Bloemen en Akkerranden rondom Goes

 

Pagina index

Voorjaarszanger krijgt landingsbaan

Akkerranden vormen wandelroute in Noord-Beveland

 

Akkerranden verhogen soortenrijkdom

Zeeuws Landschap wil knotwilgen in akkerranden

Zeeuwse boeren bouwen aan het landschap

Doelstellingen van het akkerrandenbeheer

 

 

   

Verwijzingen naar websites over Bloemen en Akkerranden

ANV: Agrarische Natuur Vereniging Goes

Akkerleven op Noord-Beveland

Wat zijn akkerranden

 

 

 

Boeren Natuur

Project Actief Randenbeheer Brabant

Natuurlijk Walcheren

 

 

 

ANV: Agrarische Natuur Vereniging Goes

 

 

 

1 november 2003 

Is de Agrarische Natuur Vereniging Goes opgericht. De ANV Goes wil planten en dieren van het platteland beschermen, en vooral een mooi landschap in de gemeente Goes instandhouden. De ANV-Goes wil bijdragen aan een vitaal platteland, met een fraai landschap waarin de burger kan recreëren met gezonde agrarische bedrijven. 8,6 km nieuwe heggen planten en beheren op perceelsranden is een van de grote projecten van de ANV Goes. Een duurzame vorm van akkerranden voor een fraai landschap en meer natuur, dat is waar het Goese heggen project om draait. 

 

 

 

Bord  ANV Goese Bloemenranden

  Bord ANV Goese Bloemenranden

Eigen foto

 

Mooie bloemenranden sieren al vier jaar het landschap van de gemeente Goes. De bloemenrand is bedoeld als een kleurrijke aankleding van het landschap. Wegens het succes zullen in 2006 samen met de gemeente weer bloemenranden worden aangelegd. Lekker wandelen is de manier om van het landschap te genieten. Mensen willen een mooi en groen landschap, om in hun vrije tijd ongestoord te kunnen genieten. De insecten zullen gedurende 8 jaar (2004-2011) in de Goese Heggen gevolgd worden op twee locaties.

 

 

Wist u dat 10 % van Nederland bebouwd is? Wist u dat 11 % natuur- en bosgebied is? Wist u dat maar liefst 57% agrarisch landschap is? In de gemeente Goes is zelfs 70 % agrarisch landschap. Vrijwel 100 % van de gemeente heeft een agrarische oorsprong. (bron CBS).

 

 

 

Bron: ANV Agrarische Natuur Vereniging Goes

 

 

 

Terug naar boven

 

   


   

   

Voorjaarszanger krijgt landingsbaan

 

 

 

Boer Frans Lokerse 

Helpt een handje mee de vogel van de ondergang te redden. Een echt mooie, opvallende vogel is het niet. Wie er geen kijk op heeft, denkt al gauw aan een uit de kluiten gewassen mus. Bij de veldleeuwerik gaat het minder op kleuren en meer om geluid. De vogels zingen dat het een lieve lust is en nog mooi en herkenbaar ook. Jammer maar helaas: gebieden waar de zang van veldleeuweriken weerklinkt, zijn steeds schaarser.Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek roepen 2006 uit tot Jaar van de veldleeuwerik. De ooit zo algemene en vooral om de fraaie zang gewaardeerde vogel van het platteland, zit in het hoekje waar de klappen vallen. In een kwart eeuw verdween circa negentig procent van het aantal broedparen. Ook in Zeeland is de veldleeuwerik zeldzaam geworden. 

 

 

 

Veldleeuwerik

Veldleeuwerik

 

 

 

Boer Frans Lokerse van Hoeve Oosterhof 

Vlak bij 's-Heer Arendskerke. Hij heeft in een lap Zeeuwse Vlegeltarwe van dik vier hectare, daar heeft hij acht landingsstrips voor veldleeuweriken aangelegd. Het gaat om kale veldjes van vier bij vier meter de vogels kunnen daar prima op landen en vervolgens tussen de tarwe nestelen. Bij deze tarwe verbouwing Zeeuwse Vlegeltarwe wordt maar een keer kunstmest gebruikt, een keer in het voorjaar. Het veld met de landingsbanen blijft dus tot aan de oogst in alle rust liggen. De leeuweriken eten graag insecten en die zijn in het onbespoten gewas volop aanwezig - dat is een tweede pluspunt.De landingsstrips zijn zoveel mogelijk in het midden van de lap wintertarwe uitgespaard. In totaal is er zo'n zestien vierkante meter tarwe bewust verwijderd. Daar komt geen opbrengst van, maar ik krijg wel en kleine vergoeding en dan denk ik: ach, wat geeft het. Als er een verzopen plek zit, mis je ook opbrengst en krijg je geen vergoeding.

