PE1MWB projecten
 
      © PE1MWB Overname van artikelen alleen NA toestemming
  (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)

CW Piep V3.01

Klik voor uitvergroting CW Piep V3.01

Toch wel een bijzondere sounder! Een aansluiting voor je PC en verder uitstekend geschikt om mee te nemen naar je klassikale morsecursus om samen met anderen te oefenen. Deze pieper is koppelbaar!

73 Jeroen, PE1MWB

(zie ook downloads)
 

Piepers zijn bij zendamateurs erg in zwang. Zo zijn er ook piepers om morsetekens aan te leren. En ook daarvan zijn er in alle soorten en maten voorbeelden voor handen. De meeste bieden niet meer dan een toontje naar gelang de morsesleutel wordt bediend. Dit ontwerp moet dus iets meer te bieden hebben!

Dit ontwerp is niet uitsluitend bedoeld als leermiddel voor thuis maar juist ook voor gebruik in een klas. Ook kan de pieper dienst doen om een FM-zender uit te sturen. Met een uitbreiding schakelt het ook nog eens de microfoon van de leraar aan en uit.

Er zijn diverse computerprogramma's waarmee men het morse opnemen kan aanleren, echter de toon uit een PC luidspreker is erg vermoeiend. Daarnaast is er geen mogelijkheid om klassikaal meerdere morsesleutels aan te sluiten. Deze sounder is zowel zelfstandig als met de PC als in combinatie met gelijke sounders te gebruiken.

De toon van de sounder is gefilterd en klinkt daarom niet zo scherp als vanuit de PC luidspreker. De toonhoogte is instelbaar. De microfoonuitgang is nog beter gefilterd en bevat weinig hoge harmonischen. Deze aansluiting is voor gebruik op een FM zender of een LF versterker in het leslokaal. Met een in de sounder aanwezige instelpotentiometer wordt de uitsturing ingesteld.

Het volume van de interne luidspreker is niet regelbaar. Het is een aangenaam rustig niveau. Dit heeft zijn reden. Men hoort te studeren in een rustige omgeving en niet te wennen aan een grote sterkte om doof te worden.

De bouw is simpel, amper bedrading en een standaard plastic box als behuizing.

15 januari 1997,

Jeroen, PE1MWB

 

Specificaties:
Power supply 9V battery (autopower off)

TOON CONTROL: 800Hz ±150Hz

HEADPHONE OUT: 2x32 ohm (parallel)

KEY: 0 V (max -12V) = key down ; +12V (open) = key up

 

PC COM SubD9 fem.connector:

pin 4: DTR IN: +9..12V (key output: current sink)

pin 5: GND

pin 1,6: DCD/DSR OUT: +9V key down, 0V key up

pin 7: RTS IN: +2..12V sound on (PTT, limited 4s, delay 3s), 0..-12V sound off

TRX SubD9 male connector:

pin 3: RX audio lsp

pin 4: PTT (50 mA current sink)

pin 5: MOD (mic) 0..20mV (2k2 load)

pin 7: GND

 

 

Extended version:

LSP MODE SWITCH: normal - off - RX to LSP - RX to MICLSP

MIKE: pin 1: MIC; pin 2: GND; pin 3: LSP; pin 4: PTT

HET SCHEMA

De configuratie rondom N1 en U1A zorgt voor aanpassing op de PC en de morsesleutel. De eigenlijke toongenerator is opgebouwd rondom U1B en de geluidsversterker rondom U1C en U1D. N2 stuurt de PTT van de zender.

Desgewenst kan men afzien van het standaard concept, onder het schema vindt men de uitbreidingen. Zo is er een nog eenvoudiger uitvoering waarmee de normale PC aansluiting vervalt en er dus ook geen onderlinge koppeling met andere cwpiepers niet meer mogelijk is. De PC wordt dan met een speciale kabel op de Key-ingang aangesloten.

Voor de eerste lessen is de afvaltijd prima, later worden de pauzes veel korter, zeker bij communicatie in morse, en is er wellicht de behoefte de PTT afvaltijd te wijzigen. Dat is simpel door C10 de 10 uF elco te vervangen voor een lagere waarde.

De PTT stuurt bij sommige apparatuur nog rechtstreeks het relais, het is dan verstandig om met een zener van ca. 20 volt de collector van de BC517 te beveiligen (kathode aan massa, anode aan de collector). De print voorziet hierin.

Bij CB apparatuur wordt doorgaans tijdens ontvangen de luidspreker aan massa geschakeld. Als tijdens het zenden dit kontakt wordt gemaakt, zal bij veel apparatuur eveneens de sidetoon hoorbaar zijn. Dit is niet altijd gewenst. Een relais, die het luidsprekerkontakt schakelt brengt hier een oplossing.

