Even voorstellen:
Foto Marinus Vuijk
Mijn naam is Marinus Vuijk en ik ben geboren op 15 mei 1940 in Middelburg.
Op zeer jeugdige leeftijd maakte ik al kennis met de amateuristische muziekbeoefening. Mijn eerste schreden op muziek gebied lagen in de Middelburgse straten. Op zeven jarige leeftijd marcheerde ik naast de grote tromslager van de muziekvereniging Cresendo.
Mijn taak bestond uit het vasthouden van het muziek boekje, de grote trom werd toen nog op de rug gedragen en de grote-tromslager, bespeelde gelijktijdig trom en bekken. Omdat ik nog te klein was om met een zware trom te marcheren heb ik eerst lessen in het bespelen van de pijperfluit gevolgd, dit was bij het tamboer en pijperkorps Juliana uit Middelburg voortkomend uit de CJMV, nu het huidige Drum and Buglecorps Juliana.
Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, marcheerde ik later als tamboer bij de Middelburgse verkennersband door die zelfde straten .

Breda:
In 1953, we waren toen met het gezin verhuisd naar Breda werd ik lid van de Harmonie Kunst aan het Volk uit Breda daar kreeg ik les van een oud marinier, de heer de Meij in die zelfde tijd werd ik ook lid van de Harmonie de Unie een zeer gerenommeerde vereniging die onder leiding stond van dirigent Frits Vermeere, adjudant en kapel meester van het 6e en later van de Stoottroepen.

Op 15 jarige leeftijd naar de mariniers:
Op 3 april 1956, zes weken voordat ik 16 jaar moest worden trad ik in dienst bij de tamboers en pijpers van het korps mariniers.
De opleiding tot tamboer duurde twee en een half jaar waarna examen werd afgelegd voor tamboer der 1e klasse. Na eerst de elementaire mariniers opleiding te hebben gevolgd, werd ik opgeleid tot tamboer van de mariniers. Naast het leren bespelen van de trom volgens de traditionele technieken, behoorde ook het blazen op de signaalhoorn tot de examen eisen.

Instructeur opleiding hoornblazer:       
                                                   
Omdat de tamboers en pijpers naast hun optredens met de marinierskapel ook diensten verrichten op kazernes en schepen van de koninklijke marine, werd ik in november 1958 geplaatst op het marine wachtschip te Vlissingen, in de functie van instructeur ten behoeve van de opleiding hoornblazer. Deze hoornblazers vervulde aan boord naast hun eigenlijke werkzaamheden, een taak als hoornblazer bij ceremoniële plechtigheden. Deze z.g. brevet hoornblazers waren herkenbaar aan een rood geborduurde hoorn op hun rechter bovenmouw.
 

Oprichting Tamboerkorps Marinewachtschip Vlissingen:
Na een verblijf van ander halfjaar op de Nederlandse Antillen en het volgen van diverse vervolg opleidingen werd ik in januari 1963 wederom in Vlissingen geplaatst waar ik het tamboerkorps van de koninklijke marine te Vlissingen oprichtte.

Foto Tamboerkorps Marine
Tamboerkorps van de koninklijke marine tijdens een mars op koninginnendag in 1964

 

Amateuristische muziekbeoefening:Foto Delta-band
Naast mijn activiteiten voor de marine was ik in die tijd ook als instructeur verbonden aan de Drumband van St. Ceacilia Vlissingen, OKK Westkapelle, Vlijt en Volharding Oost-Souburg en later aan de Koninklijke Harmonie Ons Genoegen Vlissingen. Mede op mijn initiatief werd in 1967 de Delta Band opgericht die als een van de eerste Drumfanfares in Zeeland genoemd kon worden.
In 1977 werd aan mij het Ere-Lidmaatschap van de Koninklijke Harmonie "Ons-Genoegen" toegekend, de vereniging waarvan de Delta-Band onderdeel uitmaakt.

Terug naar Rotterdam:
In 1973 volgde overplaatsing naar de van Ghentkazerne Rotterdam waar ik werd belast met de begeleiding en instructie van leerling tamboers. Na nogmaals een verblijf op de Nederlandse Antillen werd ik vervolgens belast met de opleiding van tamboers en pijpers. Vervolgens volgde een functie als hoofdinstructeur met daarnaast de functie van choreograaf voor de marinierskapel.

De choreografie:
Foto Vuijk Nadat Taptoe Delft ophield te bestaan, werd ik in 1975 toegevoegd als regie assistent van de Inspecteur Militaire Muziek voor de Krijgsmacht (IMMK), Kolonel J.P. Laro dit naar aanleiding van de Nationale Taptoe Breda, die voor het eerst in plaats vond in 1975 op de KMA te Breda. Vanaf die tijd heb ik naast het uitoefenen van mijn oorspronkelijke vak, de choreografieën voor de Marinierskapel der Koninklijke marine en andere militaire orkesten zoals de Koninklijke Militaire Kapel (KMK) en het Fanfarekorps der Genie ontworpen. In 1986 volgde mijn benoeming tot hoofd van de Tamboers en Pijpers van het korps mariniers, welke functie ik tot aan mijn benoeming tot officier van vakdiensten der mariniers tot juli 1989 vervulde. Op 1 december 1991 heb ik de dienst op de leeftijd van 51 jaar en 6 maanden met functioneel leeftijd ontslag verlaten.

Overige aktiviteiten:
Ook in die jaren bleef ik belangstelling voor amateuristische muziekbeoefening behouden. Zo was ik van 1976 tot 1993 verbonden aan de Rijnmond Band Schiedam, tot 1986 aan de Euroband te Rotterdam en de Rijks Politiekapel.
Van 1974 tot heden Kunst & Genoegen uit Leiden, en sinds 1992 tot heden aan de Douane Harmonie Nederland. Verder vervul ik de functie van voorzitter van de Bond van Orkestdirigenten Vakgroep Instructeurs, en als slot maak ik deel uit van het landelijk college van juryleden ten behoeven van de Drum, en Showbandsector en geef adviezen op dit gebied.

Ga terug:
homepage
naar
Homepage