 

Jaar van de Veldleeuwerik 2006: tel mee

 

 

Bron:PZC

 

 

 

Terug naar boven

 

 


 

 

 

Akkerranden vormen wandelroute in Noord-Beveland

 

 


Toeristen en inwoners van Noord-Beveland kunnen sinds gisteren wandelen langs bloeiende akkerranden. Wethouder C. van der Weele en gedeputeerde A. Poppelaars openden in Wissenkerke een nieuw landschappelijk netwerk van wandelpaden.

Zie website PZC  en  Website Noord-Beveland Tourisme

 

 

Bron:PZC

 

 

Terug naar boven

 

 

 


 

 

 

Akkerranden verhogen soortenrijkdom

 


Akkerranden langs waterlopen hebben een positieve invloed op de soortenrijkdom in en langs de sloot, mits de randen gemaaid worden en het maaisel afgevoerd. Dat blijkt uit een langdurig veldonderzoek door Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO). Er komt de laatste jaren steeds meer aandacht voor biodiversiteit in de landbouw. Slootkanten zonder akkerrand worden continu verstoord. Er komt mest op terecht, klepelbeheer van de sloten veroorzaakt verstikking en kaalslag, waardoor een situatie ontstaat met meer onkruiden en ruigtesoorten. Dankzij de randen is dat niet langer het geval, en het afvoeren van maaisel zorgt voor verschraling van het slootkantmilieu.  

 

 

 

 

 

Hierdoor ontstaat een situatie waarin ongewenste soorten verdwijnen en zelfs zeldzame plantensoorten goed gedijen. Op de onderzochte bedrijven is het aantal plantensoorten in vier jaar met een kwart toegenomen. De onderzoekers stellen dat het wel nodig kan zijn pleksgewijs een (chemische) onkruidbestrijding uit te voeren tegen moeilijk in toom te houden soorten als distels en ridderzuring. De resultaten van het onderzoek zijn woensdag 2 maart tijdens het congres ‘ Boeren bedrijven Biodiversiteit’ in Den Haag gepresenteerd. Minister Veerman (landbouw) en staatssecretaris Van Geel (milieu) riepen de landbouw op meer aandacht te besteden aan biodiversiteit, een oproep die ondersteund werd door voorzitter A. Vermeer van landbouworganisatie ZLTO. Laatstgenoemde pleitte voor een landelijke regeling voor actief randenbeheer.

 

 

 

Bloemenrand/Hoekje aan de Deltaweg Goes-Zierikzee

Bloemenrand/Hoekje aan de Deltaweg Goes-Zierikzee

Eigen foto

 

 

Daarmee zou het succesvolle Brabantse project Actief Randenbeheer landelijke navolging krijgen. Minister Veerman zegde toe een verzoek om financiële participatie serieus te zullen overwegen. “ Ik waardeer het als de sector het voortouw neemt en de nek uitsteekt. Dergelijke zaken faciliteert het rijk graag.” Op het congres kwam ook aan de orde dat de intensivering in de landbouw in de afgelopen decennia geleid heeft tot een verschraling van soorten en rassen. Aan deze trend is een eind gekomen, waardoor de biodiversiteit in de landbouw langzamerhand weer toeneemt. Door biodiversiteit bewust in de landbouw toe te passen is de natuur niet langer een tegenstrever van de landbouw maar een bondgenoot.

 

 

Bron: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO).

 

 

Terug naar boven

 

 

 


 

 

Zeeuws Landschap wil knotwilgen in akkerranden

 

 

 


De natuurwaarde van akkerranden is te laag

Door een andere soortenkeuze en inrichting van de randen kan het natuurrendement aanmerkelijk verhoogd worden. Dat zegt Chiel Jacobusse van stichting Het Zeeuws Landschap (HZL). Volgens hem hoeft de andere aanpak niks extra te kosten. Zijn gedachten gaan uit naar landschapsranden met hagen, knotbomen en drasbermen. Jacobusse geeft aan dat met de bestaande geldstroom - boeren ontvangen voor de akkerranden een vergoeding van 24 eurocent per meter - veel meer mogelijk is. Zijn gedachten gaan uit naar de aanleg van een netwerk van natuur in het boerenland, om hiermee enigszins te herstellen wat door ruilverkavelingen verloren is gegaan. Volgens hem leveren randen met verschillende landschapselementen weliswaar geen topnatuur op, maar vergroten ze wel het natuurlijk evenwicht en de belevingswaarde van het landschap.