Neem voor het relais een type dat zuinig is met de milliamperes. De dioden moeten de stroom kunnen verdragen, voor de PTT wellicht een 1N4148, voor het relais misschien wat zwaarder bijvoorbeeld 1N4448'ers.

 

BOUWBESCHRIJVING

Deze bouwbeschrijving voor de studentenversie gaat uit van de Bimbox 2000/14 kunststofbehuizing. De printplaat is daar uitermate geschikt voor.

Lees eerst alles een keer door, en bouw dan volgens aangegeven volgorde:

1 Bewerken van de printplaat (100x57,5 mm).

o Boor alle gaatjes in de eilandjes met max. 0.8 mm.

o Boor de gaten voor de bekabeling met max. 1 mm.

o Boor de gaten voor de potmeter en instelpotmeter met max 1.2 mm.

o Boor het gat 3mm voor de instelpotmeter bediening.

o Zaag de uitsparingen op de hoeken (zijde instelpotmeter) uit.

o Zaag de uitsparing voor de luidspreker uit. Mocht de luidspreker magneet kleiner zijn dan de breedte van een 9V batterij, dan is om later gemakkelijk de batterij te vervangen handig de uitsparing tot halverwege toch de breedte van de batterij te geven, als aangegeven op de print.

o Zaag de uitsparingen voor de SubD9 chassisdelen, opdat ze later met parkers kunnen worden vastgezet.

2 Solderen van de onderdelen op de printplaat.

o Plaats en soldeer de draadbrug.

o Plaats en soldeer de weerstanden.

o Plaats en soldeer de dioden.

o Plaats en soldeer de ic voet en instelpotmeter.

o Plaats en soldeer de condensatoren.

o Plaats en soldeer de transistoren.

o Plaats en soldeer de potmeter (let op in hoeverre deze later door de kast zal steken).

o Plaats en soldeer de SubD9 chassisdelen, voor de rij met 5 pennen gebruikt men draadeindjes.

o Plaats en soldeer de batterijclip.

o Plaats en soldeer de luidspreker (neem hiervoor wat langer draden, opdat later het deksel met luidspreker kan worden losgenomen).

o Controleer alles.

3 Bewerken van de Bimbox behuizing.

o Zaag de uitsparing voor de SubD9 chassisdelen tot 10 mm vanaf de rand van de kast.

o Zaag de uitsparing voor de SubD9 chassisdelen van de rand van het deksel.

o Boor een aantal gaatjes 3 mm voor de luidspreker in het deksel.

o Plak voetjes op het deksel. (Het deksel vormt de bodem)

o Boor een gat 10 mm in de voorkant van de kast en juist 27.5 mm vanaf de linker buitenkant. En mogelijk 23 mm vanaf de rand met het deksel. (Omdat de gebruikte potmeter mogelijk afwijkt in hoogte).

Tip: Vijl met een ratstaartvijl de randen van het gat iets schuin. Dat vergemakkelijkt later het inbrengen.

o Boor op de zelfde hoogte de gaten voor eventuele luidsprekerschakelaar, hoofdtelefooningang en de morsesleutelingang. (Houd er rekening mee dat de batterij nog ruimte moet hebben).

4 Inbouwen van de schakeling.

o Plaats de eventuele luidsprekerschakelaar (als deze ontbreekt op de hoofdtelefooningang), de hoofdtelefooningang en de morsesleutelingang. (Voor de E versie: ook de overige onderdelen)

o Plaats de condensator over de hoofdtelefoonaansluiting en de spoel tussen de hoofdtelefoonaansluiting en de schakelaar.

o Maak en soldeer de verbindingen tussen deze onderdelen in de kast en de aansluitingen op de printplaat. Zie daarvoor de betreffende aansluitingen in de tekening van de onderdelenopbouw. De bekabeling voor de onderdelen in de kast is niet getekend maar simpel te volgen in het schema. AMP geeft de uitgang aan en gaat naar het middenkontakt van de schakelaar. De andere twee kontakten gaan naar enerzijds de luidspreker (LSP op de print) en de andere via de spoel naar de hoofdtelefoonaansluiting.

o Plaats de printplaat in de kast, waarbij men eventueel met vulringen de ruimte tussen potmeter en de kast moet opvullen.

o Boor eventueel gaatjes 2mm voor de SubD9 chassisdelen en zet deze dan met parkers vast.

o Zet de luidspreker met een beetje lijm vast op het deksel. Let op de passing in de uitsparing van de printplaat)

o Plak een stukje tochtstrip op de luidspreker magneet om de batterij vast te drukken in de kast.

