Start
Griep uit Rilland
Genealogieen
Kwartierstaten
Stamreeksen
Voorouders
Kloetinge
Links

 

Fransina VERBURG (1869-1929)
Winkelierster te Kloetinge

 

Fransina Verburg,
circa 1900

Fransina Verburg wordt geboren op 21 augustus 1869 te Kloetinge, als dochter van de koopman Johannes Cornelis Verburg en van Elisabeth Zwartepoorte.

Net als haar moeder trouwt ze pas op latere leeftijd, als ze 37 jaar oud is. Op 18 oktober 1906 wordt te Kloetinge het huwelijk gesloten met de één jaar jongere Pieter Dekker .
Pieter is geboren in Wemeldinge, en heeft langere tijd gediend in het leger in Nederlandsch Indië. Na zijn terugkeer gaat hij werken als vrachtrijder en zegelaar.

Uit hun huwelijk wordt op 10 augustus 1907 een levenloos jongetje geboren, en ook hun tweede kind, de in 1908 geboren Elisabeth, leeft maar twee maanden.
Als Fransina 41 jaar oud is, op 10 december 1910, wordt dochter Maria Elisabeth geboren.

 

 

Een wat latere foto van Fransina Verburg.
Opvallend is haar asymmetrische gelaat,
waarbij de linker zijde gezwollen is.

Het huis aan het Kerkplein (A 169) te Kloetinge.
Rechts, in dracht, de halfzuster van Fransina,
Janna de Jager ("tante Janna")

 

WINKELIERSTER TE KLOETINGE

Fransina drijft een winkeltje in kruidenierswaren aan het Kerkplein te Kloetinge (destijds huis wijk A no. 169, nu Kerkplein no. 1). Ze doet dat samen met haar halfzuster Janna de Jager, een dochter uit het eerste huwelijk van haar moeder Elisabeth Zwartepoorte met Jan de Jager. Ook haar dochter Marie helpt mee in de winkel.
Hierboven een afbeelding van het huis. Het winkeltje bevond zich aan de rechterzijde van de voordeur. Op de gevel is een bord van het V.O.V. zichtbaar. Echtgenoot Pieter Dekker verkocht rentezegels voor deze vereniging.

Janna de Jager is een belangrijke steun voor het gezin als Fransina in 1925 ziek wordt. Ze blijkt een tumor uitgaande van de darmen te hebben. Langzamerhand ontwikkelt ze ook uitzaaiingen in de lever, en hierdoor wordt ze uiteindelijk helemaal geel. Lange tijd ligt ze op haar ziekbed in het voorkamertje, de gordijnen half gesloten.
Fransina Verburg overlijdt op 30 oktober 1929 te Goes, 60 jaar oud.

 

Deze pagina  is voor het laatst gewijzigd op 28 maart  2005. © C. Griep.