 

 

 

Meer in ieder geval dan de huidige randen, al wil Jacobusse deze geenszins als mislukt beschouwen. Ze leveren zeker bepaalde natuurwaarden op. Om deze natuurwaarden nog te versterken is de afgelopen twee jaar geëxperimenteerd met zogeheten akkerranden à la carte. Deze zijn specifiek aangelegd om bepaalde dier- of plantensoorten te accomoderen. Tot nu toe hebben deze randen niet aan de verwachtingen voldaan, zo bleek in september tijdens symposium op proefboerderij Rusthoeve te Colijnsplaat. Een evaluatie wees uit dat boeren die een akkerrand à la carte aanleggen meer begeleid moeten worden en dat de randen dan zeker perspectiefvol zijn. Een van de positieve effecten van akkerranden is volgens Jacobusse dat ze het natuurgevoel van boeren vergroten. Toch beseft hij ook wel dat boeren niet meteen enthousiast zullen zijn voor zijn nieuwe plan. Landschapsranden zullen immers van de deelnemende boeren veel meer inzet vragen dan de huidige randen.

 

 

Voordat boeren hier welwillend tegenover staan is volgens de HZL-medewerker "een omslag in denken" nodig. Hij hoopt enkele geslaagde voorbeelden van landschapsranden te kunnen verwezenlijken en daarmee anderen over de streep te trekken. Essentieel voor het welslagen van de landschapsranden is dat ze de overige agrarische bedrijfsvoering niet belemmeren. Kortom, dat ze geen planologische beperkingen opwerpen. Een boer moet een landschapsrand weer kunnen verwijderen, ook als zich hierin een zeldzame planten- of diersoort heeft gevestigd. Alvorens tot daadwerkelijke uitvoering van de plannen over te gaan moeten hierover duidelijke afspraken gemaakt zijn, stelt Jacobusse.

 

 

Bron: Het Zeeuws Landschap

 

 

Terug naar boven

 

 

 


 

 

 

Zeeuwse boeren bouwen aan het landschap

 

 

 

 

Boeren bouwen aan het landschap
Landbouworganisatie ZLTO start in samenwerking met onder meer stichting Het Zeeuws Landschap het project ‘Boeren bouwen aan het landschap’. Dit project biedt boeren in Zeeland en Vlaanderen (Euregio Scheldemond) nieuwe kansen op het gebied van agrarisch natuur- en landschapsbeheer. In het grensoverschrijdende samenwerkingsproject, gesubsidieerd door de EU, gaan boeren kennis en ervaring uitwisselen. In Zeeland is de ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie) de trekker van het project. “We zijn op zoek naar ondernemers die mee willen doen”, zegt projectleider Wico Dieleman van ZLTO Projecten.

 

 

Het project bestaat uit drie onderdelen: streekeigen landschapselementen zoals akkerranden, bedrijfsnatuurplannen (bij voorkeur voor meerdere bedrijven in één gebied) en agrarisch ver- of nieuwbouw van of bij authentieke boerderijen, met behoud van de bestaande cultuurhistorische en landschappelijke waarden. Bij dit laatste dient de al veertig jaar lopende Vlaamse campagne hoeveverfraaiing als model. De Nederlands-Belgische grensregio is landschappelijk gezien één gebied, en door het nieuwe project komt dat sterker tot uiting. In Zeeland was het project Akkerranden ala carte' van de ZLTO en Het Zeeuws Landschap net afgelopen. Via het nieuwe Euregioproject kan het nu worden voortgezet. Akerranden à la carte zijn bedoeld voor specifieke streekeigen soorten zoals vlinders, patrijzen en muizen. Er wordt nu onder meer gedacht aan akkerranden voor de bedreigde veldleeuwerik

 

Op het gebied van bedrijfsnatuurplannen kunnen agrarische bedrijven in een bepaalde streek (ook over de grens heen) met elkaar plannen opstellen en uitvoeren die passen bij de historie en het karakter van de streek. Het aspect van de gezamenlijkheid is nieuw. Het derde onderdeel van het nieuwe project is agrarische architectuur. Dit is in Nederland een noviteit als het gaat om agrarisch natuurbeheer. Het project subsidieert bijvoorbeeld een deel van de extra kosten die nodig zijn om een nieuwe schuur qua vorm en kleur bij de streek en het landschap te laten aansluiten. Het project 'Boeren bouwen aan landschap' (Bobol) duurt drie jaar en er is een budget van bijna 800.000 euro. Het EFRO-fonds van de EU betaalt de helft, de rest wordt betaald door de ZLTO (NCB Ontwikkeling), de Stichting Landschapbeheer Zeeland, de Stichting Het Zeeuwse Gezicht en de provincies Zeeland, West- en Oost Vlaanderen.