5 Controleren en afregelen.

o Sluit de sleutel aan, of overbrug de morsesleutel ingang. Bij luidspreker aan moet een toon hoorbaar zijn en met de potmeter in hoogte regelbaar.

o Verbind op de PC aansluiting met een draadbrugje pen 6 en 7. Na kortstondig de morsesleutel te bedienen, moet de toon ca. 4 sec. aanhouden.

o Sluit een universeelmeter (12V bereik) met de plus op pen 6 van de PC aansluiting en de min op pen 4 van de TRX aansluiting. Bij het bedienen van de morsesleutel meet men hier nagenoeg de batterijspanning.

o Sluit een zender (TRX) of laagfrequent versterker aan op de de TRX aansluiting en controleer het aanwezig zijn van uitsturing bij het bedienen van de morsesleutel. De uitsturing is regelbaar met de instelpotmeter. Bij een FM zender treedt bij forse uitsturing ongewenste limiting op. Controleer met een ontvanger en regel de uitsturing op tot dat er juist geen sprake meer is van volume vermeerdering.

Succes met de bouw, Jeroen, PE1MWB

 

Weerstanden:

470 ohm R9

10 kohm R2,R4,R7,R10,R11,R12

22 kohm R3

47 kohm R13

82 kohm R8

100 kohm R1,R14,R15

470 kohm R6

1 Mohm R5

10 kohm instel P2

47 kohm lin. P1

Condensatoren:

33 nF C2

47 nF C7,C8,C9

100 nF C6

4,7 uF 12V elco C1,C3

10 uF 12V elco C5,10,11

22 uF 12V elco C4

 

Halfgeleiders:

BC547B of eq. N1

BC517 N2

1N4148 D1,D2,D3,D4,D5,D6

CD4093 U1

Diversen:

IC voet 14p

SubD9female con. BU1

SubD9male con. BU2

Jack entree 3mm PH1 mono/stereo

Jack entree 3mm PH2 stereo met onafhankelijk wisselkontakt, anders een losse schakelaar. (evt. losse schakelaar voor PH2

Luidspreker LSP 8 ohm 200mW (max 57mm)

Spoel 1.8 mH L1

Knop voor potmeter

9V batterij clip

Behuizing BIMBOX 2004/14 (120x65x40mm)

4 Plakvoetjes

Printplaat (evt. experimenteerplaat)

 

 

 

Verder benodigd:

9V batterij

Hoofdtelefoon

RS232 9pol kabel

 

Extended version

Weerstanden:

220 ohm R16

12 kohm R19

22 kohm R19a,b,c..

Condensatoren E versie:

10 nF keramisch C12

 

Halfgeleiders:

1N4148 D8,D9,D10,D19

LED rood D11

Zener 20V 400mW D12

BC557B N4

Diversen:

SubD9female con. BU4

SubD9male con. BU5a,b,c..

Kabel 2 adres afgeschermd

CB mikrofoon connector

Mini relais 5..6V 1xOM

2x4 standenschakelaar

Knop voor deze schakelaar

 

 

 

 

SOFTWARE INSTELLINGEN VOOR DIVERSE PROGRAMMA'S

MORSE ACADEMY (morse opnemen)

Zoek het bestand PORT en bewerk het met een teksteditor voor één van de COM poorten:

1020 0 0 2 0

COM1 keying RTS line

0764 0 0 2 0

COM2 keying RTS line

0965 0 0 2 0

COM3 keying RTS line

0700 0 0 2 0

COM4 keying RTS line

Start Morse Academy.

Kies OPTIONS.

Kies TOON generator.

Kies Morse Academy toongenerator.

Keer terug naar het hoofdmenu.

De instellingen blijven bewaard.

 

CWTRX (morse opnemen en seinen)

Start CWTRX en kies Configuration en stel parameters in:

geef daarvoor het COMpoort nummer.

 

SUPER MORSE (voor morse opnemen en seinen)

Start Super Morse.

Kies SETUP.

Lies PORTS.

Stel de volgende parameters in:

(eventueel andere COMpoort nummer)

Opnemen:

Keying Port COM2

Input Keying Ext.

RS232 input DSR

Input sense +

Output keying ON

RS232 output RTS

Output sense -

Seinen:

Keying Port COM2

Input Keying Ext.

RS232 input DSR

Input sense +

Output keying OFF

RS232 output DTR

Output sense -

 

73 Jeroen, PE1MWB

Uhh ja, heeft u alles eigenlijk wel gezien? Of wilt u toch nog even terug naar het begin?   Of toch nog even kijken naar de andere projecten?   DOWNLOADS:
 

© Overname van artikelen alleen NA toestemming (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)