Darts4You-Over Darten

Home

Geschiedenis

Over darten

Darters

Toernooien

Links

 
Materialen           Spelregels           Spelvormen           Uitgooilijst           Tips

Spelvormen

Het spel x01

x01 is het het bekendste spelletje uit het darten. Het wordt gespeeld op de grote evenementen als de Embassy en de Dutch Open. Het is een spel met tamelijk eenvoudige regels, maar het spel vereist een goede tactiek en vaardigheid van de spelers.

Beide spelers beginnen met een beginscore van 301, 501, 1001 of andere varianten hierop. Bedoeling is dan om als eerste op precies 0 te eindigen. Het spel kan zowel 'double-in' als 'straight-in' gespeeld worden. Double-in betekent dat de punten pas beginnen te tellen als er een double geraakt is. Bij straight-in, wat je vaak op de grote toernooien ziet mag er met zowel een single, een double als een triple begonnen worden.

Hetzelfde geldt voor het uitgooien. Er kan 'double-out' of 'straight-out' gegooid worden. Meest gebruikelijk is 'double-out'.

Aan het begin van het spelletje moet dus worden afgesproken wat er wordt gespeeld, en dit wordt boven het board genoteerd (bijvoorbeeld 301 SD = beginscore 301, Straight-in, Double-out).

Voor het beginnen en het verdere verloop van het spel gelden de algemene spelregels zoals hierboven vermeld.

Wanneer er meer punten worden gehaald dan er nog benodigd zijn, of er worden zoveel punten gehaald dat er nog maar 1 punt over is, terwijl er Double-out wordt gespeeld, dan wordt de score niet getelt, en mag de speler de volgende beurt het nog eens proberen vanaf de score waarop hij was blijven staan.

Het is erg belangrijk aan het eind van een leg goed naar een Double toe te gaan rekenen. Zo kun je er altijd voor zorgen dat je op een favoriete Double over blijft. Voor het uitgooien kun je gebruikmaken van de uitgooilijst.

Het spelletje is afgelopen zodra een van beide spelers op 0 is uitgekomen. Althans dan is een leg afgelopen, een wedstrijd kan ook over meerdere legs gespeeld worden, en zelfs over meerdere sets.

Het spel Tac-Tics

Een ander heel leuk spelletje is Tac-Tics. Dit spel vereist veel tactiek van de spelers. De bedoeling van het spelletje is om zo snel mogelijk alle doelen (20, 19,...,10 en de Bull) allen 3 keer te raken. Hierbij tellen singels als 1, doubles als 2 en triples als 3.

Op het scoreboard wordt door middel van kruisjes bij de spelers bijgehouden hoeveel keer eenieder de betreffende doelen heeft geraakt.

Een leuke extra van dit spel is dat het ook nog met punten gespeeld kan worden. Dit houdt in dat wanneer men een bepaald doel al heeft gesloten, dwz dat hij die 3 keer geraakt heeft, en de tegenstander heeft m nog niet gesloten, dan kun je punten scoren. Die punten worden belangrijk aan het eind van het spel. Je moet dan namelijk én meer punten hebben dan de tegenstander én alle doelen gesloten hebben om te kunnen winnen. Dit geeft een beetje meer spanning aan het spelletje, en zorgt ervoor dat je nog meer tactisch inzicht moet gebruiken.

Het spelletje is dus afgelopen wanneer een van beide spelers alle doelen 3 maal heeft geraakt, en, als er met punten wordt gespeeld, meer punten heeft dan zijn tegenstander.

Het spel Shanghai

Dit spel kan door meer spelers gespeeld worden. Er wordt gespeeld op de nummers 1 t/m 9 in oplopende volgorde. Nadat er is beslist wie mag beginnen, komt de eerste speler voor het bord en gooit drie darts op de 1. Mist hij, dan is zijn kans op scoren die beurt voorbij. Hij kan alleen scoren als hij de Single 1, Double 1 of Triple 1 gooit met de daarbij behorende puntentelling. Raakt hij alleen de Triple 1, dan krijgt hij een score van 3 op het bord. Bij zijn volgende beurt gaat hij door op de nummer 2. Dit gaat zo door tot 9. Iedere speler krijgt evenveel beurten. Hij die het hoogste aantal punten heeft verzameld is winnaar. Gooit een speler Shanghai (dat is van één nummer de single, double en triple) dan is die speler winnaar, ongeacht het reeds gegooide aantal punten van de tegenstanders. In welke volgorde Shanghai gegooid wordt is niet van belang, eerst een triple en dan een single is ook goed.

Als iedere speler hetzelfde aantal beurten heeft gehad en er zijn er meer met Shanghai, dan is de onderlinge score doorslaggevend.

Het spel Fives

Bij dit spel moeten we weer rekenen, vooral om het spel uit te gooien is veel denkwerk nodig. Iedere speler gooit per beurt drie darts. Wanneer met een van de darts geen score wordt gemaakt, is de hele worp ongeldig en de beurt voorbij. In het geval dat de drie darts wel een score maken, moet de totaalscore deelbaar zijn door 5. Is dat niet het geval, dan is de worp eveneens ongeldig en de beurt voorbij. Gooi je bijvoorbeeld S20-S20-T15 dan is dat een totaalscore van 55, deelbaar door 5 = 11. Het getal 11 schrijf je nu als score. Het is de bedoeling dat precies op 51 geëindigd wordt. Voor de laatste beurt moet je drie darts gebruiken. Dus niet met een score van 50 alleen op de 5 gooien met één dart en de twee resterende vergeten. Nee, in dat geval zul je bijvoorbeeld S3-S1-S1 = 5 : 5 = 1 moeten gooien. Maak je tegen het einde een overscore (hoger dan 51) dan is je beurt voorbij. Het is een spel dat je leert combineren en vooruit denken. Het spel kan met meer spelers gespeeld worden.