 


Bron: Landbouworganisatie ZLTO

 

   

Terug naar boven

 

 


 

 

Doelstellingen van het akkerrandenbeheer

 

 

 

 

 

Natuur en landschap

Dit beheersgebiedsplan is gericht op het realiseren van natuurdoelen op akkerbouwgronden. Hierbinnen gaat het om maatregelen tot behoud en ontwikkeling van akkervogels en het vergroten van de biodiversiteit (de verscheidenheid aan soorten) van fauna en flora in de akkerrand in het algemeen. De aandacht gaat in het bijzonder uit naar de volgende soorten.

 

 

 

 

Het streefbeeld bij het realiseren van de doelen in dit beheersgebiedsplan is een netwerk van kruidenrijke, ruige randen in akkerbouwgebieden. Door het agrarisch gebruik van de akkerrand te extensiveren zal de rijkdom aan kruiden toenemen en ontstaan er groene landschapselementen, die voedsel en beschutting bieden aan de akkerfauna, en waarlangs dieren zich kunnen verplaatsen. Uit onderzoek is gebleken dat de natuurwaarde van akkerranden sterk afhangt van de aard van het (omliggende) gebied.

 

 

 

Er zijn een aantal verschillende kansrijke situaties te onderscheiden waarin akkerrandenbeheer effectief kan zijn: - op de overgang van natuurgebied naar akker vindt uitwisseling plaats van dieren en planten. Akkerranden kunnen extra mogelijkheden scheppen voor de flora en fauna van het natuurgebied, bijvoorbeeld als ecologische verbindingszone of als uitbreiding van het leefgebied. In gebieden met hoge dichtheden aan akkerbroedvogels kan een individuele akkerrand een substantiële bijdrage leveren in het aanbod van voortplantingsbiotoop van akkervogels. Bestaande natuurwaarden kunnen daarmee worden versterkt - in gebieden met lagere dichtheden aan akkervogels kunnen leefgebieden voor akkervogels worden ontwikkeld, mits een zekere dichtheid aan biotopen kan worden bereikt.

 

 

 

 

Een kleinschalig patroon van uiteenlopende biotooptypen, zoals bermen, slootkanten, houtwallen, heggen en akkerranden biedt de beste mogelijkheden. Met name in uniforme, open landschapstypen kan de dichtheid aan akkervogels dan aar verhouding sterk toenemen. Voor de akkervogels is het belangrijk dat uiteenlopende biotooptypen binnen een broedterritorium aanwezig zijn. De patrijs heeft, van de groep van de akkervogels, nog de grootste actieradius.

De afstand tussen twee naburige broedparen in een goed patrijzengebied bedraagt gemiddeld ongeveer 500 m (SOVON, 1996). De afstand tussen broedparen van de gele kwikstaart en de veldleeuwerik is in een goed broedbiotoop gemiddeld ongeveer 300 m.

 

 

 

Het is voor deze soorten dus belangrijk dat de onderlinge afstand tussen akkerranden niet groter is dan enkele honderden meters. Een afstand van 500 m kan wat dat betreft als een maximum worden gezien. Om een goede stand aan akkervogels te verkrijgen zal het kleinschalige patroon van akkerranden zich bovendien over een grote oppervlakte moeten uitstrekken. Een vatbare populatie patrijzen bijvoorbeeld telt van jaar tot jaar gemiddeld minstens 20 broedparen in een aaneengesloten, kleinschalig landschap met een oppervlakte van minstens 100 ha (Kalkhoven et al., 1995). Een dergelijk netwerk van akkerranden zal, rekening houdend met de maximale afstand van 500 m, in totaal ca. 5 km bedragen. Een totale lengte van 5 km akkerrand kan wat dat betreft als een minimum worden gezien voor een akkerrandenproject.

 

 

 

Landbouw

Het akkerrandenbeheer is een nieuwe activiteit binnen de akkerbouw. Het biedt in bepaalde gevallen mogelijkheden om de economische basis van landbouwbedrijven te verbreden. Verder kan het akkerrandenbeheer een positieve uitwerking hebben op neventakken binnen het landbouwbedrijf, zoals bijvoorbeeld verkoop aan de boerderij en minicamping.

 

 

 

Recreatie

De recreatie in het Zeeuwse polderland (plattelandstoerisme) neemt de laatste jaren toe. Natuurvriendelijk beheerde akkerranden vergroten de aantrekkelijkheid van het polderlandschap. Dit kan een positieve uitwerking hebben op het aantal bezoekers en op de recreatie-bedrijven.

 

 

 

 

Terug naar boven