoo het gehele land door met een vrachtschip. Vanaf het Nieuwe Diep. Maar toen Ijmuiden klaar was werd dat minder".

SCHIPPER OP ZIJN 16e JAAR

"16 jaar. Eerste reis als schipper van Zwartsluis naar Texel voor Klaas. Dat kwam zoo. Ik was bij vader. Klaas had zelf een schip. Wij waren gelijk te Zwartsluis met schelpen. Naar Klaas kwam bericht dat zijn dochtertje ziek was en wij moesten eerst lossen. Daarom ging Klaas vast met vader mee naar Texel, en ik bracht later het schip van Klaas naar Texel. De knecht was ook 16 jaar dus een jonge bemanning. Maar hoewel het slecht weer was maakten wij een vlugge reis"

Als hij 19 jaar oud is wordt hij schipper op de tjalk van zijn oom Cornelis. Hij gaat varen op de routes Edam - Hoorn - Amsterdam en Amsterdam - Hoek van Holland - Rotterdam.
In het voorjaar van 1885 treedt Nanning in dienst als schipper bij de bergingsmaatschappij te Maassluis. Dat werk was niet zonder risico. In de zomer van 1885 werkt hij met duikers op een boot gezonken op de Terschellinger gronden, de "Thynemouth", geladen met balen katoen. De daaropvolgende winter zit hij twee dagen en nachten met zwaar stormweer op de S.S. Staller, gestrand voor IJmuiden.

 

(wordt vervolgd....)