Start
Griep uit Rilland
Genealogieen
Kwartierstaten
Stamreeksen
Voorouders
Kloetinge
Links

 

Johannes de GRAAG (1885-1961)
Koopman, winkelier te Goes

 

Johannes ("Jewannes") de Graag is geboren op 21 augustus 1885 te 's-Heerenhoek, als jongste zoon van de koopman en winkelier Gerrit Johannes de Graag en van Lourina Lous.

Zijn moeder heeft hij nooit gekend, want Lourina Lous komt te overlijden als Johannes nog geen anderhalf jaar oud is. Zijn vader hertrouwt een jaar later met Agatha Kieboom, , weduwe van Reinier de Krijger, en Johannes wordt door zijn stiefmoeder opgevoed.

Als hij negen jaar oud is, in februari 1895, overlijdt ook zijn vader. In 1898 trouwt zijn stiefmoeder Agatha Kieboom voor de derde maal, nu met de 14 jaar jongere Johannis van Sabben, winkelier te Borssele.

 

 

De oudst bekende foto van Johannes de Graag, op circa 16-jarige leeftijd

 

 
DE BOER OP

Hij leert al snel op eigen benen staan, en treedt in de voetsporen van zijn vader: Johannes gaat -letterlijk- de boer op. Hij gaat werken als koopman, en reist alle boerderijen in de Zak van Zuid-Beveland af om kleding aan de man te brengen.

Het vervoer van de kooplieden uit die tijd bestond meestal uit paard en wagen. Hieronder een afbeelding  van Johannes voor zijn sjees, waarschijnlijk gemaakt in 's-Gravenpolder.

 

Johannes de Graag, circa 1910

 

Op een van zijn bezoeken aan 's-Heer Abtskerke zal hij ook op de boerderij van Lourus de Jonge terechtgekomen zijn. Daar ontmoet hij een van de dochters des huizes, Maatje de Jonge. Maatje is aldaar geboren in 1886.

Op 18 maart 1909 treden ze in 's-Heer Abtskerke in het huwelijk, en zeven maanden later wordt in 's-Gravenpolder hun eerste kind geboren: Gerrit Johannes.
Daarna volgen Leuntje Agatha (Leu, 1910), Laurina Johanna (Rina, 1913), Johanna Catharina (Jo, 1916), Laurus Jacob (1919-1920) en Anna Pieternella (Annie, 1921).

 

 

INDIAN

Naast zijn drukke werk heeft hij een grote passie: motorrijden. Hij bezit een motorfiets van het Amerikaanse merk Indian, en neemt daarmee regelmatig deel aan betrouwbaarheidsritten. Zijn zoon Gerrit vergezelt hem dan vaak.

Hiernaast een afbeelding van Jewannes op zijn Indian, met Gerrit op de duoseat, bij een controlepost op de Kattendijksedijk bij Goes.

 

Op de Kattendijksedijk, circa 1930

 

 

 

Johannes de Graag en Maatje de Jonge

 

Deze pagina  is voor het laatst gewijzigd op 27 maart  2005. C. Griep.